Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παράσταση "Ιππόλυτος" από τη θεατρική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Σαλαμίνας

Η θεατρική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Σαλαμίνας  αποχαιρέτησε τη φετινή χρονιά με την τραγωδία του Ευριπίδη "Ιππόλυτος" η οποία παρουσιάστηκε  στο Ευριπίδειο θέατρο.  

 428 π.Χ. (1466 στίχοι) 

Χορός: Γυναίκες από την Τροιζήνα 

Πρόσωπα: Αφροδίτη, Ιππόλυτος, Χορός κυνηγών, Θεράπων, Τροφός, Φαίδρα, Θησεύς, Άγγελος, Άρτεμη. 

ΥΠΟΘΕΣΗ

 

Ο Ιππόλυτος είναι νόθος γιος του βασιλιά της Αθήνας  Θησέα και της αμαζόνας Ιππολύτης. Ο Θησέας ως νόμιμή  σύζυγό του έχει παντρευτεί την Κρητικοπούλα  πριγκίπισσα Φαίδρα, κόρη του βασιλιά Μίνωα και της  Πασιφάης, και έχει αποκτήσει μαζί της νόμιμα τέκνα. 



Ο  Ιππόλυτος ζει στην Τροιζήνα στην αυλή του γέροντα  Πιτθέα και είναι αφοσιωμένος στη λατρεία της θεάς  Αρτεμης, διάγοντας μαζί με τους φίλους του μια ζωή  γεμάτη πνευματικότητα και αγνότητα και αποστρεφόμενος  τον έρωτα και τη θεά-μητέρα του έρωτα, την Αφροδίτη.  Εκείνη από οργή για την περιφρόνηση που δείχνει ο  Ιππόλυτος προς το πρόσωπό της, αποφασίζει να τον καταστρέψει, γεννώντας στην ψυχή της μητριάς  του, της Φαίδρας, παράφορο έρωτα για εκείνον. 

Η Φαίδρα προσπαθεί να κατανικήσει το πάθος της και  το κρύβει, αλλά τελικά αποκαλύπτει το μυστικό της στην πιστή της βάγια. Από αυτήν πληροφορείται  με αποτροπιασμό ο Ιππόλυτος τον έρωτα της συζύγου του πατέρα του, Θησέα, για τον ίδιο και, αγνός  και ηθικός καθώς είναι, αποκρούει οργισμένος τον έρωτα της Φαίδρας. Η βάγια όμως τον εκλιπαρεί να  ορκιστεί ότι δε θα μιλήσει σε κανέναν για όσα του είπε. 

Η Φαίδρα , όταν μαθαίνει πως το μυστικό της  αποκαλύφθηκε, γεμάτη τύψεις και ενοχές αυτοκτονεί, για να μη ντροπιάσει τον άντρα της και τα  παιδιά της∙ θέλοντας όμως να σώσει την τιμή της, αφήνει σημείωμα, με το οποίο ενοχοποιεί τον  Ιππόλυτο. Ο Θησέας επιστρέφει στο παλάτι, και μαθαίνει ότι η γυναίκα του αυτοκτόνησε. Τότε  βρίσκει στο χέρι της δεμένο το σημείωμα, στο οποίο αυτή κατηγορεί ως υπεύθυνο για τον θάνατό της  τον Ιππόλυτο. Τι θα συμβεί τώρα; Πώς θα αντιδράσει ο Θησέας στα όσα φοβερά διάβασε στο μήνυμα  της γυναίκας του; Πώς θα μπορέσει ο Ιππόλυτος να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αφού ορκίστηκε να  μη μιλήσει; 

ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ 

Ιππόλυτος ΔΡΑΚΩΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Θησέας ΒΙΛΛΙΩΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 

Φαίδρα ΜΑΡΓΙΟΥΚΛΑ ΗΛΙΑΝΑ 

Βάγια Φαίδρας ΜΠΑΡΜΠΑΤΗ ΕΥΘΥΜΙΑ 

Άρτεμης ΤΡΙΑΝΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ 

Αφροδίτη ΟΥΖΟΥΝΗ ΑΘΗΝΑ 

Αγγελιαφόρος ΣΟΥΡΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ 

Υπηρέτης ΛΑΓΚΑΔΙΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 

Φρουροί   ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΡΑΚΩΤΟΣ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ 

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ (γυναίκες της Τροιζήνας)

ΜΑΜΜΗ ΧΑΪΔΕΜΕΝΗ- ΜΕΛΙΝΑ (Κορυφαία Χορού), ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ ΛΗΔΑ,  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΔΟΥΜΕΝΗ ΟΛΓΑ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ, ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ  ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΜΟΣΧΗ ΕΛΕΝΗ, ΜΠΕΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΜΩΡΑΪΤΟΥ ΝΕΦΕΛΗ,  ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑ-ΜΑΡΙΑ, ΠΑΤΑΠΗ ΜΑΡΙΑ-ΞΕΝΙΑ, ΠΕΡΙΔΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΠΟΥΤΟΥ ΣΟΦΙΑ,  ΣΤΟΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΦΙΛΙΑΓΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΧΑΤΖΗ ΣΟΦΙΑ  

ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ (σύντροφοι Ιππόλυτου)  

ΒΙΛΛΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΒΛΑΧΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ, ΖΑΝΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΜΑΓΙΑΤΗΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ , ΜΑΓΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΦΑΣΟΥΛΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ,ΠΑΥΛΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ  

Τραγούδι σόλο: ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ( «Αστέρι μου φεγγάρι μου», μουσική Μ. Θεοδωράκης, στίχοι Γ.  Θεοδωράκης) και ΒΙΛΛΙΩΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ( «Αητέ και παλικάρι», μουσική Μ. Πλέσσας, στίχοι Ν. Φώσκολος ) 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ  

Σκηνοθεσία –Διδασκαλία Χορού: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ 

Βοηθός 

Σκηνοθεσίας: ΡΙΖΟΥ ΜΑΡΙΑ 

Σκηνικά: ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ ΡΑΦΑΗΛΙΑ 

Μουσική (διδασκαλία/διασκευή τραγουδιών/πιάνο): ΡΑΦΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ 

Κοστούμια: ΓΚΙΟΚΑ ΣΩΤΗΡΙΑ 

Σχεδιασμός αφίσας: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Ά., ΡΟΥΣΣΗΣ Χ., ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ Ρ. 

Τεχνική υποστήριξη: ΡΟΥΣΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ  

Σχεδιασμός φωτισμού: ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 

Ηχοληψία-φωτισμός: ΠΡΙΝΙΩΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου