Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Ρένα Δούρου: «Οι κάτοικοι της Σαλαμίνας έχουν και κρίση και μνήμη»


Συνέντευξη της Περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου στις Ανατροπές και τον Μάριο Θεοχάρη.

1)   Κα. Δούρου αφού σας ευχαριστήσουμε για τη συνέντευξη που μας δίνετε θα θέλαμε με λίγα λόγια να μας πείτε, γιατί οι ψηφοφόροι της Περιφέρειας Αττικής να ψηφίσουν εσάς στις ερχόμενες εκλογές και όχι κάποιον άλλο υποψήφιο;
 
Στις επερχόμενες εκλογές το δίλημμα που τίθεται στους πολίτες είναι πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Συνέχιση μιας συνεπούς ρότας υλοποίησης συγκεκριμένων στόχων, σε επίπεδο υποδομών και συνεκτικού κοινωνικού ιστού, ή επιστροφή στις φαύλες λογικές που οδήγησαν τον τόπο στη χρεοκοπία σε όλα τα επίπεδα. Οι πολίτες δεν θα επιλέξουν πρόσωπα αλλά προγράμματα και πολιτικές. Θα επιλέξουν συγκεκριμένα αν θέλουν να συνεχίσουμε μια ρότα που ξεκινήσαμε εδώ και 4,5 χρόνια. Με έργα υποδομής, στήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, έργα στήριξης της επιχειρηματικότητας των νέων, των γυναικών, στήριξης όλων των μορφών υγιούς επιχειρηματικότητας, όπως κάναμε πρόσφατα, μεταξύ άλλων, με τα 60 εκατομμύρια για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Έργα πολιτισμού και αθλητισμού για όλους. Φυσικά αυτά δεν είναι αρκετά. Πρέπει να τα διαφυλάξουμε και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις συνέχισής τους. 

2)   Αν επανεκλεγείτε τι σκοπεύετε να κάνετε για το νησί μας;
Στη Σαλαμίνα, όπως γνωρίζετε, έχουμε βάλει τις βάσεις για την ουσιαστική βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας. Ήδη έχει γίνει χειροπιαστό, μετρήσιμο έργο. Οι αγωγοί ομβρίων, η συντήρηση των δρόμων, η αναβάθμιση αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, δεν είναι αόριστες υποσχέσεις, δεν είναι αοριστολογίες, είναι πράγματα που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Έργα που οφείλουμε στους πολίτες να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε με όρους δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Έργα που σίγουρα δεν μπορούν να υλοποιήσουν εκείνοι που είτε καταστροφολογούν είτε επιχειρούν να απομειώσουν για μικροπαραταξιακούς λόγους. Οι κάτοικοι της Σαλαμίνας έχουν και κρίση και μνήμη.
3)   Όσον αφορά τη Σαλαμίνα μπορείτε να μας πείτε τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα στη θητεία σας;
Στη Σαλαμίνα όπως και σε όλους τους Δήμους έχουμε ξεκινήσει και σε αρκετές περιπτώσεις ολοκληρώσει έργα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Επιχειρούμε λοιπόν να καλύψουμε αυτά τα κενά δεκαετιών, με έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 20 εκατομμυρίων. Έτσι φτιάχνουμε νέες υποδομές και συντηρούμε και αναβαθμίζουμε τις παλιές,  επισκευάζουμε το οδικό δίκτυο σε όλο τον Δήμο, αναβαθμίζουμε αθλητικές υποδομές όπως το γήπεδο Αμπελακίων, προχωράμε στην ανάπλαση του Κέντρου Νεότητας, ολοκληρώσαμε την κατασκευή αγωγών ομβρίων. Και συνεχίζουμε. Αθόρυβα και δυνατά αλλάζουμε τα δεδομένα, βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών, βάζουμε τις βάσεις για το μέλλον των παιδιών μας.

Πιο αναλυτικά από πόρους της Περιφέρειας χρηματοδοτούμε τη συντήρηση και αναβάθμιση του Κέντρου Νεότητας Σαλαμίνας, προϋπολογισμού 460.000 ευρώ.
Στόχος των παρεμβάσεων είναι η ανάπλαση του Κέντρου Νεότητας Σαλαμίνας, στην Ακτή Καραϊσκάκη, προκειμένου να αποτελέσει χώρο εκδηλώσεων, άθλησης και αναψυχής για τους πολίτες και να συμβάλει στη δημιουργική απασχόληση και την κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, παρεμβάσεις ενίσχυσης του πρασίνου και αναβάθμισης και πιστοποίησης της παιδικής χαράς, τοποθέτηση οργάνων υπαιθρίου γυμναστηρίου κ.ά.
Ακόμα ένα έργο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Σαλαμίνας αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, προχωρά με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.
Υπογράψαμε με το Δήμο Σαλαμίνας Προγραμματική Σύμβαση για την επισκευή τμήματος του δικτύου ακαθάρτων της περιοχής Παλουκίων, έργο προϋπολογισμού 199.500 ευρώ με ΦΠΑ.

Αντικείμενο των παρεμβάσεων είναι η κάλυψη της άμεσης και επιτακτικής ανάγκης στεγάνωσης του τμήματος δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, στα Παλούκια, για να μπορούν να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες συνδέσεις των οικιών. Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην προστασία του κόλπου της περιοχής, ενώ θα ωφεληθούν περίπου 600 άτομα που υπολογίζεται ότι θα συνδεθούν στο δίκτυο.

Αναβαθμίζεται το γήπεδο Αμπελακίων στον Δήμο Σαλαμίνας

Σκοπός του έργου (προϋπολογισμού 520.000 ευρώ με ΦΠΑ), το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας, είναι η αναβάθμιση του γηπέδου Αμπελακίων Σαλαμίνας, στην Ακτή Θεμιστοκλέους, συμβάλλοντος στην ανάπτυξη των αθλητικών εγκαταστάσεων της περιοχής. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένας χώρος για εκδηλώσεις με δυνατότητα λειτουργίας όλες τις εποχές του χρόνου.

Συγκεκριμένα, θα εκτελεστούν εργασίες για την αντικατάσταση του φυσικού χλοοτάπητα με συνθετικό, για τη συντήρηση κοινόχρηστων χώρων (αποδυτηρίων, γραφείων κλπ.), για την κατασκευή και τοποθέτηση μεταλλικών κερκίδων καθώς και για την τοποθέτηση μεγαφωνικής εγκατάστασης.

Βελτίωση και συντήρηση του κύριου οδικού δικτύου Σαλαμίνας από την Περιφέρεια  Αττικής.

Τη «Συντήρηση και επισκευή οδοποιίας Νήσου Σαλαμίνας», προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ με ΦΠΑ. Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας.
Στόχος των παρεμβάσεων είναι η βελτίωση και συντήρηση του κύριου οδικού δικτύου του νησιού που έχει υποστεί σοβαρές φθορές, είτε λόγω παλαιότερων εργασιών αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων είτε λόγω παρόδου του χρόνου. Παράλληλα θα αντιμετωπισθούν επείγοντα προβλήματα οδικής ασφάλειας με την εγκατάσταση στηθαίων ασφαλείας, την τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης, την κατασκευή διαγραμμίσεων κλπ.
Υπογράψαμε σύμβαση με τον Δήμο Σαλαμίνας για την υλοποίηση του έργου συντήρησης και επισκευής του οδοφωτισμού της Λεωφ. Αιαντείου, προϋπολογισμού 153.000 ευρώ. Αυτή μας η παρέμβαση έχει σκοπό την αναβάθμιση του οδοφωτισμού με σκοπό τη μείωση κινδύνου ατυχημάτων, καθώς πρόκειται όπως γνωρίζετε για έναν από τους κύριους οδικούς άξονες του νησιού συνδέοντας το βόρειο με το νότιο τμήμα και ειδικότερα την πόλη της Σαλαμίνας με του νότιους οικισμούς του Αιαντείου, της Κακής Βίγλας, των Περιστερίων κ.ά.

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις: αποξήλωση  και απομάκρυνση των φθαρμένων ιστών, τοποθέτηση νέων μεταλλικών ιστών με βάσεις, βραχίονες, συνδεσμολογίες και υλικά, συντήρηση των ιστών που θα παραμείνουν, επισκευή του σώματος πίλλαρ Η/Φ και της θύρας.

4)   Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου τι θα θέλατε να πείτε στους πολίτες της Σαλαμίνας;
Ό,τι και σε όλους τους πολίτες των 66 Δήμων της Αττικής. Ότι το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας δεν είναι μια απόφαση της στιγμής. Δεν είναι μια στιγμή μπροστά στην κάλπη. Είναι μια κοινή, συλλογική προσπάθεια. Είναι ένας αγώνας διαρκείας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Αυτές που βρίσκονται στο πλευρό τους, που γνωρίζουν τα προβλήματά τους και μπορούν να βοηθήσουν στη λύση τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου