Παρασκευή 30 Μαΐου 2025

Ψυχρολουσία από Αίγυπτο για Ελλάδα και Μητσοτάκη

Απόφαση-σοκ αιγυπτιακού δικαστηρίου αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά, που ισχύει από τα χρόνια του Ιουστινιανού, παρά τις πρόσφατες δημόσιες διαβεβαιώσεις του προέδρου Σίσι προς τον Ελληνα πρωθυπουργό ● Έντονες αντιδράσεις από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ισχυρό ράπισμα στην ελληνική διπλωματία έχει προκαλέσει η απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά, μόλις τρεις εβδομάδες μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου στην Αθήνα και τα όσα συμφωνήθηκαν ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Σίσι.

Το ζήτημα έχει αναχθεί σε κρίσιμης σημασίας για την ελληνική εξωτερική πολιτική, καθώς δεν πρέπει να λησμονείται πως η Αίγυπτος είναι μια χώρα με την οποία η Ελλάδα διατηρεί στενές σχέσεις στρατηγικής σημασίας με κορυφαία την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα της ιστορικής μονής απασχόλησε τον διάλογο μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ακόμα και μπροστά στις κάμερες. Η εντύπωση που είχε δώσει ο Αιγύπτιος πρόεδρος είναι πως είχε προσωπικό ενδιαφέρον για το μοναστήρι, κάτι για τον οποίο τον ευχαρίστησε δημόσια ο πρωθυπουργός.

Η ψυχρολουσία που έλαβε η κυβέρνηση είναι ακόμα μία δοκιμασία για την ελληνική διπλωματία, που δέχεται πυρά στο εσωτερικό για σειρά θεμάτων, με κορυφαίο το ζήτημα της επικείμενης πρόσβασης της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά κονδύλια για την άμυνα.

Εν μέσω διαρροών για επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αιγύπτιου προέδρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός παραμένει στη δέσμευση που έλαβε δημοσίως και κατ’ ιδίαν από τον πρόεδρο της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών στην Αθήνα για τη διατήρηση του λατρευτικού Ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της μονής και αναμένει άμεσα την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, όπως είχε διαμορφωθεί μεταξύ των μερών. Οταν γίνει γνωστό το επίσημο και συνολικό περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης και αξιολογηθεί σχετικά, θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση. Από ελληνικής πλευράς δεν αναμένουμε οποιαδήποτε διαφοροποίηση στα συμφωνηθέντα».

Το χρονικό

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και του αιγυπτιακού κράτους είναι πολυετής και ξεκίνησε μετά την προσφυγή που κατέθεσε ένας απόστρατος στρατηγός του αιγυπτιακού στρατού, μέλος της διακρατικής οργάνωσης σουνιτών ισλαμιστών, γνωστής με την ονομασία «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», και εντάθηκε την εποχή που η οργάνωση ήρθε στην εξουσία. Ωστόσο, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατάρχη Σίσι επικράτησε αισιοδοξία από την πλευρά της μοναστικής κοινότητας που θεώρησε πως το νέο καθεστώς θα επιλύσει το ζήτημα. Στην πραγματικότητα ύστερα από πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποφασίστηκε να υπάρξει ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ της μονής και του αιγυπτιακού Δημοσίου.

Παρά ταύτα, εδώ και αρκετούς μήνες η απόφαση αυτή καθυστερούσε δραματικά εξαιτίας γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων και όταν έφτασε η κρίσιμη στιγμή της επικύρωσης από την αιγυπτιακή κυβέρνηση, το δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση τορπιλίζοντας τη διαδικασία. Πηγές κοντά στη μονή έκαναν λόγο για μεθόδευση του αιγυπτιακού κράτους, το οποίο ισχυρίζονται πως επέλεξε να «κρυφτεί» πίσω από τη δικαστική απόφαση για να μην εφαρμόσει στην πράξη τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, παρά τις δεσμεύσεις που είχε δώσει.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ο μόνος τρόπος να ανατραπεί η απόφαση είναι η ισχυρή πίεση της ελληνικής κυβέρνησης προς το Κάιρο, ζητώντας ουσιαστικά την εφαρμογή της πρότερης συμφωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΞ Λάνα Ζωχιού, «ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε αμέσως με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου και κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση των δύο πλευρών, η οποία εκφράστηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών στο πλαίσιο του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα».

Σύμφωνα με την απόφαση, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της μονής που ισχύει από τη στιγμή που ιδρύθηκε πριν από περίπου 1.500 χρόνια από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό βρίσκεται στον αέρα. Σε ό,τι αφορά την έξωση των μοναχών, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, καθώς η απόφαση προβλέπει τη δυνατότητα η μοναστική κοινότητα να συνεχίσει να θρησκεύεται εντός του μοναστηριού.

Η απόφαση να κλείσει το αρχαιότερο εν λειτουργία χριστιανικό μοναστήρι στον κόσμο, το οποίο είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, έχει προκαλέσει ηχηρές αντιδράσεις από την Εκκλησία της Ελλάδος και την αντιπολίτευση που στηλιτεύουν έμμεσα ή άμεσα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Με μια σκληρή δήλωση τοποθετήθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μιλώντας για ακόμη μία ιστορική «άλωση». Εκφράζοντας «θλίψη» και «οργή» καταγγέλλει τη «σκανδαλώδη απόφαση βίαιης καταπάτησης των ανθρωπίνων και δη των θρησκευτικών ελευθεριών» και απευθύνει έκκληση «προς την υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ενεργήσει άμεσα τα δέοντα, ούτως ώστε να επανέλθει η κανονική και νόμιμη τάξη και να μην καταργηθεί ουσιαστικά η Ιερά Μονή».

«Για ακόμη μία φορά ο κ. Μητσοτάκης και το υπουργείο Εξωτερικών είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι. Ιδίως για το ύφος και τη χαμηλή ένταση της αντίδρασης του υπουργείου Εξωτερικών, με δεδομένη την απροκάλυπτη αθέτηση των αμοιβαίων δεσμεύσεων Ελλάδας-Αιγύπτου που είχαν αναληφθεί σε υψηλό επίπεδο και με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού. Το νέο αυτό σοβαρό περιστατικό, δυστυχώς, επιβεβαιώνει ότι το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή απομειώνεται επικίνδυνα, ακόμη και στις διμερείς σχέσεις με φίλιες χώρες, όπως η Αίγυπτος», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Για «άκρως ανησυχητική εξέλιξη, η οποία εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τονίζει ότι «η επιχειρούμενη ανατροπή του καθεστώτος της Μονής της Αγίας Αικατερίνης Σινά αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία χειρίζεται τα ιδιαίτερα ευαίσθητα εκκλησιαστικά θέματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και το σημαντικό έλλειμμα αξιοπιστίας της, το οποίο εκτός από το εσωτερικό, παράγει ιδιαίτερα δυσμενή αποτελέσματα και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας».

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις για τον ρόλο της στρατηγικής συμμάχου της αιγυπτιακής κυβέρνησης στην υπόθεση και να τοποθετηθεί για τις αυθαιρεσίες του αιγυπτιακού κράτους απέναντι στις θρησκευτικές ελευθερίες» τονίζει το ΚΚΕ.

Πυρά επιφύλαξε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σχολίασε ότι «είναι πρωτοφανής και οδυνηρή η διεθνής ανυποληψία και περιθωριοποίηση της Ελλάδας».

«Πριν από τρεις εβδομάδες ο Κ. Μητσοτάκης ευχαριστούσε δημοσίως τον πρόεδρο της Αιγύπτου. Σήμερα γιατί σιωπά; Γιατί ακολουθεί τον ίδιο δρόμο που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση για ένταξη της Τουρκίας στους ευρωπαϊκούς αμυντικούς εξοπλισμούς; Ως πότε η χώρα μας θα υποβαθμίζεται σε διεθνές επίπεδο;», διερωτάται ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η αντίδραση της Αιγύπτου

 Η Προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε αργά χθες «την πλήρη δέσμευσή της στη διατήρηση του μοναδικού και ιερού θρησκευτικού καθεστώτος της Μονής της Αγίας Αικατερίνης» και ότι η πρόσφατη δικαστική απόφαση «εδραιώνει αυτό το καθεστώς». Επίσης, επιβεβαίωσε «τη σημασία της διατήρησης των στενών και αδελφικών σχέσεων» και ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «εντελώς ψευδή» τον ισχυρισμό για κατάσχεση της μονής.

Πηγη: efsyn.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου