Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Ομολογία «ζαριάς» για τα self test και η ευθύνη πάλι στους πολίτες

Με ομολογία «ζαριάς» ισοδυναμούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τα self test, ενώ μετά το φιάσκο με τους δύο διαγωνισμούς «φωτογράφησε» απευθείας ανάθεση.

Στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά αναγνώρισε το βλέποντας και κάνοντας στην περίπτωση του self test, στο οποίο η κυβέρνηση πόνταρε το άνοιγμα σχολείων, λιανεμπορίου και πολλών άλλων δραστηροτήτων. 

Έσπευσε βέβαια να εμπλουτίσει το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, βάζοντας εκτός απ' τα self test και τα εμβόλια στην ίδια λογική.

«Όταν κανείς κάνει κάποια βήματα τολμηρά και τα κάνει πρώτος είναι λογικό στην αρχή να υπάρχει μια καχυποψία. Για τα self-test υπήρχε καχυποψία, και εμείς, πρέπει να σας πω, ότι όταν πήραμε την απόφαση, σίγουρα αναλαμβάναμε κι εμείς πάλι -να χρησιμοποιήσω τη φράση που είπαμε πριν- ένα ρίσκο για το πώς θα δουλέψει αυτό το σύστημα του self-test», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Το οποίο, όμως, για μένα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία διότι περνάει τη σκυτάλη της υπευθυνότητας στον πολίτη. Όπως και το εμβόλιο είναι μια ατομική πράξη υπευθυνότητας έτσι και το self-test είναι μια ατομική πράξη υπευθυνότητος, και το σύστημα δούλεψε πάρα πολύ καλά, δούλεψε πάρα πολύ καλά στα σχολεία, δουλεύει πολύ καλά στον κόσμο της εργασίας», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να προμηθευτεί η χώρα self test, μετά και το φιάσκο με την ακύρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων αυτοδιαγνωστικών test, στην οποία προχώρησε έπειτα από προσφυγές που κατέθεσαν οι υποψήφιοι προμηθευτές.

«Πρέπει να σας πω ότι θα προμηθευτούμε και ως κυβέρνηση πια, κεντρικά -με απευθείας διαπραγμάτευση και σε πολύ χαμηλή τιμή- έναν μεγάλο αριθμό self-test για να καλύψουμε τις ανάγκες μας για τον επόμενο μήνα. Διότι τώρα έχουμε τη μεγάλη ανάγκη, τώρα που η πανδημία ακόμα είναι σε έξαρση. Όταν θα αρχίσει να υποχωρεί δεν θα είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη για τα self-test» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «δούλεψαν πολύ καλά και ήμασταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που το έκανε και αυτό, όπως ήμασταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που εισήγαγε το φθινόπωρο τα τεστ αντιγόνων. Δηλαδή, το rapid test δεν υπήρχε πέρσι το καλοκαίρι».

«Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που τα χρησιμοποιήσαμε και γι’ αυτό, επειδή ακριβώς κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ, αυτός είναι ο χάρτης της θετικότητας έτσι όπως βγήκε από το ECDC. Επειδή κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ πια, η θετικότητα της Ελλάδος είναι πράσινη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, που στη μεγάλη της πλειοψηφία είναι πια κίτρινη. Διότι αυξήσαμε τον αριθμό των τεστ που κάνουμε», συνέχισε.

«Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε, τόσα περισσότερα βρίσκουμε, τόσο περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε να απομονώσουμε, να τους προστατεύσουμε αυτούς και τους συμπολίτες μας», είπε ακόμα.

Μήνυμα σε ηλικιωμένους και νέους για το εμβόλιο

Συνεχίζοντας πάντως στη λογική της ατομικής ευθύνης είπε: «Είναι ένα δράμα, μια τραγωδία. Να μπορείς να αποφύγεις αρρώστια που μπορεί να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις για διάφορους λόγους. Τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά».

«Θέλετε να βρεθείτε σε μια εντατική να παλεύετε για τη ζωή σας όταν μπορείτε με ένα απλό τσίμπημα να το αποφύγετε;», είπε ακόμα και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο που είπε δύο φορές ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε.

Επίσης, υπογράμμισε ότι «η πιθανότητα να πάθεις κάτι από εμβόλιο είναι απειροελάχιστη». «Είναι πιθανότερο να τρακάρεις πηγαίνοντας στο εμβολιαστικό κέντρο. Και σίγουρα είναι πιο πιθανό να κολλήσεις Covid. Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Θέλοντας να απαντήσει στην ανησυχία πολιτών είπε: «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο. Αυτό που μπορείς να κάνεις πιο γρήγορα».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να εκθειάσει την εκστρατεία εμβολιασμού, κάνοντας λόγο για «μεγάλη επιτυχία για τη χώρα», ενώ ανέφερε ότι από τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν θα υπάρχει πρόβλημα επάρκειας εμβολίων.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε υγειονομικούς

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικούς.

«Θεωρώ ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων εργαζόμενων - ειδικά των υγειονομικών- πρέπει να ανοίξει. Φέτος ή του χρόνου ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε ένα δεύτερο εμβόλιο. Τότε θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι δεν θέλει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση τώρα, αλλά αργότερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρύψει την ευθύνη του ιδίου και των υπουργών του

Ο κ. Μητσοτάκης εκτός από αναποτελεσματικός έχει γίνει και κουραστικός. Επαναλαμβάνει τον εαυτό του καθημερινά σε πανελλήνια μετάδοση. Έτσι και στη σημερινή του συνέντευξη μας είπε ότι έχει κάνει τα πάντα τέλεια στην πανδημία, παρά το γεγονός ότι είναι εκτός ελέγχου μετά από 6 μήνες lockdown», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Υιοθέτησε επίσης όσα μέχρι χθες απέρριπτε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε άνοιγμα της εστίασης ως μέσο αποσυμφόρησης των πλατειών.

Επέμεινε στην άρνηση ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους με πρόβλεψη διαγραφής μέρους του, επέμεινε στην άρνηση ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στρώνει το έδαφος για χιλιάδες λουκέτα και αθρόες απολύσεις με τη λήξη των ανεπαρκών μέτρων στήριξης.

Το χειρότερο ωστόσο, ήταν ότι είπε με θράσος πως θέλει να μειώσει τις ανισότητες, την ώρα που το μόνο που μειώνει είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους μισθούς τους μέσα από την κατάργηση του 8ώρου, των συλλογικών συμβάσεων, τις απλήρωτες υπερωρίες και φυσικά τη φορολογία στοχευμένα κυρίως για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Όσο για την Επιτροπή λοιμωξιολόγων, αφού ισχυρίζεται πως 95 στις 100 φορές συντάσσεται με τις εισηγήσεις τους, αντί να νομοθετεί την ασυλία τους και την απαγόρευση κλήσης τους ως μάρτυρες σε οποιαδήποτε διερεύνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, τι φοβάται και επιμένει να αρνείται να δώσει τα πρακτικά στη δημοσιότητα; Η απάντηση είναι απλή: Θέλει να κρύψει την «ατομική ευθύνη» του ίδιου και των υπουργών του.

efsyn.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου