Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Πολιορκούν τη Σαλαμίνα με απέραντες ιχθυοκαλλιέργειες

 του Τάσου Σαραντή - efsyn.gr

 

Σαφές και βαρύ πλήγμα θα υποστούν ορισμένες από τις ομορφότερες παραλίες της Σαλαμίνας αν προχωρήσει το σχέδιο εγκατάστασης ακόμα περισσότερων ιχθυοκαλλιεργειών, ακόμα και 25πλάσιας έκτασης από τις υπάρχουσες. 

Σαν να μην έφταναν τα ατελείωτα περιβαλλοντικά πλήγματα που έχει δεχτεί η Σαλαμίνα, βρίσκεται πλέον και αντιμέτωπη με την περικύκλωση από εκτεταμένες ιχθυοκαλλιέργειες στο νότιο και δυτικό τμήμα του νησιού, γεγονός που, συν τοις άλλοις, θα έχει άμεσες επιπτώσεις σε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του.  

Το γεγονός ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό επεξεργασία το σχέδιο διατάγματος από τη Διεύθυνση Νομοθετικού Εργου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εφαρμογή ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) στην περιοχή Διαπορίων νήσων και Σαλαμίνας που θα οδηγήσουν στον 25πλασιασμό της έκτασης των υπαρχουσών ιχθυοκαλλιεργειών, έχει επιφέρει αντιδράσεις στο νησί. Κι αυτό διότι από τα 186 στρέμματα που καταλαμβάνουν ιχθυοκαλλιέργειες που υπάρχουν σήμερα, η έκταση θα εκτοξευτεί στα 4.632 στρέμματα, σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στη Σαλαμίνα και στα Διαπόρια νησιά (νησάκια ανάμεσα στη Σαλαμίνα και την Αίγινα). Τα όρια του ΠΟΑΥ περικλείουν όλο το άνοιγμα του κόλπου της Σαλαμίνας, τα Κανάρια, το Ξένο και φτάνουν μέχρι τη βάση του ΝΑΤΟ στο τέρμα του Αιαντείου.  

Η μεγαλύτερη επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών θα γίνει στις ακτές ενός από τα ελάχιστα εναπομείναντα δάση της Αττικής, στο μεγάλο πευκόφυτο δάσος των Κανακίων, έκτασης 30.000 στρεμμάτων. Σήμερα, οι υφιστάμενες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών βρίσκονται στο νότιο μέρος του νησιού. Ο οδικός άξονας που ενώνει τον οικισμό των Κανακίων με την ευρύτερη κοινότητα Αιαντείου είναι ένας. Από αυτόν τον έναν και μοναδικό δρόμο, ήδη, εξυπηρετούνται οι τρεις υφιστάμενες ιχθυοκαλλιέργειες για την παραλαβή προμηθειών τους (ιχθυοτροφές, γόνο, δίχτυα, είδη συσκευασίας κ.ά.), αλλά και τη μεταφορά των συσκευασμένων προϊόντων τους, με τη χρήση παράδρομων έως τις εγκαταστάσεις τους μέσα από το δάσος των Κανακίων.    


Ο πολλαπλασιασμός των δρομολογίων αυτών που θα επέλθει από την εγκατάσταση νέων ιχθυοκαλλιεργειών για να μεταφέρουν τους 22.079 τόνους ψαριών τον χρόνο, που θα παράγονται στην ΠΟΑΥ Σαλαμίνας, θα πολλαπλασιάσει ταυτόχρονα και τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς από τα φορτηγά που θα πηγαινοέρχονται στο δάσος και στις συνοδές χερσαίες εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν μέσα σε αυτό. Και το αττικό τοπίο, που ακόμη διατηρούν περιοχές στη νοτιοδυτική Σαλαμίνα με τα πεύκα να συναντούν τη θάλασσα, θα καταστραφεί σταδιακά, καταγγέλλει ο Περιβαλλοντικός Ομιλος Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒΟΣ.  

«Η περαιτέρω υποβάθμιση των περιοχών που θα εγκατασταθούν οι νέες μονάδες και θα επεκταθούν οι υπάρχουσες είναι δεδομένο. Δεδομένο είναι και πως θα επηρεαστούν αρνητικά και όλες οι περιοχές που γειτνιάζουν με αυτές, ακόμη και ο κλειστός κόλπος της Σαλαμίνας, όπου διαμένουν οι περισσότεροι κάτοικοι καθώς θα υπάρχουν μονάδες και στις δύο πλευρές της εισόδου του. Η Σαλαμίνα φιλοξενεί παραθεριστές και επισκέπτες από όλη την Αττική που την επιλέγουν είτε γιατί έχουν τα εξοχικά τους, είτε γιατί είναι από τις ελάχιστες διεξόδους από το κλεινόν άστυ της πρωτεύουσας είτε γιατί την αγαπούν. Υπολογίζεται πως 300.000 έρχονται στο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου