Στην πυρκαγιά της ΒΑ Αττικής καταγράφηκαν μία νεκρή εργαζόμενη γυναίκα, περίπου 100.000 στρέμματα καμμένης γης, εκατοντάδες σπίτια ακατάλληλα προς χρήση, επιχειρήσεις κατεστραμμένες μερικώς ή ολοσχερώς και πολλή μα πολλή αέρια ρύπανση στον ήδη επιβαρυμένο αττικό ουρανό.
Ο υπουργός Β. Κικίλιας οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την αεροπυρόσβεση, να αποτιμηθεί η σχέση κόστους και αποτελέσματος, να εξηγήσει γιατί ο Όρβηλος είναι εγκατελειμμένος τόσες ημέρες και να παραιτηθεί!Όταν πρόσφατα οι Πράσινοι-Οικολογία μιλούσαμε για εγκληματική αδιαφορία και προχειρότητα που καίνε τα ελληνικά δάση, αναφερόμασταν στα πολύτιμα -ορεινά κυρίως- δασικά οικοσυστήματα που χάθηκαν φέτος και στις πυρκαγιές που κατέκαψαν τα νησιά μας. Αναφερόμασταν και στον Όρβηλο, που ήδη τότε καιγόταν για 10η μέρα και τώρα συμπληρώνει μήνα. Και αναρωτιόμασταν πόσο ακόμη θα μας κοστίσει το “νέο δόγμα Κικίλια”, το πολυδιαφημισμένο για την εκτεταμένη χρήση εναέριων μέσων. Ωστόσο, ποτέ δεν περιμέναμε ότι η απάντηση θα ήταν τόσο τραγική. Η Αττική έφτασε σε απώλεια δασικών εκτάσεων στο 37%, δηλαδή το 1/3 τους, ενώ η υποβάθμιση είναι τόσο έντονη, που ήδη η ανάκαμψη των οικοσυστημάτων φαίνεται αδύνατη.
Κι αντί για μια συνετή στάση ομολογίας για το μέγεθος και τις πολλαπλές διαστάσεις της καταστροφής, η Κυβέρνηση επιδίδεται σε προκλητικές δηλώσεις και στην επιστράτευση “επιστημόνων” και “αρθρογράφων” που υποβαθμίζουν το θέμα και παραπλανούν την κοινή γνώμη.
Οι Πράσινοι-Οικολογία απαιτούμε να μπει τέλος σε αυτή την κοροϊδία!
Ζητούμε να ανοίξει επιτέλους ο διάλογος για τη δασοπροστασία, να γίνει σαφής αποτίμηση των λαθών και να αποδοθούν ευθύνες. Απευθύνουμε έκκληση για επείγουσα αλλαγή τακτικής στη δασοπυρόσβεση και συντονισμό των σχετικών φορέων με σκοπό την άμεση και έγκαιρη επέμβαση στα μέτωπα της πυρκαγιάς και την εκπαίδευση της αυτοδιοίκησης σε όλα τα στάδια (ενέργειες πρόληψης, πυροφύλαξης, κατάσβεση, προστασία των πολιτών). Απαιτούμε την άμεση και επαρκή χρηματοδότηση έργων πρόληψης, προσλήψεων και εξοπλισμού έστω και τώρα, καθώς και τη δρομολόγηση των απαραίτητων θεσμικών ενεργειών για τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και του Δασοπυροσβεστικού Σώματος, πάγια αιτήματα του οικολογικού και του δασολογικού χώρου, που έχουν μείνει στα χαρτιά της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής από το 1997. Καλούμε την Κυβέρνηση να πάψει να αγνοεί τα συμπεράσματα του πορίσματος Γκολντάμερ και να κινηθεί γρήγορα στην υλοποίηση των προτάσεών του πριν να είναι αργά για τα εναπομείναντα ελληνικά δάση. Δεν έχουμε περιθώρια για κανένα ακόμη “λάθος”!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου