Καταργείται από σήμερα κι ως τις 15 Σεπτεμβρίου η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς αλλά και στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, όπως επίσης το αντίστοιχο διοικητικό πρόστιμο για μη τήρηση του μέτρου, στο πλαίσιο της φάσης «συνύπαρξης με τον κορονοϊό», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός Υγείας, για χάριν του τουρισμού το καλοκαίρι.
Άλλωστε, από τον περασμένο μήνα έχουν αρθεί τα μέτρα της επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμούς και νόσησης και της διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου από μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία, με αποτέλεσμα να καταγράφονται λιγότερα κρούσματα του νέου κορονοϊού.
Οι περιορισμοί θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο, έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος προχθές μας προετοίμασε για καταστάσεις όπως αυτές που ζήσαμε με το τέλος του περσινού καλοκαιριού και την αποχώρηση των τουριστικών ορδών.
Ειδικότερα, εκτίμησε πως ενδέχεται να χρειαστεί η λήψη τέταρτης, ενισχυτική, δόσης του εμβολίου κατά της Covid -19 από φθινόπωρο -πιθανότητα πάλι με βάση την ηλικία- λέγοντας ότι «θα υπάρξει θέμα εμβολιασμού σίγουρα του ευάλωτου πληθυσμού, ενώ η αίσθησή μου είναι ότι θα πάμε και στον γενικό πληθυσμό».
Στο ίδιο πλαίσιο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάκα, δήλωσε χθες ότι θα χρειάζεται ένα αναμνηστικό εμβόλιο το φθινόπωρο, όπως για τη γρίπη. Σε ό,τι αφορά την κατάργηση της μάσκας επανέλαβε πως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν ένα τεστ την εβδομάδα και πως «είναι θέμα του καθενός το αν θα φορέσει μάσκα». «Το μόνο που θα δείξει για τη μάσκα, είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε τα ίδια με πέρυσι και πρόπερσι», ισχυρίστηκε.
Πού φοράμε μάσκα και πού όχι
Από
σήμερα αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους
στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μάλιστα τα αεροπλάνα κι οι υπεραστικές
συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως είναι τα τρένα και τα
ΚΤΕΛ.
Η άρση της χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε αυτούς τους χώρους.
Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές, καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.
Μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας έχουν σημειώσει πως η μάσκα είναι μια καλή πρακτική για τον χώρο των νοσοκομείων, η οποία θα μπορούσε να διατηρηθεί για καιρό. Όπως επίσης, ο κάθε πολίτης μπορεί να κρίνει πλέον εάν οι συνθήκες συνωστισμού στον εξωτερικό ή στον εσωτερικό χώρο όπου βρίσκεται, είναι ικανές για τη μετάδοση του κορονοϊού και συνεπώς χρειάζεται να φοράει τη μάσκα του.
Ανοιχτό παραμένει ακόμα το ζήτημα της χρήσης μάσκας στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με την Επιτροπή να αναμένεται αναμένεται να συζητήσει το πρωτόκολλο των πλοίων. «Εδώ πέρα υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα, όπως ξέρετε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το θέμα των αεροπλάνων, όπου πλέον στα αεροπλάνα επειδή υπάρχουν και τα συγκεκριμένα φίλτρα δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα. Κι εδώ αν θέλετε δημιουργείται μία αντινομία, να κατεβαίνει κάποιος με το αεροπλάνο να μπαίνει στο πλοίο, που το πλοίο έχει και εξωτερικούς χώρους και να χρειάζεται να βάλει μάσκα. Οπότε αυτό το πρωτόκολλο των πλοίων θα το εξετάσει η Επιτροπή αυτή την εβδομάδα» ανέφερε προχθές ο κ. Πλεύρης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου