Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Βιώσιμη Διατροφή

Γράφει ο Παναγιώτης Βαραγιάννης


Σύμφωνα με τον FAO (Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας):
Η βιώσιμη διατροφή είναι εκείνη με χαμηλή περιβαλλοντική επίπτωση που συμβάλλει: στην ασφάλεια των τροφίμων, της διατροφής και στην προάσπιση μιας υγιούς ζωής για τις σημερινές και για τις μελλοντικές γενιές. 


Επιπλέον η βιώσιμη διατροφή:  1.  προστατεύει και σέβεται : τη βιοποικιλότητα , τα οικοσυστήματα, την προσβασιμότητα, το οικονομικό δίκαιο και 2. είναι διατροφικά εμπλουτισμένη και ασφαλής, 3. βελτιστοποιεί τους φυσικούς, περιβαλλοντικούς και ανθρώπινους πόρους και γενικά εξασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον.
 

Η βιώσιμη διατροφή προσφέρει: περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική σταθερότητα και εξασφαλίζει υγεία και παροχή επαρκούς τροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, σε προσιτές τιμές. Επιπλέον, σέβεται τις πολιτισμικές διαφορές όσον αφορά την αποδοχή των τροφίμων ενώ διατηρεί τις παραδόσεις.

Για μια ‘βιώσιμη διατροφή’ προτείνεται:
g Αύξηση κατανάλωσης ποικιλίας φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, τροφίμων ολικής αλέσεως και οσπρίων (αναπόσπαστο κομμάτι υγιούς & ισορροπημένης διατροφής) →  χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις
g Μείωση / περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη  →  υψηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις & παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρών νοσημάτων φθοράς
g Μείωση / περιορισμός της κατανάλωσης επεξεργασμένων προϊόντων - κρέατος, κυρίως κόκκινου κρέατος → υψηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και σοβαρές συνέπειες στην υγεία     #  Βοδινό: υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Κατανάλωση τοπικών και εποχιακών προϊόντων.
g Έμφαση στην κατανάλωση τροφίμων από την περιοχή « μειώνει την ανάγκη μεταφοράς τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις & τη συσκευασία & τη συντήρηση των τροφίμων.
g Καλλιέργεια τοπικών προϊόντων συμβάλλει όχι μόνο στη βιοποικιλότητα « απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής

Ο περιορισμός στο πακετάρισμα των τροφίμων.
ΣΤΟΠ στο αλόγιστο πακετάρισμα των τροφίμων και κυρίως με μη βιοδιασπώμενα υλικά… ΝΑΙ στα ‘χύμα’ προϊόντα
Συνειδητή κατανάλωση τροφίμων
g Μείωση των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια
g Καταναλώνετε τρόφιμα που χρειάζεστε και αποφεύγετε τις αλόγιστες αγορές.
g Οργανώστε τα γεύματα όλης της εβδομάδας και αγοράζετε μόνο προϊόντα θα χρησιμοποιήσετε
g Φτιάχνουμε το δικό μας κήπο και μαγειρεύουμε σπίτι
Ως στόχος παραμένει η μετάβαση σε μια ‘βιώσιμη διατροφή’, η οποία μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί στην καθημερινότητα από τους πολίτες για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου