Μπάμπης Αγρολάμπος
Νέο άνοιγμα προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων κάνει η Αθήνα ενόψει της συνόδου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που πρόκειται να γίνει σε δύο εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη, για τη σχέση με την Ε.Ε. υπό το πρίσμα της αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας.Μετά την επίσκεψη στα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας επισκέφθηκε χθες τα Σκόπια και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επισκεφθεί το Σαράγεβο, ώστε να δώσει το στίγμα των ελληνικών προθέσεων για την ενταξιακή πορεία αλλά και ένα μήνυμα προς την πλευρά της Τουρκίας, η οποία επιμένει να καλλιεργεί κλίμα έντασης στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Ν. Δένδιας στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Μ. Οσμάνι, επισήμανε την πρόθεση της Αθήνας υπέρ του ανοίγματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που είναι ορισμένες να γίνουν εκ παραλλήλου με της Αλβανίας, σημειώνοντας την απαραίτητη προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς παρεκκλίσεις και των κανόνων καλής γειτονίας. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι συνθήκες ενεργειακής κάλυψης της ευρύτερης περιοχής, μέσω Αλεξανδρούπολης, με τον τερματικό σταθμό LNG και τα εναλλακτικά σχέδια που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Αθήνα επιδιώκει να έχει δρομολογημένες τις εκκρεμότητες μεταξύ Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων, την ώρα που η Αγκυρα επιχειρεί με κάθε τρόπο να οξύνει την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, ενώ παράλληλα οι εταίροι στην Ε.Ε. δείχνουν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο δημιουργίας και άλλων εστιών έντασης, από την πλευρά της Ρωσίας στη Βαλκανική. Οι συνεχείς επιθέσεις άλλωστε του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατά της Ελλάδας (η τελευταία από τη Μ. Ζαχάροβα για την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και τον παραλληλισμό Μεσολογγίου και Μαριούπολης τον οποίο η εκπρόσωπος παρερμήνευσε ως σύγκριση ηρώων με αζοφιστές ναζί…) εντείνουν τις ευρωπαϊκές ανησυχίες.
Η νέα επίθεση της Ζαχάροβα, με καθυστέρηση αρκετών ημερών από την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, αλλά στον απόηχο της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Νταβός και των επαφών που είχε εκεί, δείχνει πολύ στοχευμένη ενόχληση προς την Ελλάδα και δεν αφορά τα όπλα προς την Ουκρανία, καθώς όλες οι άλλες χώρες μεταφέρουν προηγμένα συστήματα. Η ενόχληση ερμηνεύεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από την προσπάθεια της Αθήνας να διαμορφώσει όρους σταθερότητας στα Βαλκάνια με την επίσπευση των ευρωπαϊκών διαδικασιών.
Υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι οι άλλες γειτονικές χώρες της Ε.Ε. (Κροατία και Σλοβενία) αλλά και η Γερμανία, όπως δήλωσε ο καγκελάριος Ο. Σολτς μετά τις επαφές που είχε με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και η Αυστρία. Ο υπουργός Εξωτερικών, Αλ. Σάλενμπεργκ, σε δηλώσεις του χθες αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένο οδικό χάρτη: «Η Ε.Ε. πρέπει τον Ιούνιο να αποφασίσει το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία. Και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη χρειάζεται μεσοπρόθεσμα μια προοπτική και οι πολίτες του Κοσόβου θα πρέπει να μπορούν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε. χωρίς βίζα».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου