Αναφέρθηκε ειδικότερα στα οικτρά αποτελέσματα που προέκυψαν από τη μεθοδευμένη πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την κυβερνητική προπαγάνδα περί μείωσης των τιμών που επρόκειτο να ακολουθήσουν.
«Υπήρχαν και υπάρχουν εργαλεία για να αντιμετωπίσεις την ακρίβεια, όπως για παράδειγμα να “έχεις στα χέρια σου” τη ΔΕΗ.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας κρατικοποιούνται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι ορισμένα κοινωνικά αγαθά δεν μπορούν να έχουν ως κριτήριο το κέρδος και την επιχειρηματικότητα. Πρέπει να έχουν ως κριτήριο την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας.
Και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να πει κάποιος ότι το δημόσιο σηκώνει τα χέρια και δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Επειδή πολύ σωστά μας ρωτούν οι πολίτες στις καθημερινές περιοδείες που κάνουμε:
Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν κυβέρνηση? Εμείς λοιπόν λέμε ότι θα κάναμε πολλούς ελέγχους, όχι ελέγχους σε μικρομάγαζα και βενζινάδικα της γειτονιάς. Ελέγχους σε μεγάλες εταιρείες, εκεί που υπάρχουν τα καρτέλ, εκεί που υπάρχουν οι διάφορες διασυνδέσεις που δεν ευνοούν να πέσουν οι τιμές».
Για το πρόβλημα της πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, ο Τρ. Αλεξιάδης επικαλέστηκε την προσωπική του μαρτυρία ως αν. υπουργός Οικονομικών και την ανακάλυψη, στα συρτάρια του υπουργείου, πολύ καλών νομοθετημάτων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που δυστυχώς δεν είχαν βγει υπουργικές αποφάσεις για την υλοποίηση τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να υλοποιεί αυτές τις
αποφάσεις, είπε, χωρίς όμως να λύσει πλήρως το πρόβλημα, καθώς το λαθρεμπόριο είναι
πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, από μια
κυβέρνηση. Χρειάζεται, συνέχισε, διακομματική συνεννόηση και συμφωνία, ώστε να
γίνουν παραπάνω βήματα, αντιγραφή επιτυχημένων πρακτικών ευρωπαϊκών χωρών για
την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και έλεγχοι από το κράτος.
Ο Τρ. Αλεξιάδης κάλεσε την κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα, να προχωρήσει στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, στη λήψη μέτρων που να αντιμετωπίζουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις σε προϊόντα, όπως στα τρόφιμα που αγγίζουν το 30% και σε κάποια άλλα το 300%, δεν συνάδουν με το αφήγημα της κυβέρνησης για προσπάθειες πάταξης της αισχροκέρδειας.
«Ο πολίτης καταλαβαίνει ότι τον δουλεύουν, διότι η κυβέρνηση λέει πόσους ελέγχους έκανε σε φούρνους, σε μικρομάγαζα της γειτονιάς, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν λέει πόσους ελέγχους έκανε σε φαρμακευτικές εταιρείες, σε εταιρείες που έχουν σχέση με παραγωγή ενέργειας, με καύσιμα, σε μεγάλα σουπερμάρκετ κ.λπ., εκεί δηλαδή που υπάρχει το πρόβλημα.
Η εκρηκτική άνοδος των τιμών δεν σχετίζεται πάντα με την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Είναι λογικό να υπάρχει μια μικρή αύξηση του κόστους μεταφοράς για παράδειγμα στα ξύλα και στο πέλετ. Δεν δικαιολογείται όμως η εκτίναξη των τιμών σε προϊόντα που δε σχετίζονται με το πετρέλαιο ή με την βενζίνη.
Στην καλπάζουσα κοινωνική και οικονομική κρίση, πρέπει το κράτος να παρέμβει και να ορίσει πλαφόν στα ανώτατα ποσοστά κέρδους, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν μπορεί αυτή την περίοδο
κάποιοι να κερδοσκοπούν εις βάρος της κοινωνίας, έχουν αλλάξει οι εποχές,
υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, ας τους ενεργοποιήσουν, δεν μπορεί και δεν
πρέπει η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στις σκοτεινές εποχές του μαυραγοριτισμού».
Αναφορικά με το καλάθι της νοικοκυράς και με τα 50 προϊόντα που θα περιλαμβάνει όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, δήλωσε ότι αποτελεί άλλη μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης, χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Κλείνοντας δεν δήλωσε αισιόδοξος για τις καταστάσεις που πρόκειται αντιμετωπίσουν πολλοί συμπολίτες μας τον χειμώνα που έρχεται. «Με τις πολιτικές που ακολουθούνται, όχι μόνο θα έχουμε προβλήματα επισιτισμού και θέρμανσης, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δυστυχώς αυτή η κρίση θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις, π.χ. κτηνοτροφικές ή γαλακτοκομικές, να μειώσουν ή και να διακόψουν την παραγωγή.
Πρέπει να υπάρξει γρήγορα η αλλαγή προς την πολιτική κατεύθυνση που
θα αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα με ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι με
επικοινωνιακές λογικές».
Ακούστε
το ηχητικό:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου