Κυριακή 14 Απριλίου 2024

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ της Τζένης Αλαΐσκα

 


Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 ΩΡΑ : 20:00

Στην Αίθουσα Δ. Μπόγρη (Δημαρχείο Σαλαμίνας)    

Το Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών και Παιδείας του Δήμου Σαλαμίνας σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναίκας  παρουσιάζουν το θεατρικό δρώμενο «Εισιτήριο Χωρίς Επιστροφή» της Τζένης Αλαΐσκα   σε σκηνοθεσία Μαρίας Βασιλείου.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Το έργο «Εισιτήριο χωρίς επιστροφή» της Τζένης Αλαΐσκα αναφέρεται στην ενδοοικογενειακή βία ανάμεσα σε δυο ζευγάρια. Πρόκειται για ένα έντονο ψυχολογικό δράμα που αντικατοπτρίζει τα σαθρά θεμέλια της κοινωνίας του σήμερα. Η ενδοοικογενειακή βία αν και διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο δυστυχώς έγινε απόλυτα επίκαιρο και από ιδιωτική υπόθεση έχει μετατραπεί σε κοινωνική παθογένεια.

Το έργο επικεντρώνεται στην βία που ασκείται από τους άντρες προς τις γυναίκες μιας και στατιστικά έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κακοποίηση από τους νυν ή και τους πρώην συντρόφους τους. Με πολύ  κατανοητό και ρεαλιστικό τρόπο περιλαμβάνονται όλες οι μορφές ενδοοικογενειακής βίας. Μπαίνουμε στον κόσμο των ηρώων, τους συμπονούμε, συμπάσχουμε αλλά και ταυτιζόμαστε μαζί τους. Είναι ένα έργο που μιλάει για εμάς που μπορεί να έχουμε υπάρξει  θύματα αλλά και θύτες συνειδητά ή ασυνείδητα. Θα προβληματιστούμε  με όσα λέγονται αλλά και με όσα υπονοούνται, και ελπίζουμε να γίνει αφετηρία για πολλές ακόμα συζητήσεις. Όταν τα στόματα μένουν κλειστά η βία θα βρει πρόσφορο έδαφος για να καλλιεργηθεί και να ριζώσει. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ζει ελεύθερος χωρίς  φόβο για ενδεχόμενη κακοποίηση. Η βία απ’ όποιον κι αν προέρχεται, όποια μορφή κι αν παίρνει, αποτελεί αγκάθι του πολιτισμού μας. Κι ο πολιτισμός, ως γνωστόν, είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Δημήτρης Διαμαντάκης η Μήτσος ένας άντρας με  αγγελική μορφή που ασκεί γοητεία όταν και όποτε το θέλει νιώθει ότι έχει κάθε λόγο να συμπεριφέρεται καταπιεστικά στην αρραβωνιαστικιά του την Φιλιώ.   Από την άλλη μεριά η Θάλεια μια γυναίκα παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού υπομένει για 16 ολόκληρα χρόνια τον κακοποιητικό σύζυγό της μέχρι να βρει την δύναμη να τον χωρίσει. Μάταιος κόπος, γιατί ο εκφοβισμός και οι απειλές κατά της ζωής της, συνεχίζονται παρά τον τερματισμό της σχέσης τους.

Αυτές οι δυο γυναίκες  θα συναντηθούν  τυχαία σε ένα καράβι και κάτω από το πέπλο της ανωνυμίας ασυναίσθητα λύνουν τις σιωπές τους και μιλούν ή μάλλον εκμυστηρεύονται τα ανείπωτα,  γιατί «τα εν οίκω μη εν δήμω», τους έμαθαν.  Θέλουν να ξεφύγουν, θέλουν να απαλλαγούν και να πάρουν πίσω τις ζωές τους αλλά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. Την λύση στο πρόβλημα θα την δώσει η Ιφιγένεια, συνταξιούχος φίλη   της Φιλιώς, δυναμική, ανεξάρτητη και επιτυχημένη Ελληνίδα της διασποράς, η οποία επέστρεψε στην πατρίδα, έπειτα από πολλά χρόνια απουσίας στην Γερμανία. Με ποιο τρόπο θα το καταφέρει; Πώς αυτές οι δυο γυναίκες θα απαλλαγούν από τους διώκτες τους; Είναι και οι δύο μόνες, χωρίς χρήματα, και χωρίς καμία στήριξη από την οικογένεια ή την πολιτεία. Η ζωή τους είναι σε κίνδυνο!

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο : Τζένη Αλαΐσκα

Δραματοποίηση - Σκηνοθεσία  : Μαρία Βασιλείου

Σκηνικά – κοστούμια : Η ομάδα

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Θάλεια      :    Ευαγγελία Βογιατζάκη

Φιλιώ        :      Ράνια Νικολακοπούλου,

Μήτσος     :   Μιχάλης Παπαδημητρίου 

Ιφιγένεια  : Ρούλα Παπασταθοπούλου. 

Χορεύουν οι:

Φωτεινή Δημητριάδου και ο Μιχάλης Μωραΐτης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου