Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Τελετή κατάθεσης στεφάνων στο πλαίσιο των "ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ 2024" στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων

Στο μνημείο των Σαλαμινομάχων, στην κορυφή του Τύμβου της Σαλαμίνας έλαβε χώρα σήμερα η τελετή κατάθεσης στεφάνων στο πλαίσιο των εορτασμών των «ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ 2024».

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, Βουλευτές, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι και μέλη της Δημοτικής αρχής, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, πολιτευτές, αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, φορείς, σύλλογοι, πολιτικά κόμματα, εκπρόσωποι μαθητών και πλήθος Σαλαμίνιων συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο σημείο.






Έναν βαθύ ιστορικό φόρο, που συνοδεύεται από αισθήματα δέους και υπερηφάνειας, εκεί όπου οι Σαλαμινομάχοι με θυσία αγωνίστηκαν, τιμούμε κάθε χρόνο.

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος συνεχάρη τις αντιπροσωπείες μαθητών και εξέφρασε ευχαριστίες σε όσους παρέστησαν.

Στο λόγο του επισήμανε: «Σε αυτά τα νερά, γράφτηκε η μεγαλύτερη νίκη στην αρχαιότητα. Εδώ, και καθόλου τυχαία, άνοιξε η πόρτα της Δημοκρατίας για ολόκληρο τον πλανήτη. Στον δικό μας τόπο η ανδρεία και η τόλμη, η εξυπνάδα και η στρατηγική συναντήθηκαν και διέπρεψαν.

Καθοριστική η σύγκρουση, ήταν μονόδρομος η νίκη. Μια νίκη που ήρθε με τριήρεις και άφοβους ναυμάχους. Τι θα μπορούσε άραγε να ξεπεράσει την επίμονη πανέξυπνη στρατηγική του Θεμιστοκλή; Την τόλμη του Ευρυβιάδη στο πρώτο πλοίο, ποιος θα μπορούσε να σταματήσει; Πολλές φορές το μυαλό δεν μπορεί να συλλάβει τη σπουδαιότητα, τα λόγια όμως του Αισχύλου, δηλώνοντας παρόν στην ναυμαχία, μας μεταφέρει ακριβώς το φρόνημα.

"Ω παῖδες Ἑλλήνων, ἴτε,

ἐλευθεροῦτε πατρίδ᾽, ἐλευθεροῦτε δὲ

παῖδας, γυναῖκας, θεῶν τε πατρῴων ἕδη,

θήκας τε προγόνων· νῦν ὑπὲρ πάντων ἀγών."

....."πάνω από όλα ο αγώνας "

Ελεύθεροι στην πατρίδα μας εδώ και χιλιάδες χρόνια, τιμούμε το φωτεινό φάρο της Δημοκρατίας, σε αυτόν εδώ τον τόπο επέλεξαν οι Σαλαμινομάχοι να τον χτίσουν για όλη την ανθρωπότητα».

Αυτή είναι η Σαλαμίνα που μας κληροδότησαν. Για αυτήν τη Σαλαμίνα της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας θα πορευόμαστε και θα εργαζόμαστε.

 

Eκ του Γραφείου Τύπου

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου