Συνέντευξη της Αντιδημάρχου Κοινωνικών Υπηρεσιών και Παιδείας κα. Γιούλη Καλλιότσου στην εφημερίδα μας και τον Μάριο Θεοχάρη.
Τι περιλαμβάνει η αντιδημαρχία σας;
Η αντιδημαρχία μου είναι Κοινωνικών Υπηρεσιών και Παιδείας. Αυτή των κοινωνικών υπηρεσιών περιλαμβάνει το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φροντιστήριο και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναίκας. Το παιδείας περιλαμβάνει όλα τα σχολεία του νησιού.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα σχολεία, πείτε μου ποιες παρεμβάσεις έχετε πραγματοποιήσει και σε τι σημείο βρισκόμαστε για την νέα σχολική χρονιά;
Αρχικά να σας πω ότι έχουμε 40 σχολεία στην Σαλαμίνα. Περιλαμβάνονται νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Συνεχώς πραγματοποιούνται παρεμβάσεις όποτε κρίνονται αναγκαίες. Όπως όλα τα παιδιά έτσι και τα δικά μου στα δημόσια σχολεία φοιτούν. Οι ανάγκες είναι σίγουρα πολλές και διαρκής και προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε τόσο σύντομα όσο και τον δυνατόν αποτελεσματικότερα. Ενδεικτικά έχουν πραγματοποιηθεί ελαιοχρωματισμοί, έχουν αλλαχτεί σε κάποια σχολεία οι τουαλέτες από τούρκικες σε ευρωπαϊκού τύπου χάρη σε ένα σχετικό πρόγραμμα που τρέχει και φυσικά η συντήρηση των κτιρίων που περιλαμβάνει πληθώρα πραγμάτων ειδικά όταν τα περισσότερα σχολικά κτίρια είναι πολλών ετών.
Κάπου εδώ θα ήθελα να κάνουμε μια παρένθεση και να σας αναφέρω δυο πράγματα για το ειδικό δημοτικό. Εκεί τα παιδιά με κάθε είδους μαθησιακή δυσκολία φοιτούν σε αυτό μέχρι την ηλικία των 14ων ετών. Μετέπειτα αναγκάζονται να πηγαίνουν σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συγκεκριμένα σε Ε.Ε.Ε.Ε.Κ (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) στην Αθήνα ή στον Πειραιά. Όπως καταλαβαίνεται είναι μια κατάσταση και για τα παιδιά και για τους γονείς πολύ δύσκολη. Στην Σαλαμίνα μέχρι σήμερα δεν έχουμε σχολείο τύπου Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.
Στόχος μας λοιπόν είναι η δημιουργία Ε.Ε.Ε.Ε.Κ στην Σαλαμίνα. Έχει βρεθεί ο χώρος, έχουν γίνει όλες οι κατάλληλες μελέτες και αναμένουμε από την διεύθυνση της δευτεροβάθμιας να πάρουμε έγκριση, να βγει το ΦΕΚ το οποίο απ’ ότι έχω μάθει βρίσκεται στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού και είμαστε ένα βήμα πριν τον τελικό μας στόχο.
Μάριος Θεοχάρης - Γιούλη Καλλιότσου |
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της αντιδημαρχίας θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το κοινωνικό παντοπωλείο. Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Μέσα από το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας που βρίσκεται στην περιοχή του Ρέστη στις εργατικές κατοικίες εξυπηρετούμε 180 οικογένειες. Οι αιτήσεις γίνονται δύο φορές τον χρόνο και μέσα από εκεί βρίσκουμε τους ανάλογους δικαιούχους. Μία φορά τον μήνα αυτοί οι άνθρωποι εξυπηρετούνται δίνοντας τους ότι αγαθά υπάρχουν στον χώρο μας. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως εκτός του κονδυλίου από τον Δήμο μας που αντιστοιχεί στο κοινωνικό παντοπωλείο βοηθούν σημαντικά και αρκετοί χορηγοί όπως και διάφοροι άνθρωποι της διπλανής πόρτας οι οποίοι προσφέρουν ανιδιοτελώς.
Να σημειώσουμε πως εκτός από φαγητό δίνεται ρουχισμός, είδη πρώτης ανάγκης αλλά και παιδικά παιχνίδια για τα μικρά παιδιά. Μέσα στους νέους στόχους μας είναι να δημιουργήσουμε και δημοτική ιματιοθήκη ώστε να υπάρχουν δύο ξεχωριστοί χώροι. Αυτή η ενέργεια θα βοηθήσει εκτός των άλλων και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης λόγω φυσικών καταστροφών για παράδειγμα.
Πολύ ωραία. Ας συζητήσουμε για το κοινωνικό φροντιστήριο. Που βρισκόμαστε;
Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου μας λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Αυτή τη στιγμή έχουμε 40 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια-Λύκεια), έχουμε ευτυχώς αρκετούς άξιους καθηγητές όλοι ένας προς έναν, οι οποίοι αφιλοκερδώς αφιερώνουν χρόνο από το πρόγραμμα τους και διδάσκουν τα παιδιά μας με τον τρόπο τους.
Πριν λίγα χρόνια ιδρύθηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναίκας. Θα μας πείτε δυο λόγια περί αυτού;
Πριν περίπου τρία χρόνια δημιουργήθηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναίκας όπου εκεί εξυπηρετούνται πάρα πολλές γυναίκες και όχι μόνο. Στο προσωπικό υπάρχει κοινωνικός λειτουργό, κοινωνιολόγο, ψυχολόγο και δικηγόρο. Όλοι αυτοί λοιπόν οι υπάλληλοι του Δήμου μας, βοηθούν να ξεπεραστούν προβλήματα τα οποία βιώνουν πολλές γυναίκες στις οικογένειες τους.
Στα πλαίσια της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου υπάρχουν ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί;
Ναι φυσικά. Πριν τρία περίπου χρόνια υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού», πρόσφατα ξεκινά μια ακόμη συνεργασία με το κέντρο ψυχικής υγείας «Σακελλαρόπουλος», με τον αντιδήμαρχο αθλητισμού κ. Ηλία Παπασάββα φροντίσαμε ώστε οι αθλητικοί σύλλογοι της Σαλαμίνας να πάρουν παιδιά δωρεάν από κοινωνικοοικονομικά ευάλωτες οικογένειες και πρόσφατα έχουν ξεκινήσει ήδη οι αιτήσεις εδώ και μέρες παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δωρεάν με τα απαραίτητα δικαιολογητικά φυσικά να μπορούν να μάθουν αγγλικά στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών του νησιού που έχουν ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα μας.
Αφού μας απαντήσατε στα των αρμοδιοτήτων σας, πιστεύετε ότι η θέση που βρίσκεστε ανταποκρίνεται στα θέλω σας και αν όχι που αλλού θα βλέπατε τον εαυτό σας;
Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή δεν τον έβλεπα πουθενά τον εαυτό μου. Ο Δήμαρχος έκρινε και με πίστεψε πως θα μπορούσα να βοηθήσω από αυτή την θέση και τον ευχαριστώ πολύ. Αντιστοίχως θα κριθώ και εγώ με την σειρά μου στην λήξη της θητείας μου. Παρόλα αυτά και για να σας απαντήσω ναι, μου αρέσει η θέση αυτή και την έχω αγαπήσει εξού και ο χρόνος που προσφέρω και αφιερώνω από την καθημερινότητα μου, την προσωπική μου ζωή αλλά όχι από την οικογένεια μου. Γενικότερα μου αρέσει να προσφέρω και έχω μεγάλη αγάπη για τα παιδιά και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Όπως άλλωστε γνωρίζετε είμαι και πρόεδρος στον σύλλογο «Γονέων και Φίλων ΑμεΑ Σαλαμίνας» τα τελευταία 7 χρόνια. Είναι κομμάτια που δίνομαι πραγματικά και πολλές φορές ολοκληρωτικά θα μπορούσα να έλεγα.
Γιούλη Καλλιότσου - Στέλιος Κυμπουρόπουλος - Γιώργος Παναγόπουλος |
Μιας και αναφερθήκατε στον σύλλογο «Γονέων και Φίλων ΑμεΑ Σαλαμίνας» όπου είστε πρόεδρος, πριν λίγο καιρό υπήρξε μια διπλή δέσμευση τόσο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά για την δημιουργία ΣΥΔ (Στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης). Θέλετε να μας πείτε σε τι σημείο βρισκόμαστε σχετικά;
Ήταν μια χρόνια επιθυμία και μεγάλο μας όραμα η δημιουργία ΣΥΔ. Όπως γνωρίζετε υπάρχει ήδη το ΚΔΗΦ (Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας). Η ΣΥΔ λοιπόν είναι το όραμα όλων εμάς που το μόνιμο άγχος όλων των γονιών αυτών των παιδιών είναι το τι θα απογίνουν τα παιδιά τους όταν αυτοί φύγουν από την ζωή ή φτάσουν σε μία ηλικία που δεν θα μπορούν να τα φροντίζουν.
Η ΣΥΔ λοιπόν θα παρέχει την φροντίδα της οικογένειας. Θα μένουν εκεί, θα είναι το σπίτι τους. Όντως ο πρωθυπουργός σε συνάντηση μας, του εξέφρασα την ανάγκη για την δημιουργία ΣΥΔ αλλά και για ένα βανάκι που θα βοηθούσε στην μεταφορά των παιδιών. Όντως η ανταπόκριση ήταν τάχιστη όσον αφορά το βανάκι και μέσω του κου. Μαρτίνου και της ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ έγινε δικό μας. Στην δεύτερη επίσκεψη του στα γραφεία του συλλόγου μας αναφέρθηκε σχετικά με την δημιουργία ΣΥΔ και το έβαλε ως έναν εκ των αμέσων στόχων του.
Στην επίσκεψη του ο κος. Χαρδαλιάς όπου και εκείνος επισκέφτηκε την δομή μας και γνώρισε από κοντά τα παιδιά δεσμεύτηκε και εκείνος από μεριάς του στα εγκαίνια της ψηφιακής βιβλιοθήκης στα Αμπελάκια να λέει ότι θα είναι δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια και θα βοηθήσει όπως μπορεί για να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα.
Ακόμη πρέπει να σας πούμε ότι ένας αξιόλογος άνθρωπος ο κος. Χρήστος Βενετσάνος εξέφρασε την επιθυμία του να κάνει δωρεά οικόπεδο της τάξης των δύο στρεμμάτων στην Σαλαμίνα με την προϋπόθεση να γίνει ΣΥΔ. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν είμαστε στην ευχάριστη θέση να κάνουμε τα συμβόλαια παραχώρησης του οικοπέδου στον Δήμο και μετά όλοι μαζί να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί το όνειρο μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου