Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Η παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια του Πύργου του Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά για 50 χρόνια ήταν ένα από τα κτίρια- φαντάσματα της πόλης, απομεινάρια της δικτατορίας. 

Η ανακατασκευή του ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια από μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο και εδώ και δύο μήνες λειτουργούν εκεί καταστήματα.

Ωστόσο, τα εγκαίνια με παρουσία του πρωθυπουργού, προγραμματίστηκε να γίνουν τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές. 

Για πολλούς πειραιώτες και πειραιώτισσες αυτός ο προγραμματισμός δεν ήταν τυχαίος, αντίθετα δημιουργεί την αίσθηση ότι μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής ελίτ λειτουργεί ως ενιαίο κέντρο με την κυβέρνηση. 

«Κράτα με, να σε κρατώ», όπως λέει κι ο λαός.


Άλλωστε σε ποιους απευθυνόταν ο πρωθυπουργός, εκτός από τους επιχειρηματικούς ομίλους του Real Estate, όταν στην ομιλία του ζήτησε να ξεπεράσουμε μια πολεοδομική υψοφοβία (!) στον σχεδιασμό των πόλεων του μέλλοντος; Σίγουρα όχι στους πολίτες. Για να ενισχύσει, προφανώς, το συλλογισμό του ανέφερε πως η κατασκευή των δύο Πύργων στην Αθήνα και στον Πειραιά ήταν μια εμπνευσμένη απόφαση.

Κύριε Πρωθυπουργέ, η κατασκευή των Πύργων Αθήνας και Πειραιά υπήρξε επιλογή της χούντας, που με τέτοια φαραωνικά έργα, ήθελε να παρουσιάσει έναν ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό και έτυχε αυστηρής κριτικής και αποδοκιμασίας από πολλούς αρχιτέκτονες.

Η επιλογή των ψηλών κτιρίων σε δύο πόλεις, με τα χαρακτηριστικά του Πειραιά και της Αθήνας, είναι ατυχέστατη και έξω από το μέτρο του τοπίου και το μόνο που μπορεί να εξυπηρετεί είναι συμφέροντα που επιδίδονται στη νέας μορφής αντιπαροχή. Είναι επιλογή για να χορτάσει το Real Estate με τα κεφάλαια που διαθέτει, πολλά τετραγωνικά μέτρα νέων κατασκευών.

Ο Πειραιάς έχει ως απόλυτη ανάγκη να υπερασπιστεί τους λίγους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους από την επιδρομή που εξελίσσεται σε βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου