Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Υπάρχει μεσαία τάξη μετά από 13 χρόνια κρίσης και φτωχοποίησης;

Συνέντευξη με τον Βουλεύτη και Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 κ. Γιάνη Βαρουφάκη

Στον Μάριο Θεοχάρη


1. Σας έχουμε ακούσει να λέτε πως πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα των υδρογονανθράκων. Μπορείτε να μας δώσετε μία σύντομη εξήγηση πάνω σ’ αυτό;

Έστω ότι υπάρχει πετρέλαιο, έστω ότι υπάρχει φυσικό αέριο, πρώτον θα πάρει 15 χρόνια για να βγει, μέχρι τότε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είναι πάρα πολύ πιο προσοδοφόρες, ιδίως οι πλωτές ανεμογεννήτριες, από τη Θράκη μέχρι τις Κυκλάδες που έχουν τη δυνατότητα να παράξουν δωρεάν ενέργεια, δέκα φορές περισσότερη από αυτήν που χρειαζόμαστε. 

Με άλλα λόγια οικονομικά δεν υπάρχει λόγος να γίνουν γεωτρήσεις. 

Από την άλλη μεριά, έστω ότι τώρα αν πατάγαμε ένα κουμπί, θεωρητικά, και είχαμε πετρέλαιο σε τι θα μας βοηθούσε; 

Θα πληρώναμε λιγότερο την ενέργεια; Όχι.

 

Το πρόβλημα του πολίτη, δεν είναι αν έρχεται το φυσικό αέριο από τον Πούτιν ή από το Καζακστάν ή από την ExxonMobil ή την LNG. 

Το πρόβλημα είναι τι τιμές του χρεώνουν τόσο για το φυσικό αέριο όσο και για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που επιμένω εδώ είναι το μεγάλο σκάνδαλο, είναι μηδενικό το κόστος παραγωγής και το πληρώνεις σα να είναι εισαχθέν ή παραχθέν στην Ελλάδα πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. 


Εμείς είμαστε ένα κόμμα καθαρό πράσινο που κοιτάμε στο μέλλον. Το εγγύς μέλλον της ενέργειας είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες και είναι η παραγωγή υδρογόνου. Το πράσινο υδρογόνο θα είναι το diesel του μέλλοντος.

 

2. Σε περίπτωση πρότασης συνεργασίας του Αλέξη Τσίπρα θα είστε αρνητικός; 

 

Αν πιστεύεις στην απλή αναλογική έχεις ιερή υποχρέωση να προβείς σε έναν προεκλογικό διάλογο με όλους τους υπόλοιπους που θα μπορούσες να σχηματίσεις μία κυβέρνηση. Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε αυτόν το διάλογο δεν μπορεί να προκύψει προοδευτική διακυβέρνηση. 

Το μόνο που μπορεί να προκύψει στο τριήμερο μετά την Κυριακή των εκλογών είναι ένα άγριο αλισβερίσι μοιρασιάς υπουργείων. Σε αυτό, εμείς στο ΜέΡΑ25, δε θα συμμετάσχουμε. Εμείς είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι, σημασία δεν έχει ούτε ο Βαρουφάκης, ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΜέΡΑ25, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Σημασία έχει ότι αυτή τη στιγμή οι συμπολίτες μας, κάθε φορά που ανοίγουν το λογαριασμό παθαίνουν εγκεφαλικό, κάθε φορά που πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ έχουν άλλο εγκεφαλικό, κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτά τα πράγματα. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν πολύ πιο φιλολαϊκά πράγματα από αυτά που γίνονται σήμερα. Το ερώτημα είναι το εξής; 


Θα υπάρξει αυτή η προεκλογική σύγκλιση, για να δούμε τι θα γίνει; Η απάντηση που έχει δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη, ένα τεράστιο ΟΧΙ. Μας είπε ο κ. Τσίπρας, μη απαντώντας ουσιαστικά, «ελάτε να τα βρούμε μετά τις εκλογές». Άρα δεν θα υπάρξει ένα συνεκτικό προεκλογικό πρόγραμμα. 

Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει αυτό το παράθυρο της προεκλογικής σύγκλισης. Είναι επιλογή του κ. Τσίπρα να προσανατολίζεται σε μία συναλλαγή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά την Κυριακή των εκλογών, αυτό δεν είναι προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτό δε μας αφορά καθόλου. Εμάς μας έχει δεσμεύσει το Συνέδριο του ΜέΡΑ25 και το έχουμε πει ξεκάθαρα, ότι όρος για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση μετά την Κυριακή των εκλογών θα είναι να έχει υπάρξει προεκλογικός διάλογος και προεκλογική σύγκλιση. 

Γι' αυτό απευθυνόμαστε στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση των προοδευτικών δυνάμεων, εντός και εκτός της Βουλής. Είμαστε σε έναν πολύ γόνιμο διάλογο με πάρα πολλές δυνάμεις εκτός Βουλής και προχωράμε τιμώντας τις δημοκρατικές διαδικασίες και την απλή αναλογική.

 

3. Όσον αφορά τον κ. Ντογιάκο, δεκαέξι συνταγματολόγοι και δικηγορικοί σύλλογοι μιλούν επί της ουσίας για συνταγματική εκτροπή για την γνωμοδότηση του. Ποια είναι η δική σας άποψη;

 

Η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου είναι σαφές πως συνιστά εκτροπή και επιβεβαιώνει την τακτική του επιτελικού παρακράτους της Μητσοτάκης Α.Ε. να συγκαλύψει το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών που έλαβαν χώρα με ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού. 

Στο πλαίσιο αυτό, είναι εύλογη και επιθυμητή η αντίδραση του νομικού κόσμου της χώρας.Το να βγαίνουν όμως οι κ. κ. Αλιβιζάτος και Βενιζέλος, αμφότεροι πρώην Υπουργοί μνημονιακών Κυβερνήσεων που νομιμοποίησαν την κατάργηση της ελληνικής δημοκρατίας και την εκχώρηση δημοκρατικής κυριαρχίας, και να εμφανίζονται τώρα ως δήθεν υπερασπιστές της συνταγματικής νομιμότητας, πάει πολύ. 

Μόνο ο λαός, οι δημοκρατικοί δηλαδή πολίτες, μπορούν να εγγυηθούν και να προστατέψουν πραγματικά την συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα που βάλλεται, τόσο από τους σημερινούς κυβερνώντες, όσο και από τους μνημονιακούς προκατόχους τους.

 

4. Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μία ένταση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Πως θα ενεργούσατε εσείς αν ήσασταν πρωθυπουργός της χώρας με την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία;

 

Το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθούν από εδώ και πέρα διμερείς διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Άγκυρας, είναι μία τεράστια παγίδα. 

Κάθε φορά που έχουμε τέτοιες διμερείς διαπραγματεύσεις ο Ερντογάν «φορτώνει» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με ένα σωρό από ανόητες διεκδικήσεις με αποτέλεσμα να εξωθεί την ελληνική πλευρά να αναγκαστεί να αποχωρήσει και μετά το χρησιμοποιεί για να πει στη διεθνή κοινή γνώμη, κοίταξε οι Έλληνες δεν θέλουν συζήτηση. Θα συγκαλούσα μία Περιφερειακή Διεθνή Διάσκεψη, με έδρα την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, θα καλούσαμε όλες τις χώρες της Ανατ. Μεσογείου και ευρύτερα, πάνω σε έναν χάρτη, κοινό χάρτη, να καταγράψουμε τις διαφορές μας όσον αφορά στη χάραξη των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδες, ΑΟΖ κλπ. Όχι ότι θα συμφωνήσουμε αλλά να υπάρχει μία καταγραφή. 

Αυτές τις διαφωνίες να τις πάμε μετά στη Χάγη, αλλά όχι τις διαφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας, όλοι μέσα. Είναι σημαντικό στο χώρο της διπλωματίας να παίρνεις για τη χώρα σου πρωτοβουλίες οι οποίες να κερδίζουν ερείσματα στη διεθνή δημοκρατική κοινή γνώμη.

 

5. Όλοι διαχρονικά τονίζουν πως για να κερδίσει κάποιο κόμμα πρέπει να κερδίσει το «κέντρο». Τι πολιτική πρέπει να έχει κάποιος τελικά για να φέρει κοντά του αυτό το περιβόητο «κέντρο»;

 

Και ποιο είναι τελικά αυτό το κέντρο; Είναι η περιβόητη "μεσαία τάξη"; Υπάρχει μεσαία τάξη μετά από 13 χρόνια κρίσης και φτωχοποίησης;

 Όλα αυτά συνεπώς, είναι πολύ σχετικά, το μόνο σίγουρο είναι πως κάποιοι πολύ λίγοι, οι ολιγάρχες και μια μερίδα του εγχώριου και εξωχώριου παρασιτικού κεφαλαίου, βγάζει αμύθητα κέρδη, την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, οι πολλοί, οι πάρα πολλοί, δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα. 

Εμείς παλεύουμε για αυτούς τους τελευταίους, είτε ανήκουν στο "κέντρο", ή κατά πάσα πιθανότητα στην Αριστερά, ή ακόμα κι αν δεν τοποθετούνται "γεωγραφικά" στον πολιτικό χάρτη. 

Είτε αυτοπροσδιορίζονται ως "μεσαία τάξη", είτε όχι. Άλλωστε ιδιαίτερα τα χρόνια των μνημονίων και της "μεταδημοκρατίας" στην χώρα μας, στην Ευρώπη ή και συνολικά ακόμα στον κόσμο, έχουν αποδείξει πως δεν έχει τελικά και τόσο μεγάλη σημασία το πως "αυτοπροσδιορίζεσαι" ακριβώς, αλλά κυρίως το τι κάνεις. Διότι είδαμε και στη χώρα μας δυστυχώς, πως η δήθεν "Αριστερά" εφάρμοσε μνημόνια καλύτερα και από την "καθαρή" δεξιά.

 

6. Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση και όχι μόνο θα ήθελα να μας εξηγήσετε το εξής παράλογο κατ’ εμέ. Όντας ένας από τους καλύτερους οικονομολόγους του κόσμου πως είναι δυνατόν να πέφτει ο πληθωρισμός και να ανεβαίνουν οι τιμές παντού;  

 

Μα το ότι πέφτει ο πληθωρισμός δεν σημαίνει ότι οι τιμές δεν ανεβαίνουν. Η Κυβέρνηση πανηγύριζε φερ' ειπείν αυτές τις μέρες επειδή τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού έδειξαν πως αυτός υποχώρησε κάπως και κυμαινόταν γύρω στο 7%, αυτό όμως σημαίνει στην πράξη πως οι τιμές τον προηγούμενο μήνα απλά δεν αυξήθηκαν με ρυθμό 10% αλλά 7%, όχι ότι μειώθηκαν κιόλας! 

Και, όταν μάλιστα δεν υπάρχει και καμία σοβαρή αύξηση στους μισθούς, στις συντάξεις και τα επιδόματα, θέλει η Κυβέρνηση να την δοξάζουμε για αυτά κι από πάνω; 

Επιπλέον, ακόμα κι αυτό το 7%, όπως και το προηγούμενο 10%, δεν έχουν καμία σχέση με τον πληθωρισμό που έχουν τα νοικοκυριά που ζουν με τον κατώτατο μισθό, τις χαμηλές συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα, καθώς εκεί ο πληθωρισμός, στο δικό τους “καλάθι” με τα βασικά αγαθά, είναι υπερδιπλάσιος!

7. Τέλος και με αφορμή της επίσκεψης σας στην Σαλαμίνα πριν λίγο καιρό, ποια είναι η άποψη σας για την υποθαλάσσια ζεύξη που πρόκειται να γίνει τα επόμενα χρόνια μεταξύ Περάματος-Σαλαμίνας. Τι αντίκτυπο θεωρείτε πως θα έχει αυτό το έργο για το νησί μας;

 

Η Σαλαμίνα δυστυχώς έχει ήδη υποφέρει από την εγγύτητα της στην Αθήνα, με ολόκληρες περιοχές του νησιού να έχουν χάσει το νησιωτικό τους χαρακτήρα και να θυμίζουν περισσότερο προέκταση του Περάματος παρά νησί του Σαρωνικού. Η δημιουργία μιας υποθαλάσσιας σήραγγας είναι πολύ πιθανό πως θα έρθει να τελειώσει τη διαδικασία ανεξέλεγκτης δόμησης του νησιού και να μετατρέψει τη Σαλαμίνα εξολοκλήρου σε προάστιο του Πειραιά. Βλέποντας πολλούς από τους μετόχους της Μητσοτάκης Α.Ε. στη λίστα των ενδιαφερόμενων για το έργο (π.χ. Μυτιληναίος, Περιστέρης, Ακτωρ κλπ.) είναι σημαντικό να ερωτηθεί κανείς αν το έργο δρομολογείται τώρα, τους τελευταίους μήνες της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, για το καλό του νησιού ή ως μια από της τελευταίες ευκαιρίες λεηλασίας του δημόσιου ταμείου από τους εκλεκτούς της; Αν δεν υπάρξουν κινήσεις για να προστατευθούν οι κάτοικοι, ο χαρακτήρας και η φύση του νησιού από την “ανάπτυξη” που φέρνουν τα έργα της ολιγαρχίας, το πιθανότερο είναι πως κερδισμένοι θα βγουν οι ίδιοι λίγοι των τελευταίων ετών και χαμένη η Σαλαμίνα και οι κάτοικοι της.

 

8. Μιλάτε συχνά για την κυβέρνηση ως "Μητσοτάκης ΑΕ" και για την ολιγαρχία που υπηρετεί. Μπορείτε να μας δώσετε μια σύντομη εξήγηση αυτής της δυναμικής;

 

Ο Πρωθυπουργός σε μια έκλαμψη ειλικρίνειας σε μια πρόσφατη συνέντευξη του, ομολόγησε και πως η Κυβέρνηση του ουσιαστικά λειτουργεί ως μια «μεγάλη εταιρεία», κάτι που το ΜέΡΑ25 έχει επισημάνει ούτως ή άλλως πολλές φορές, όπως σωστά λέτε, εδώ και πολύ καιρό, χαρακτηρίζοντας την ως «Μητσοτάκης Α.Ε.». 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν πρόκειται ακριβώς για μία ακόμα Κυβέρνηση σαν αυτές που έχουμε συνηθίσει, αλλά μια πραγματική εταιρεία με «μετόχους» της, τους ολιγάρχες, που κινούν και τα νήματα της. 

Το "επιτελικό κράτος" δηλαδή το οποίο αρέσκεται συχνά να αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι τίποτα άλλο από έναν μηχανισμό διευθέτησης συμφερόντων κι αυτό νομίζω φαίνεται καθαρά και από όσους την περιστοιχίζουν εντός και εκτός, από τον κάθε κ. Πάτση, μέχρι τα αρπακτικά ταμεία και τους παρασιτικούς ολιγάρχες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου