Και αυτή τη φορά φυσικά μεταθέτουν τις ευθύνες αλλού, στον κακό καιρό και την «ακραία» όπως τονίζουν ποσότητα βροχής.
Και ας προειδοποιούσαν εδώ και ημέρες οι μετεωρολόγοι.
«Όπως φαίνεται, το φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Αντιμετωπίζουμε κάποιες μεγαλύτερες δυσκολίες στην Χαλκιδική. Το παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή. Δείξαμε έγκαιρα και γρήγορα αντανακλαστικά» καμώνεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1 - 90,4», είπε ότι πρόκειται για «ένα φαινόμενο ιδιαίτερα μεγάλης σφοδρότητας» και ότι «σύμφωνα με τους επιστήμονες εχθές έπεσαν στο Λεκανοπέδιο 30 εκατομμύρια τόνοι νερού».
«Από μόνος του είναι ένας πολύ εντυπωσιακός αριθμός» είπε για να δικαιολογήσει το επιτελικό μπάχαλο. Και συνέχισε: «Επενδύσαμε από την πρώτη στιγμή στην πρόληψη, με βάση τις εκτιμήσεις που είχαμε, παίρνοντας μέτρα για τη χειρότερη δυνατή περίπτωση. Ο κρατικός μηχανισμός έχει από την πρώτη στιγμή κινητοποιηθεί. Το 112 λειτούργησε. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε σε όλη την Επικράτεια πάνω από 1.500-1.600 κλήσεις. Η Πολιτική Προστασία, ο κ. Στυλιανίδης με τον κ. Τουρνά, συντόνιζαν το σύνολο των ενεργειών του κρατικού μηχανισμού και της Αυτοδιοίκησης, ούτως ώστε να γίνονται παρεμβάσεις, απεγκλωβισμοί, αντλήσεις υδάτων».
Ακόμα πιο εκτός τόπου και χρόνου φαίνεται πως είναι ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «όχι μόνο άντεξαν αλλά ανταποκρίθηκαν άριστα οι υποδομές και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στις πρωτοφανείς σε ένταση και έκταση νεροποντές, παρά την «ευαισθησία» των υδρολογικών λεκανών στα κατάντη των απογυμνωμένων από τις πυρκαγιές βουνοπλαγιών».
Αφού με τη σειρά του χαρακτήρισε ακραία την ποσότητα της συσσωρευμένης νεροποντής στην Αττική είπε ότι «τα ρέματα «ανταποκρίθηκαν άριστα» χάρη στη σωστή προετοιμασία και τους εντατικούς καθαρισμούς που προηγήθηκαν με ταυτόχρονη παρακολούθηση τους, μέσω του νεοσύστατου και αποτελεσματικού όπως απεδείχθη, Παρατηρητηρίου Ρεμάτων.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι διατέθηκαν πάνω από 10 εκατ. ευρώ για τους καθαρισμούς ενώ ακόμη 24 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για τον καθαρισμό των φρεατίων.
Ειδικά, για τα πλημμυρικά φαινόμενα εντός αστικού ιστού ο κ. Πατούλης επικαλέστηκε την ατομική ευθύνη, χαρακτηρίζοντας αναγκαία και την προσοχή των ιδιωτών για την απόφραξη των σιφωνίων από τα συρόμενα φερτά σε μεγάλες ποσότητες απορροής όμβριων.
Αναφορικά με το λεωφορείο που βούλιαξε στα λιμνάζοντα νερά στην εκβολή του Ιλισού επί της Λ. Ποσειδώνος στο ύψος του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος αλλά και τον φόβο για πιθανή υπερχείλιση του Κηφισού ο κ. Πατούλης υποστήριξε ότι αυτά τα προβλήματα θα εκλείψουν οριστικά σε τρεις μήνες, με την ολοκλήρωση των έργων της Α΄ Φάσης του Φαληρικού Όρμου, στην παραλιακή λεωφόρο. «Οι δύο ποταμοί διαθέτουν υπερσύγχρονους συλλεκτήρες απορροής και ένα άψογο στραγγιστικό σύστημα το οποίο θα διασφαλίσει στο ακέραιο τις ζωές και τις περιουσίες των περιοίκων, κυρίως στους Δήμους Καλλιθέας και Μοσχάτου - Ταύρου», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ειδικότερα για την πλημμυρισμένη υπόγεια διάβαση στη Λ. Ποσειδώνος, ο αρμόδιος περιφερειακός σύμβουλος, πολιτικός Μηχανικός με ειδίκευση στον τομέα υδραυλικής και τεχνικής Περιβάλλοντος Θανάσης Κατσιγιάννης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι προέκυψε εξαιτίας «των αναχωμάτων που είχε τοποθετήσει η ανάδοχος εταιρία προκειμένου να προστατέψει το εργοτάξιο. Ο όγκος του χώματος δεν επέτρεψε την απορροή του νερού με αποτέλεσμα αυτό να επιστρέψει πίσω στην κοίτη». Ωστόσο, πρόσθεσε, στο σημείο αυτό υπάρχει ένας εξαιρετικός μηχανισμός απάντλησης ο οποίος λειτουργεί ακόμα και τώρα χωρίς καμία διακοπή. Το λεωφορείο πάντως εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω απ' τα λασπόνερα.
Τέλος, ο κ. Πατούλης δήλωσε ότι όλος ο μηχανισμός ήταν σε επιφυλακή από προχθές το βράδυ και ότι συνέδραμε με 80 μηχανήματα και προσωπικό, Δήμους, Πυροσβεστική, ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και Τροχαία, ενώ εξήρε τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου