Χριστίνα Κοψίνη
Χωρίς σχολικά γεύματα κινδυνεύουν να μείνουν πάνω από 220.000 παιδιά, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να ακυρώσει τον διαγωνισμό του ΟΠΕΚΑ για τις σχολικές χρονιές 2021-2022, 2022-2023 (με δυνατότητα επέκτασης το 2023-2024), επειδή δεν τηρήθηκε η Ευρωπαϊκή Οδηγία περί υγιούς ανταγωνισμού και αποκλείστηκαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Η αναθέτουσα αρχή όφειλε να συγκεράσει την ανάγκη να διασφαλισθεί η άρτια εκπλήρωση του συγκεκριμένου αντικειμένου μέσω ανάθεσης σε αποδεδειγμένα ικανούς αναδόχους, με την πάγια υποχρέωσή της να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη υγιούς και αποτελεσματικού ανταγωνισμού κατά την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων», αναφέρει το Ε.Σ. Υπενθυμίζεται ότι φέτος, για πρώτη φορά, εισήχθη όρος που εξαιρεί τη συμμετοχή ΜΜΕ και αναθέτει την πλειονότητα των συμβάσεων σε λιγότερες από 5 εταιρείες. Παραδόξως... πρόκειται για εταιρείες που έχουν πολλά κοινά με εκείνες στις οποίες ανατέθηκε, κατόπιν διαγωνισμού, η μεγάλη προμήθεια της σίτισης των προσφύγων.
«Σε 3 συμβάσεις η αξία υπερβαίνει τα 20 εκατ. και σε δύο τα 10 εκατ.», απεφάνθη επιτιμητικά το Ε.Σ. Αλλά και στη σίτιση των προσφύγων μόλις 3 ήταν οι κοινοπραξίες που μοιράστηκαν 500 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ), με δυνατότητα για άλλα 500 εκατ., προσφέροντας από μηδενικές έως μηδαμινές εκπτώσεις. «Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τη σίτιση των αιτούντων άσυλο σε δομές στην ενδοχώρα και τα νησιά αποδεικνύουν, αν μη τι άλλο, πως ο ανταγωνισμός δεν λειτούργησε. Οι μηδενικές εκπτώσεις λειτουργούν καταφανώς και προκλητικά σε βάρος του Δημοσίου. Δημιουργούνται σκιές και ερωτήματα... Αδιαφάνεια και κατασπατάληση πόρων που απαιτούν απαντήσεις», σημείωνε στην «Εφ.Συν.», στις 6 Ιουλίου ‘21, ο Β. Χρονόπουλος, γραμματέας του Τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., σε ρεπορτάζ του Γ. Παγούδη.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου