Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Μάνος Δερτούζος: ΝΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ!!! ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ!!!

Η χθεσινή αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του μηχανικού κ. Άγγελου Χειρδάρηhttps://www.facebook.com/groups/242762636404107, ο οποίος καταγγέλλει δημόσια την Δημοτική αρχή του κ. Παναγόπουλου  για υπερκοστολόγηση του έργου «Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείριση δασικών πυρκαγιών»,  έρχεται να δικαιώσει όλους εμάς που δεν ψηφίσαμε τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο το συγκεκριμένο έργο με αυτές τις προϋποθέσεις.

Σαφέστατος ο κ. Χειρδάρης αναφέρεται στους αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί σε δένδρα στο δάσος των Κανακίων και έχουν κοστολογηθεί κατά την άποψή του τουλάχιστον στη 2πλάσια τιμή !


Συγχρόνως οφείλουν να απαντήσουν και να γνωρίζουμε, πόσο κοστίζουν τα άυλα λογισμικά και οι διάφορες «παραμετροποιήσεις» που «εξυπηρετούν» τους  συγκεκριμένους αισθητήρες κάτι το οποίο είχαμε επισημάνει τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο και οφείλω δημόσια να αναφέρω μετά από συζήτηση που είχαμε με τον κ. Χειρδάρη.

Να δημοσιοποιηθούν ακριβή στοιχεία από τα παραδοτέα.


 

Πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έχουν κοστίσει τα λογισμικά και οι παραμετροποιήσεις ;  Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν !!!!

Η Δημοτική αρχή, όταν το θέμα  είχε  έρθει  στο Δημοτικό Συμβούλιο κοίταξε να μας «κρεμάσει στα μανταλάκια» ότι δεν ψηφίσαμε το συγκεκριμένο έργο, ότι αποχωρήσαμε από την αίθουσα, ότι δεν θέλουμε ένα μεγάλο έργο για να προφυλάξουμε το δάσος των Κανακίων!!!

Ο ίδιος μηχανικός κ. Άγγελος Χειρδάρης σε ένα άλλο  επίσης έργο αυτό της Ενεργειακής Αναβάθμισης του οδοφωτισμού,  όπου η Δημοτική αρχή  υποθήκευσε τα ανταποδοτικά του Δήμου μας υπογράφοντας σύμβαση με τον ανάδοχο αντί ποσού περίπου 15.000.000 € για 12 χρόνια, τότε είχε συντάξει μία μελέτη με την οποία το έργο θα στοίχιζε πολύ λιγότερο από τα μισά χρήματα αν και εφόσον ο δήμος την υλοποιούσε με αυτεπιστασία !!!.

Τότε καλούσα την Δημοτική αρχή να απαντήσει στην συγκεκριμένη μελέτη του κ. Χειρδάρη κάτι το οποίο φυσικά και δεν έκανε ποτέ !!!

Έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία να αναφερθεί ότι, κοινός παρανομαστής σε αυτά τα δύο έργα είναι η τεχνική υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας Νήσων η οποία συνέταξε τις μελέτες και εισηγήθηκε στην Δημοτική αρχή να τις εγκρίνει καθώς και τα πρακτικά που ακολούθησαν!!!

Καλούνται πλέον σήμερα, τόσο η Τεχνική Υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας Νήσων όσο και ο Δήμος Σαλαμίνας να πάρουν θέση και να δώσουν πιστικιές απαντήσεις για τα δύο αυτά έργα διότι υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά που δεν έχουν απαντηθεί.

Είναι η ίδια Δημοτική αρχή του κ. Παναγόπουλου  η οποία  έχει σπάσει ρεκόρ είτε σε απευθείας αναθέσεις, είτε σε αναθέσεις μετά από «διαγωνισμούς» με ποσοστό έκπτωσης 1% και ακόμη μικρότερο!!!

Είναι ο κ. Κόγιας Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων της ίδιας Δημοτικής αρχής, ο οποίος ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι η έκπτωση με 1% που έδωσε ο (μόνιμος) ανάδοχος για το έργο της κατασκευής επέκτασης  του δικτύου της αποχέτευσης στα Αμπελάκια κατά 5.000 μέτρα το 2022,  είναι πλέον συμφέρουσα  η ανωτέρω έκπτωση του 1% από την έκπτωση που έλαβε το ίδιο έργο (κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στα Αμπελάκια) το 2013  με Δήμαρχο τον κ. Γιάννη Τσαβαρή όταν είχαμε λάβει έκπτωση 36,4%!!!.

Επειδή ο κ. Κόγιας δεν θυμάται καλά, παρ όλο ότι ήταν μέλος της Διοίκησης το 2013 να του θυμίσω τα τεχνικά στοιχεία των δύο συμβάσεων του 2013 και του 2022.

ΣΥΜΒΑΣΗ 2013:

Σύνολο εργασιών σύμβασης για κατασκευή 59.800 μέτρα δικτύου:  Κόστος σύμβασης 11.062.319 €,

Κόστος ανά μέτρο κατασκευής δικτύου184,90 ευρώ

ΣΥΜΒΑΣΗ 2022 :

Σύνολο εργασιών για  κατασκευή 5.000 μέτρα δικτύου

Κόστος σύμβασης με έκπτωση 1% κόστος 1.746.206  €

Κόστος ανά μέτρο κατασκευής 352,80 ευρώ!!!!

Περιμένω από τον Κόγια μία απάντηση Δημοσίως για το εάν ισχύουν τα στοιχεία των δύο συμβάσεων 2013 και 2022 !!!!

Προσωπικά πλέον ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος ΨΗΦΙΖΩ ΝΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΟΣΤΟΣ, είτε τα χρήματα είναι από ιδίους πόρους του Δήμου, είτε προέρχονται από διάφορα προγράμματα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι ακούσαμε και αυτό «τα χρήματα δεν είναι του Δήμου…….»

Μάνος Δερτούζος

Δημοτικός Σύμβουλος



 

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου