Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Αγώνας δρόμου χωρίς «καύσιμα» για να προλάβει η εστίαση την 3η Μαΐου

Αφροδίτη Τζιαντζή

Εκκληση για ρευστότητα και παράταση ωραρίου από τον Κύκλο Επαγγελματιών Εστίασης.

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι επαγγελματίες της εστίασης για να προλάβουν την επανεκκίνηση που όρισε ο πρωθυπουργός στις 3 Μαΐου, έπειτα από έξι μήνες αναγκαστικής αγρανάπαυσης.

Αφού καταλάγιασε ο αρχικός αιφνιδιασμός, καθώς οι περισσότεροι περίμεναν να ανοίξουν πιο κοντά στην εκκίνηση της τουριστικής σεζόν, ξεκίνησαν οι πυρετώδεις προετοιμασίες, μετ’ εμποδίων και με άδεια ταμεία.

Μια βόλτα έξω από τα κλειστά καταστήματα εστίασης στο κέντρο της πρωτεύουσας μαρτυρά μεν την κινητικότητα που επικρατεί αλλά επιβεβαιώνει και τις απαισιόδοξες προβλέψεις ότι ένας στους τρεις ενδέχεται να μην ξανανοίξει.

Για κάθε μαγαζί που είχε ανεβάσει χθες ρολά και καθάριζε ή εκτελούσε εργασίες ανακαίνισης, υπήρχαν τουλάχιστον δύο που παρέμεναν ερμητικά σφαλιστά, ενώ δεν έλειπαν τα ενοικιαστήρια για επιχειρήσεις που έκλεισαν οριστικά.

Το επιχείρημα της ατομικής ευθύνης επιστράτευσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης απέναντι στις ενστάσεις της ΠΟΕΣΕ ότι η Δευτέρα του Πάσχα είναι ατυχής επιλογή για εκκίνηση, αφού μεσολαβούν αργίες και είναι εξαιρετικά δύσκολος ο ανεφοδιασμός.

«Η ημερομηνία ενάρξεως είναι η άδεια που δίνει το κράτος. Το ποιος θα ανοίξει στις 3, στις 4 ή στις 5 είναι στην ευχέρεια του κάθε επιχειρηματία», απάντησε, πετώντας το μπαλάκι στους εστιάτορες. Στις διαμαρτυρίες για την καθυστέρηση του επιδόματος ρευστότητας για αγορά πρώτων υλών, διαβεβαίωσε ότι η πλατφόρμα του ΕΣΠΑ θα ανέβει στις 10 Μαΐου και ότι οι εκταμιεύσεις είναι ζήτημα λίγων ημερών.

Θυμηδία προκάλεσε, ωστόσο, σε πολλούς επαγγελματίες η συμβουλή του υπουργού «να πάρουν τις προμήθειές τους και να πουν στον προμηθευτή τους ότι θα τον πληρώσουν σε δύο εβδομάδες όταν θα πάρουν τα λεφτά». Επιχειρηματίες του κλάδου εξηγούσαν στην «Εφ.Συν. ότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατον, καθώς οι προμηθευτές απαιτούν πλέον εξόφληση μπροστά.

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό απηύθυνε ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, εγκαλώντας τον ότι «ανέμελα ή αθέμιτα αποφασίσατε, άλλη μια φορά, χωρίς εμάς για εμάς», εκφράζοντας την ανησυχία ότι ελλείψει σχεδίου «το άνοιγμα θα είναι πιο επώδυνο από το lockdown».

Υποστηρίζουν ότι τα καταστήματά τους δεν είναι βιώσιμα με λιγοστά τραπεζάκια έξω και προτείνουν να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι με self test από τους πελάτες, στη μισή δυναμικότητα. Ζητάνε να διατηρεί το κάθε κατάστημα δικαίωμα επιλεκτικής αναστολής και θέτουν το ζήτημα της επέκτασης ωραρίου, καθώς για τους περισσότερους «ένα δίωρο ωφέλιμου χρόνου 20.00 με 22.00 δεν αρκεί για την επιβίωσή μας».

Υπέρ του ανοίγματος της εστίασης, αλλά με ουσιαστικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων ώστε «να μην καταλήξει η επανεκκίνηση φιάσκο» τάχθηκε ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης. Το φλέγον ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας έθεσε και ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλης Κατρίνης, λέγοντας ότι άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός αποδείχθηκε αφερέγγυος, καθώς το περιβόητο επίδομα επανεκκίνησης θα δοθεί... κατόπιν εορτής.

Ανακούφιση για τις φοροελαφρύνσεις

Θετικά υποδέχτηκαν τα επιμελητήρια τις χθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις. Οι πλέον ενθουσιώδεις αντιδράσεις προήλθαν από τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλο, ο οποίος έκανε λόγο για μέτρα που θα βάλουν σε νέα πορεία την ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, επαναφέροντας το θέμα του κουρέματος του χρέους της πανδημίας. Αντίστοιχα θερμές ήταν οι αντιδράσεις του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ. Κόλλια και του προέδρου του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη.

Πιο συγκρατημένος ήταν ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου, λέγοντας ότι «στην προσπάθεια επιβίωσης των επιχειρήσεων βοηθά η μείωση της φορολογίας αλλά δεν επαρκεί» θέτοντας κι αυτός ζήτημα διαγραφής χρεών και επιδότησης ρευστότητας.

Προς κατάργηση του SMS μετά τις 3 Μαΐου

Τα SMS δεν θα ισχύουν για την εστίαση ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, αφού «κάποιος μπορεί να πάει να φάει φεύγοντας από το γραφείο του ή επιστρέφοντας στο σπίτι του».

Υπό αυτό το σκεπτικό, και με την εστίαση ως καταλύτη, κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την πιθανότητα να καταργηθεί σταδιακά το SMS μετά τις 3 Μαΐου.

efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου