Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Αντιπολίτευση: Σοβαροί οι κίνδυνοι για τα ελληνικά δικαιώματα στη Μεσόγειο

Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική ενημέρωση που έκανε ο πρωθυπουργός στους αρχηγούς των κομμάτων του κοινοβουλίου για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις τελευταίες προκλήσεις από την Άγκυρα. 

Οι πολιτικοί αρχηγοί τόνισαν ότι η χώρα μας πρέπει να δράσει με τρόπο που θα διασφαλίσει ότι δεν θα θιγούν τα ελληνικά δικαιώματα στην περιοχή.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, οι πηγές του Μαξίμου  τόνισαν ότι «σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε αρχικά με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά. 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι το γεγονός ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και όχι αν κάνει ή δεν κάνει έρευνες.

 

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε «αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί». 

Δ. Κουτσούμπας

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ότι η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα.
«Όλοι αυτοί στους οποίους η κυβέρνηση απευθύνεται για την αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και στους οποίους εμπιστεύεται την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, δηλαδή η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, είναι οι ίδιοι που περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ανάβουν τη φωτιά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και τελικά υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα» ανέφερε.
Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός του για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, «αφού πρόκειται για τμηματική οριοθέτηση που αφήνει αδιευκρίνιστο το τι ανήκει σε ποιον από τη Ρόδο και ανατολικά μέχρι το Καστελόριζο και μειωμένη επήρεια ακόμα και για την Κρήτη». 
«Η συμφωνία είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ανοίγει την όρεξη για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας» επισήμανε στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ θα μελετήσει τη συμφωνία και θα τοποθετηθεί αναλυτικά στη Βουλή όταν η κυβέρνηση τη φέρει για συζήτηση και επικύρωση.

ΜέΡΑ25

Η διμερής διαπραγμάτευση θα αποδειχθεί επιβλαβής τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον τουρκικό λαό, επισήμανε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την επικοινωνία τους με τον πρωθυπιυργό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε στον πρωθυπουργό αντί για διμερή διάλογο, η Αθήνα να συγκαλέσει Διεθνή Διάσκεψη όλων των χωρών της Αν. Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για την επίλυση των προβλημάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, φέρεται ότι πως το Oruc Reis δεν έχει (και δεν φαίνεται να σκοπεύει να) προβεί σε έρευνες, ενώ εξήγησε ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται σε περιοχή εκτός της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Αίγυπτο και στο απώτατο όριο της υφαλοκρηπίδας που θα κατοχύρωνε το Δικαστήριο της Χάγης στην Ελλάδα ακόμα κι αν αποδεχόταν εκατό τοις εκατό τα ελληνικά επιχειρήματα.
Από αυτή την άποψη, προστίθεται στην ανακοίνωση, «ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι η ένταση των ημερών βαίνει προς εκτόνωση και δείχνει το δρόμο προς διαπραγματεύσεις». Επί πλέον, αναφέρθηκε στο αίτημα της κυβέρνησής του για άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. αλλά και στη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για συζήτηση τον Σεπτέμβρη «και του ζητήματος της Τουρκίας».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε από την πλευρά του την εκτίμηση του ΜέΡΑ25 ότι «στόχος του Ερντογάν, που νιώθει ενισχυμένος τόσο από την συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας (που μειώνει την επήρεια ακόμα και μεγάλων νησιών) όσο και από τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου (καθώς αυτή αναφέρεται στο διεθνές δίκαιο επίλυσης διμερών διαφορών κι όχι στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας), είναι να σύρει την Αθήνα σε διμερή διαπραγμάτευση με επιδιαιτητές Ουάσιγκτον-Βερολίνο και ατζέντα Μέρκελ- Ερντογάν».

Ελληνική Λύση

Τη διενέργεια νηοψίας στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος ως αυτονόητη άσκηση εθνικής κυριαρχίας πρότεινε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους.
Τόνισε ότι κατέστησε «σαφές στον πρωθυπουργό ότι αντιμετωπίζουμε σαφέστατη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδας» και η «πρέπουσα αντιμετώπιση σε αυτήν την πρόκληση είναι η διενέργεια νηοψίας στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος ως αυτονόητη άσκηση εθνικής κυριαρχίας και η βύθιση του, εάν δεν υπακούσει στις εντολές».
Όπως είπε, ο ίδιος εστίασε «στην ηχηρή απουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζήτησα την επίκληση του άρθρου 42 για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.
Ακρογωνιαίος λίθος σε κάθε εξωτερική απειλή είναι η ομοψυχία του Έθνους. Ομοψυχία όμως που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ώστε να χαραχθούν οι κόκκινες γραμμές του Έθνους απέναντι στους εισβολείς.
Τέλος, χαρακτήρισα αυτονόητη αναγκαιότητα τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, ώστε να υπάρχει λεπτομερής ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τα τεκταινόμενα», κατέληξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου