Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Συνεργασία του Δήμου Σαλαμίνας με την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Εφήβων της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Σακελλαρόπουλος

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1981, δημιουργώντας τις ρίζες της από το 1964, με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. 

Η Εταιρία εργάζεται με τον πληθυσμό για την ευαισθητοποίηση του σε θέματα ψυχικής υγείας και προωθεί την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση, την κοινωνική ενσωμάτωση και την απασχόληση των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, ενισχύοντας τον σεβασμό στα δικαιώματα τους και την ισοτιμία ως πολίτες.

 

Παράλληλα, η ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος συμμετέχει ενεργά σε σημαντικά εθνικά και ευρωπαϊκά δίκτυα και προγράμματα ψυχικής υγείας.

43 χρόνια μετά τη λειτουργία της πρώτης Κινητής Μονάδα Ψυχικής Υγείας  του Φορέα στον Νομό Φωκίδας, τον Ιούνιο του 2024 ξεκίνησε τη λειτουργία της η πρώτη Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας στην Αττική, η οποία θα υποστηρίξει παιδιά, εφήβους και τις οικογένειες τους στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού. Οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν, το έργο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας – Ταμείο Ανάκαμψης. 

Βασικοί στόχοι της λειτουργίας της Μονάδας είναι η πρόληψη, η διάγνωση, η έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειες τους, η συνέχεια στη φροντίδα των παιδιών και των εφήβων με προβλήματα ψυχικής υγείας, η παρέμβαση στην σχολική κοινότητα, η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, η συμβουλευτική γονέων σε θέματα που απασχολούν τους εφήβους.

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, επενδύει στην:

•           Ευαισθητοποίηση – Αγωγή Κοινότητας μέσω σχεδιασμού και εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας που συνδυάζονται με την κουλτούρα και τον πολιτισμό του τόπου.

 

 

•           Δικτύωση, αναπτύσσοντας ένα ευρύ δίκτυο στην τοπική κοινότητα που εξυπηρετεί την άμεση διασύνδεση και δικτύωση με φορείς υγείας, εξυπηρετώντας τις παραπομπές.

•           Πρόληψη και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας, ομιλίες με/σε συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων για θέματα προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας.

Αναφορικά με την λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας:

Η έδρα της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας βρίσκεται στον Κορυδαλλό, Γρηγορίου Λαμπράκη 231, σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Κορυδαλλού.

Για τους κατοίκους των νησιών του Αργοσαρωνικού, Αίγινας, Αγκιστρίου, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Ύδρας, κλιμάκια θεραπευτών θα επισκέπτονται τα νησιά με τακτές συναντήσεις προκειμένου να καλύψουν επί τόπου τις ανάγκες του πληθυσμού.

Η δράση αναμένεται να ξεκινήσει στο Δήμο Σαλαμίνας από το Σεπτέμβριο.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου