Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Ρεκόρ συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή

Συνωστίζονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων - MyBusinessSupport, για να υποβάλλουν αίτηση για φθηνά κρατικά δάνεια με μη επιστρεπτέο το 50%, προκειμένου να εξασφαλίσουν άμεσα κρίσιμη ρευστότητα με σχετικά ευνοϊκούς όρους, εν μέσω της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης.

Το τεράστιο ενδιαφέρον για τον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αποτυπώνεται στον αριθμό των αιτήσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα και που αναμένεται μέχρι και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου που λήγει η προθεσμία, να φτάσουν σε νούμερο ρεκόρ. 

220.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν ήδη μοιραστεί 1,12 δισ. ευρώ, με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα του MyBusinessSupport να έχουν ξεπεράσει τις 328.000, και τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος (1,2 δισ.)να αναμένεται ότι θα υπερβεί το 1,5 δισ.

 

Η λίστα των δικαιούχων έχει διευρυνθεί κι άλλο, με την πρόσφατη προσθήκη και των αγροτών, για την κάλυψη των εξόδων για καλλιέργεια.

Δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 έχουν:

  1. οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που παρουσίασαν έσοδα τουλάχιστον 300 ευρώ το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου ή ο τζίρος ήταν μειωμένος κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. 
  2. οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι παρουσίασαν έσοδα τουλάχιστον 300 ευρώ το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, στις περιοχές που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «ΙΑΝΟ»

Οι 10 ΚΑΔ με τον μεγαλύτερο αριθμό ωφελουμένων από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, μέχρι πρόσφατα, είναι:

  • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφετερία, 5.605 ωφελούμενοι
  • Υπηρεσίες ταξί ή αγοραίων, με οδηγό ιδιόκτητη, 4.644 ωφελούμενοι
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου, 3.750 ωφελούμενοι
  • Νομικές υπηρεσίες (δικηγόρου), 3.575 ωφελούμενοι
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία, 3.569 ωφελούμενοι
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο/ταβέρνα, 3.519 ωφελούμενοι
  • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ-μπαρ, 3.445 ωφελούμενοι
  • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, 3.310 ωφελούμενοι
  • Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων, 2.991 ωφελούμενοι
  • Λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, 2.739 ωφελούμενοι

Στο μεταξύ, με τρεις κοινές υπουργικές αποφάσεις, παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις που έλαβαν οικονομική ενίσχυση μέσω των τριών πρώτων κύκλων Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Στους δύο πρώτους κύκλους η προθεσμία έληγε στις 30 Νοεμβρίου και για τον τρίτο κύκλο στις 30 Ιανουαρίου.

Το Δεκέμβριο, αναμένεται να ξεκινήσει και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, αρχικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ. Όπως έχει ανακοινωθεί, η αποζημίωση που θα δοθεί θα είναι σε σχέση με τη μείωση του τζίρου το μήνα Νοέμβριο. Μελετάται μάλιστα να αφαιρεθεί το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι από τον τέταρτο κύκλο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου