Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί, νέες διακομιδές διασωληνωμένων

Ασφυκτική η πίεση στη Βόρεια Ελλάδα, αυξάνεται και στην Αττική. Στο «κόκκινο» οι διασωληνωμένοι. Οι περιοχές που επιμένουν τα κρούσματα.

Τραγική παραμένει η κατάσταση στη χώρα που μετρά περισσότερους πλέον από 2.000 νεκρούς, καθώς ακόμα 99 συμπολίτες μας κατέληξαν χθες, ενώ η κυβέρνηση, μετά την παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα δεν αποκλείει μετέπειτα τη σταδιακή χαλάρωσή του με δύο ταχύτητες, ανά περιοχή και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Το χθεσινό ρεκόρ διασωληνωμένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου πλέον βρίσκονται 608 άτομα και ο σταθερός αριθμός νέων κρουσμάτων σταθερά πάνω από 2.000 καθημερινά, αυξάνει κι άλλο την πίεση στο σύστημα Υγείας, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που το πρόβλημα μεταφέρεται και στην Αττική.

Όλη η Βόρεια Ελλάδα μοιάζει αφημένη στο έλεος της πανδημίας, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ με αποτέλεσμα χθες να πραγματοποιηθούν διακομιδές δέκα ασθενών σε νοσοκομεία της Πάτρας και των Ιωαννίνων με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Νωρίτερα χθες τρεις βαριά βαριά νοσούντες μεταφέρθηκαν από τη Δράμα σε νοσοκομεία της Αθήνας με C-130.

Δραματικές εκκλήσεις από Δράμα και Κιλκίς

Ο πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου της Δράμας, Ιωάννης Παπαδόπουλος, (ΣΚΑΪ) δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν ακόμα δύο ασθενές που αναμένεται να μετακινηθούν σε άλλες ΜΕΘ.

«Αναζητούμε μονάδες εντατικής θεραπείας όπου υπάρχει κρεβάτι θα μεταβούν και οι συγκεκριμένοι ασθενείς» είπε και εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του τονίζοντας ότι δεν ελαττώνονται οι νοσηλείες, καθώς με το που δίνεται εξιτήριο τα κρεβάτια ξαναγεμίζουν.

Σε μια απελπισμένη έκκληση ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει προσβληθεί απόν τον νέο κορονοϊό, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ένας στους τέσσερις είναι θετικός και ότι στο νοσοκομείο του από τις 240 συνολικά κλίνες οι 140 έχουν μετατραπεί σε covid.

«Έχουμε αναπτύξει τρεις κλινικές απλές covid δυναμικής 140 κλινών και αυτή την στιγμή νοσηλεύονται 136 ασθενείς ενώ όσο αφορά τις ΜΕΘ αναπτύξαμε από τα 6 κρεβάτια που είχαμε 12 και αυτή την στιγμή είναι και τα 12 κατειλημμένα. Καθημερινά γίνονται εισαγωγές. Στο χειρουργείο μέσα έχουμε αναπτύξει τρία κρεβάτια μονάδας αυξημένης φροντίδας» είπε.

Αναφορικά με το προσωπικού του νοσοκομείου σημείωσε πως έγιναν περίπου 40 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού αλλά αυτή την ώρα περισσότερα από 105 γιατροί, νοσηλευτές και μέλη του παραϊατρικού προσωπικού νοσούν με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτός. «Από τους 11 γιατρούς της παθολογικής κλινικής που πρέπει να έχει με βάση το οργανόγραμμα υπηρετούν μόνο 4 από τους οποίου οι 2 νοσούν» ανέφερε.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και το Κιλκίς, όπου μεγάλο μέρος των γιατρών και των νοσηλευτών, είτε νοσεί είτε βρίσκεται σε καραντίνα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Δημήτρη Κυριακίδη.

Ο ίδιος δήλωσε χθες στην ΕΡΤ στο νοσοκομείο της πόλης δεν υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ αλλά και ότι εξυπηρετούνται μόνο τα ελαφριά περιστατικά με Covid–19 και τα σοβαρά στη Θεσσαλονίκη, για να τους παρασχεθεί η απαραίτητη φροντίδα.

Ενας νεκρός και δεκάδες κρούσματα σε γηροκομείο της Καβάλας

Στο μεταξύ σε τουλάχιστον 30 ηλικιωμένοι προσβλήθηκαν από τον ιό στο «Προκόπειο» Γηροκομείο της Καβάλας, όπου εντοπίστηκε χθες νέα εστία υπερμετάδοσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις τρόφιμοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, με τον ένα, ηλικίας 86 ετών, να καταλήγει το βράδυ της Τετάρτης. Όπως μετέδωσε η τοπική ιστοσελίδα kavalanews.gr, το θύμα είχε υποκείμενα νοσήματα και παρουσίασε πυρετό κι αναπνευστικά προβλήματα.

Ο εντοπισμός των κρουσμάτων έγινε μετά από τεστ για Covid-19 που διενήργησε προληπτικά ο ΕΟΔΥ στη δομή, το οποίο ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Κι άλλες περιοχές στο «κόκκινο»

Παράλληλα, οι Σέρρες, η Λάρισα και η Μαγνησία, είναι σε οριακή κατάσταση, καθώς τελειώνουν οι κλίνες στις ΜΕΘ. Υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων, που εντείνουν την ανησυχία των αρχών, αναφέρθηκαν χθες και σε Πιερία, Ημαθία και Πέλλα. Ανησυχία υπάρχει επίσης σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και τη Λέσβο λόγω των μολύνσεων. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος επισήμανε ότι «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία» και δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιαρκή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να παραμείνουν σε lockdown και κάποιες άλλες όχι. 

«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας» είπε για να προσθέσει το εξής:

«Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», ανέφερε.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου