Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Διατροφή και κορονοϊός


Γράφει ο Παναγιώτης Βαραγιάννης, Med.Sc.
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Υπ. Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος επιτυγχάνεται κυρίως με καθημερινή ισορροπημένη διατροφή, πλήρη σε μάκρο και μίκρο – θρεπτικά συστατικά με διάρκεια στο χρόνο.   
Στην ουσία, πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη λειτουργία του οργανισμού, η οποία καθορίζεται από παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, το φύλο, το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής. 

Τα γιατροσόφια, τα κάθε λογής συμπληρώματα διατροφής και οι πληροφορίες που αναφέρουν είναι τις περισσότερες φορές παραπλανητικά έως και επικίνδυνα.  
 Και αυτό, γιατί συνήθως υπερεκτιμούν τη δράση και την αποτελεσματικότητά τους, καθώς αποκλείεται να προσφέρουν προστασία στον οργανισμό τόσο άμεσα και απόλυτα, ειδικά σε ένα τόσο νέο ιό, όπως είναι ο κορονοϊός Covid-19.   

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα θρεπτικό συστατικό, τρόφιμο ή συμπλήρωμα ικανό να ‘ενισχύσει’ την δράση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να προφυλάξει ή να θεραπεύσει από οποιονδήποτε παθογόνο ιό.

Αντίθετα, υπάρχει η πιθανότητα η λήψη 'περίεργων' σκευασμάτων να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα στον οργανισμό όπως είναι η τοξικότητα από υπερβολική κατανάλωση ή βλάβη σε ζωτικά όργανα,  εφόσον δεν πληρούνται οι ακόλουθες δύο προϋποθέσεις: α) η λήψη τους να γίνεται μετά από σύσταση και παρακολούθηση κάποιου ειδικού Ιατρού ή Διαιτολόγου και β) η αγορά τους να γίνεται από πιστοποιημένο σημείο πώλησης με τις ανάλογες πιστοποιήσεις – εγκρίσεις κυκλοφορίας. Εξάλλου, η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής ενδείκνυται μόνο για άτομα με πιστοποιημένες και σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και πάντοτε υπό την επίβλεψη ειδικού.
Καταλήγοντας, ο ιδανικός τρόπος για την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας του οργανισμού είναι η καθημερινή τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφικής συμπεριφοράς με επάρκεια στα θρεπτικά συστατικά.  Η αποφυγή λιπαρών και επεξεργασμένων τροφών, της ζάχαρης, του αλατιού και του αλκόολ βοηθούν στην υιοθέτηση υγιεινο – προστατευτικών συνηθειών.  Η τακτική άσκηση (30λεπτά / μέρα) και ο επαρκής ύπνος (>7 ώρες/ μέρα) βοηθούν στην επίτευξη του φυσιολογικού βάρους καθώς και στην διατήρηση της καλής λειτουργίας του οργανισμού.
Τελειώνοντας, η συμβουλή προς το κοινό είναι να ενημερώνετε αποκλειστικά από έγκυρες και επιστημονικές πηγές όπως είναι οι εθνικοί φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ) κα  να διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις και δυσπιστία σε διαφημίσεις σκευασμάτων με «θαυματουργή δράση». Μπορούν ακόμη να απευθύνονται τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά στους επίσημους φορείς για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία έχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου