Σάββατο 3 Μαΐου 2025

Το Πάσχα μέσα από δύο έργα του Νικηφόρου Λύτρα

Γράφει ο Παναγιώτης Βελτανισιάν.

Φιλόλογος - Λαογράφος

Πριν  λίγες ημέρες η Χριστιανοσύνη γιόρτασε  την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Με αφορμή την εορτή αυτήν και κυρίως τη Μεγάλη Εβδομάδα, ας δούμε δύο εμβληματικά έργα του Νικηφόρου Λύτρα (1832-1904). 

Ο Λύτρας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους και δασκάλους της ζωγραφικής κατά τον 19ο αιώνα. Θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου και πρωτοπόρος στη διαμόρφωση της διδασκαλίας των Καλών Τεχνών στην Ελλάδα.

     Η ελαιογραφία «Άνθη Επιταφίου» είναι έργο του Νικηφόρου Λύτρα που δημιούργησε το 1901 και είναι ένα από τα τελευταία έργα του ζωγράφου πριν πεθάνει. Διακρίνεται από έντονη μελαγχολία προφανώς λόγω των γηρατειών του, αλλά και από έντονη θρησκευτικότητα όπως άλλωστε όλα τα έργα του αυτής της περιόδου. 


Το έργο ανήκει στις ηθογραφίες του Λύτρα, είδος που εισήγαγε στην Ελλάδα μετά την επιστροφή του από το Μόναχο. Το θέμα αποδίδει μια έντονη θρησκευτικότητα και μηνύματα θανάτου καθώς μια μαυροφορεμένη μορφή με κέρινο πρόσωπο κυριαρχεί στον πίνακα κρατώντας τα άνθη του Επιταφίου.

     Στον άλλον πίνακα, «το ωόν του Πάσχα» ένα κορίτσι με παραδοσιακή φορεσιά ξεφλουδίζει ένα κόκκινο αυγό. 

Στη γωνιά ενός φτωχικού δωματίου το κορίτσι ξεφλουδίζει με ευλαβική προσοχή το κόκκινο πασχαλινό αυγό. Ο Λύτρας απεικονίζει με ρεαλισμό μια ηθογραφική σκηνή που έχει ως θέμα της μία πραγματικά μοναδική λεπτομέρεια: το ξεφλούδισμα του πασχαλινού αυγού. Αποδίδει αριστοτεχνικά διάφορες λεπτομέρειες που γοητεύουν, όπως τη λαϊκή ενδυμασία της μικρής, το μαντήλι στα μαλλιά της, το γιλέκο και την ποδιά, το βάζο με τα λουλούδια μπροστά από το εικόνισμα και το καντήλι, τα διάφορα αντικείμενα στο πάτωμα.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου