Αλέξανδρος Ζέρβας
“Κερκόπορτα” για την είσοδο ιδιωτών και στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο -πιθανότατα και με τη δυνατότητα κατασχέσεων- φαίνεται πως ανοίγει ο νέος Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.Μπορεί οι περισσότεροι να επικεντρώθηκαν στην πρόβλεψη για εφόδους ελεγκτών σε σπίτια οφειλετών και το «ελευθέρας» που τους δόθηκε να ανοίγουν πόρτες και να προβαίνουν σε έρευνες, ανοίγοντας ακόμη και κλειστά έπιπλα, όμως μεταξύ των ρυθμίσεων υπήρχε μια ακόμη που έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον.
Πρόκειται για εκείνη που προβλέπει τη πρόσληψη ιδιωτών «ντετέκτιβ» για να βοηθήσουν στην έρευνα των οφειλετών του Δημοσίου.
Ειδικότερα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί, προκειμένου να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων ή συνυπόχρεων προσώπων και να διασφαλιστεί η είσπραξη των δημοσίων εσόδων, να ανατίθεται η έρευνα σε ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγόρους ή δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες αυτών.
Και στον παλιό Κώδικα η πρόβλεψη για εφόδους ελεγκτών σε σπίτια - Που αποσκοπεί η επαναφορά της
Στελέχη με μεγάλη εμπειρία στην είσπραξη φορολογικών εσόδων σημειώνουν μιλώντας στο tvxs.gr ότι οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν μόνο έναν “κρίκο” σε μια μακρά αλυσίδα πρωτοβουλιών της κυβέρνησης αλλά και της ηγεσίας της ΑΑΔΕ προς την κατεύθυνση της “σύνδεσης” της διαδικασίας με ιδιωτικές εισπρακτικές.
Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι δεν πρόκειται πάντως για μια "ιδέα", η οποία δεν ακούγεται πρώτη φορά, όμως σε αυτή την περίπτωση δείχνει να γίνεται πιο συντονισμένα, όπως διαπιστώνουν τα ίδια στελέχη.
Ειδικότερα, διευκρινίζουν σε ότι αφορά το περίφημο άρθρο 11 του νέου ΚΕΔΕ για την έφοδο ελεγκτών σε σπίτια, ότι δεν αποτελεί κάτι καινούργιο, καθώς η ίδια πρόβλεψη υπήρχε και στον προηγούμενο Κώδικα. Προσθέτουν όμως πως και μόνο το γεγονός πως κρίνεται σκόπιμο να παραμείνει η επίμαχη πρόβλεψη κάτι δείχνει .
“Εύλογο είναι το συμπέρασμα πως αυτό μπήκε για να εξυπηρετεί κάποιες επιλογές, στην προκειμένη της μεταφοράς της είσπραξης οφειλών σε ιδιώτες, μέσα από αυτές τις διαδικασίες που με σαφήνεια περιγράφει” σημειώνουν με νόημα και συνεχίζουν:
“Ίσως τα προηγούμενα χρόνια να μην ήταν έτοιμη η διαδικασία, ίσως και να μην είχαν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις που οι ιδιώτες θέλανε. Το γεγονός πως η συγκεκριμένη ρύθμιση παραμένει και μάλιστα διαρρέεται τόσο έντονα, δείχνει την σταθερή βούληση της κυβέρνησης να το έχει στη φαρέτρά της, για οποιαδήποτε χρήση και από οποιονδήποτε”.
Απαξίωση και διάλυση των υπηρεσιών με σαφή απώτερο στόχο
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να θεωρηθούν άσχετα με την διαδικασία απαξίωσης και διάλυσης των κρατικών δομών για την είσπραξη δημοσίων εσόδων.
Κάνουν δε αναφορά σε πρόσφατα δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό τύπο, το οποία παρουσιάζουν ως “μεγάλες πληγές της ΑΑΔΕ τα δικαστικά τμήματα”. Σημειώνεται πως τα δικαστικά τμήματα ήταν εκείνα που είχαν μέχρι πρότινος την ευθύνη της είσπραξης των φορολογικών εσόδων. Σήμερα όμως οδηγούνται σε διάλυση λόγω της επιλογής της ηγεσίας της ΑΑΔΕ για αλλαγή της δομής του μοντέλου λειτουργίας της υπηρεσίας.
Το ερώτημα που τίθεται συνεπώς από πολλούς είναι αν και σε ποιο βάθος χρόνου θα προχωρήσει η μετατροπή των δημόσιων φορολογικών υπηρεσιών σε διεκπεραιωτικό βραχίονα, αφήνοντας σε δεύτερο επίπεδο την είσπραξη εσόδων.
Δεν είναι λίγοι δε εκείνοι που επισημαίνουν και η πρόσφατη αναφορά του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Κώστα Πιτσιλή, ότι “προτεραιότητά μας είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, όχι ο φορολογικός έλεγχος”.
Προ των πυλών οι ιδιώτες
Υπό αυτή την έννοια, όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, η μετάβαση στο μοντέλο της “συνδρομής” των ιδιωτών, κατά το πρότυπο του ΕΦΚΑ στην απονομή συντάξεων, φαίνεται να έχει δρομολογηθεί και στον τομέα της είσπραξης φορολογικών εσόδων.
Προσθέτουν ότι “επί του παρόντος θα υπάρχει μια δυσκολία σε ότι αφορά το πώς θα παίρνουν μέτρα οι ιδιωτικές εταιρείες, όπως η πραγματοποίηση κατασχέσεων κλπ. Από τη στιγμή όμως που υπάρχει η συγκεκριμένη κατεύθυνση από την κυβέρνηση αλλά και από την ηγεσία της ΑΑΔΕ, δεν χωρά αμφιβολία πως θα βρεθεί τρόπος να υπερκεραστεί και αυτό το ζήτημα”.
Καταλήγουν σημειώνοντας ότι και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε πρόσφατα απόπειρα να δοθεί μέρος των οικονομικών υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες.
Κάτι τέτοιο όπως λένε: “Δεν περπάτησε γιατί οι ιδιώτες δεν το έκριναν συμφέρον. Όχι τόσο από οικονομική άποψη, όσο από την άποψη πως το σύστημα είναι τόσο χαοτικό που η εταιρεία στην οποία απευθύνθηκαν θα έπρεπε να σπαταλήσει χρόνο για να βρει άκρη. Και ο ιδιώτης δεν θέλει κάτι τέτοιο. Θέλει κάτι απλό, εύκολο και με μεγάλο κέρδος” αναφέρουν.
Πηγή: Tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου