Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Η Ρένα Δούρου στο Kontra Channel: Έχουμε τεράστια ευθύνη να ανταποκριθούμε στο ελπιδοφόρο μήνυμα των πολιτών

“Ο κόσμος την Κυριακή έστειλε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, στο οποίο έχουμε τεράστια ευθύνη να αντεπεξέλθουμε και οφείλουμε όλοι και όλες, ανεξαρτήτως θέσης που εκλέχθηκαν, να αρθούμε στο ύψος της πρόκλησης”, παρατήρησε η Ρένα Δούρου μιλώντας στο Δελτίο Ειδήσεων του Kontra Channel και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Μελιγγώνη.

“Ευχή μου είναι ότι όλες και όλοι θα πρέπει να δουλέψουμε με ενότητα, σοβαρότητα, συνέπεια για να ανταποκριθούμε σε αυτό που έγινε τη 15η Μαΐου”, παρατήρησε η ίδια χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η έκβαση της ψηφοφορίας για τη νέα Κεντρική Επιτροπή “δεν ήταν θρίλερ αλλά είχε μια πάρα πολύ καλή έκβαση”. Και εξηγώντας ότι αυτή η έκβαση συνίστατο στο γεγονός “ότι διαψεύσθηκαν όλοι όσοι και όσες πίστευαν ότι με την επιβολή της ισόρροπης εκπροσώπησης των δύο φύλων, οι γυναίκες απλά θα εκλέγονταν, εξοβελίζοντας άνδρες”.

“Αντιθέτως διαπιστώνουμε ότι τα μέλη μας ψήφισαν και στις πρώτες θέσεις γυναίκες, όπως την αγαπητή Έφη Αχτσιόγλου, την αγαπητή Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την αγαπητή Θεανώ Φωτίου. Ο δρόμος βεβαίως είναι πολύ μακρύς ακόμη για να μπορούμε να μιλάμε για ισότητα των δύο φύλων στα κέντρα λήψης αποφάσεων”.

“Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε τις νέες τεχνολογίες, να μην υποτιμήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία να μην υποτιμήσουμε μια διαφορετική, ποιοτική επικοινωνία και συμμετοχή των μελών”, είπε, προσθέτοντας ότι “αυτό είναι ιερή μας υποχρέωση, όχι μόνο για την Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις, αλλά για τη Δημοκρατία”.

 

Κτίζουμε νέα σχέση πολίτη και πολιτικής με κερδισμένους τον τόπο και τη δημοκρατία

 

“Οι συμπολίτες μας που προσήλθαν στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δημιούργησαν με τη στάση τους και τον μεγάλο αριθμό τους ένα πριν και ένα μετά την 15η Μαΐου”, υπογράμμισε η Ρένα Δούρου. “Γνωρίζουμε ότι εδώ και χρόνια οι νέοι και οι νέες ιδίως, αντιμετωπίζουν τα κόμματα με καχυποψία. Έχουν απαξιώσει την εμπλοκή και τη συμμετοχή στα κοινά. Αλίμονο εάν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό. Πλέον οι πολίτες έστειλαν ελπιδοφόρο μήνυμα κόντρα στις επιθέσεις που δέχεται η δημοκρατία. Ένα από τα δεινά που έχει φέρει η διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στον τόπο είναι και εκείνο της προσπάθειας που κάνει να πείσει τον κόσμο ότι 'όλοι ίδιοι είναι' και να βαθύνει το ρήγμα μεταξύ των ενεργών πολιτών και των κομμάτων”.

 

“Η πρωτόγνωρη, για τα δεδομένα εντός κι εκτός Ελλάδας, για την Αριστερά, δημοκρατική διαδικασία της Κυριακής, είναι κάτι που δεν μπορεί να συγκριθεί με την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη. Είναι σα να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Κι επειδή δεν πιστεύω ότι όσοι υποστηρίζουν τέτοιες συγκρίσεις, το κάνουν αθώα, θεωρώ ότι επιχειρείται με τον τρόπο αυτό να πληγεί, να απομειωθεί αυτή η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια να κτίσουμε μια νέα σχέση πολίτη και πολιτικής που θα κερδίσει η δημοκρατία και ο τόπος”.

 

“Για να πάει ο λογαριασμός εκεί που πρέπει να πάει και για να μειωθεί το ύψος του, όπως έγινε στην Πορτογαλία και την Ισπανία με τις διεκδικήσεις των επικεφαλής τους, θα πρέπει να υπάρχουν ενεργοί πολίτες και κόμματα, που να υπηρετούν αυτό που λέει το ελληνικό Σύνταγμα. Να επιχειρούν την αντιστοίχηση της δράσης τους, της παρέμβασής τους και των θέσεών τους με τις ανάγκες τις ελληνικής κοινωνίας. Εμείς σίγουρα πήραμε το μήνυμα και θα φροντίσουμε, και μιλώ προς όλους και όλες τους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του κ. Μητσοτάκη, που ουσιαστικά τους κορόιδεψε τον Ιούλιο του 2019, αυτό το μήνυμα να πάει εκεί που πρέπει”, παρατήρησε η Ρ. Δούρου.

 

Αναφερόμενη τέλος, στο βιβλίο της “Κλιματική κρίση, κρίση Ανισότητας” που προλογίζει ο Αλ. Τσίπρας και έχουν παρεμβάσεις οι Μ. Γκίβαλος, Φ. Κούβελα και Ν. Χαραλαμπίδης, η Ρένα Δούρου σημείωσε ότι εκδίδεται σε μία “διπλά επίκαιρη συγκυρία”. “Από τη μια ο πόλεμος της Ουκρανίας απειλεί να επιστρέψουμε με πρόσχημα την απεξάρτηση μόνο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, στην αγκαλιά των ορυκτών καυσίμων των υπόλοιπων ισχυρών παικτών”. Και από την άλλη “στο εσωτερικό η κυβέρνηση εδέησε μετά από σχεδόν δύο χρόνια υποσχέσεων να καταθέσει κλιματικό νόμο, όπως ζητούσε και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των τελευταίων ευρωπαϊκών χωρών που παρουσιάζουν κλιματικό νόμο. Θα τον εξετάσουμε προσεκτικά, στη βάση της εξαιρετικής παράδοσης και του έργου  που είχαμε στην διακυβέρνηση καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος που δεσμεύθηκε για κλιματική ουδετερότητα, που εισήγαγε το θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων, που, με εντολή Μητσοτάκη, πάγωσε ο τότε υπουργός Χατζηδάκης”.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου