Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Αλ. Τσίπρας: Βάλτε την επιβίωση των πολιτών πάνω απ' την επιβίωση της κυβέρνησης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετώπισε την πανδημία ως ευκαιρία για να «μπουκώσει» τα ΜΜΕ και ότι παραιτείται από τη διαχείρισή, αφού ακόμα δεν έχει σχέδιο και επιμένει στην καλλιέργεια ενός κλίματος εφησυχασμού

Η κυβέρνηση «αξιοποίησε» την πανδημία για να φτιάξει καθεστώς στην ενημέρωση και στις απευθείας αναθέσεις, ώστε να έχει τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή του τόπου, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα που απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων σχετικά με τον μεγαλύτερο κίνδυνο της χώρας και να βάλει την επιβίωση των πολιτών πάνω από την επιβίωσή του αντί να λειτουργεί με όρους μικροκομματικής σκοπιμότητας και στόχο την τεχνητή πολιτική επιβίωση.

Ειδικότερα, στη συζήτηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβει την τραγωδία των θανάτων επενδύοντας στην ομερτά των ΜΜΕ, στην συνήθεια της απώλειας και συχνά στο διχασμό και το φόβο ώστε αλλά και να αλλάξει πορεία, προκειμένου να μην χαθούν άδικα άλλες ανθρώπινες ζωές.

Αντιπαρέβαλε τη δραστική μείωση στις δαπάνες την πανδημία στον Προϋπολογισμό του 2022 με τα πάνω από 40 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ, ρωτώντας να μάθει με ποια λογική έγινε το μοίρασμα της χρηματοδότησης σε μέσα και τι απέδωσε. 

«Χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους σε διάφορα κανάλια της περιφέρειας να λένε ψευδείς ισχυρισμούς και ανοησίες ... Χρηματοδοτήσατε δεκάδες κανάλια που έδιναν νομικές συμβουλές κατά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και εμβολιασμού» υπογράμμισε.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στα παραδείγματα του Βεργίνα TV, που πήρε 20.000 ευρώ ενώ παρουσιαστής του ισχυρίζεται ότι Σόρος και Γκέιτς προσπαθούν να επιβάλουν τον εμβολιασμό, και άλλο που πήρε 16.000 ενώ μετέδωσε πως στόχος της πανδημίας είναι να πεθάνουν 15.000 παιδιά. 

«Συνειδητή απάθεια και δημιουργία κλίματος εφησυχασμού»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για συνειδητή απάθεια, στη λογική του «κόψτε το λαιμό σας», υποστηρίζοντας ότι παραιτήθηκε από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, όταν είδε ότι η πανδημία δεν τελειώνει χωρίς σχέδιο και αφού αξιοποίησε κρατικό χρήμα για να «μπουκώσει» προκλητικά ΜΜΕ. 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η πορεία του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ανησυχητική, ειδικά μετά τον Αύγουστο, και ότι βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού μετά από το σκληρότερο, μακρύτερο και πιο ατελέσφορο λοκντάουν στην Ευρώπη.

«Όσο περισσότερα αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους, τόσο οι κυβερνώντες παύουν να συζητούν για τα θέματα αυτά... Κάθε τρεις και λίγο ενημερώνατε σωστά τη Βουλή. Σήμερα ένα χρόνο μετά θρηνούμε πάνω από 15.000 συμπολίτες μας» είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε την κυβέρνηση ότι απ' ό,τι φαίνεται εγκαταλείπει τον στόχο για την επίτευξη του τείχους ανοσίας. 

Επεσήμανε πως στην εμβολιαστική κάλυψη η χώρα μας συγκρίνεται με χώρες της ανατολικής Ευρώπης ενώ πληθυσμιακά θα μπορούσε να συγκριθεί με την Πορτογαλία, η οποία όμως έχει εμβολιάσει το 88% χάριν στην αξιοπιστία της. 

Και χαρακτήρισε λάθος την τακτική της κυβέρνησης να δώσει πάσο 150 ευρώ, megabyte στους νέους για να τους πείσει να κάνουν το εμβόλιο αντί να στείλει το μήνυμα «εμβολιαστείτε για να σώσετε τη ζωή της».

Αντί για επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, που «μιλάει για πανδημία ανεμβολίαστων και αναπαράγει συνεχώς τη θεωρία της ατομικής ευθύνης», ο κ. Τσίπρας πρότεινε «μία σοβαρή καμπάνια ενημέρωσης για τη σημασία και αξία εμβολιασμού, όχι ως ευκαιρία και όχημα εξαγοράς ΜΜΕ για την αποθέωσή σας».

Και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη δημιουργία κλίματος εφησυχασμού στους πολίτες παρ' ότι «κανείς σοβαρός επιστήμονας δεν λέει ότι με το εμβόλιο τελειώσαμε. Οι μόνοι που το είπατε εσείς για να πετάξετε την ευθύνη από όλα τα υπόλοιπα, είκοσι μήνες τώρα».

«8.400 επιπλέον θάνατοι από άλλα αίτια το 2020» 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εξόντωση του ΕΣΥ και στην τρομακτική αύξηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας με αποτέλεσμα περισσότερους 8.400 θανάτους το 2020 σε σχέση με τον μέσο όρο επιπρόσθετων θανάτων στη χώρα κατά την περίοδο του 2015-2019. 

Ο σχετικός αριθμός στην Ε.Ε. για την περασμένη χρονιά ανέρχεται στο 20% ενώ στην Ελλάδα 45,2%, σημείωσε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για τις ζωές που χάθηκαν από άλλα αίτια, λόγω μετατροπής νοσοκομείων σε αποκλειστικά Covid-19 κλινικές.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλύτερη παροχή της αποτυχίας ήρθε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που «ξήλωσε» από τις θέσεις τους τους Π. Αρκουμανέα, Ν. Χαρδαλιά, Β. Κικίλια και Β. Κοντοζαμάνη.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας στον κ. Πλεύρη με τις ακραίες απόψεις για να κλείσει το μάτι στη μήτρα των αντιεμβολιαστών και να παρακάμψει με μεγαλύτερη ευκολία τους επιστήμονες, τους οποίους παραμέρισε τελικά.

Παρέθεσε δε δηλώσεις του νυν υπουργού Υγείας, ο οποίος ως βουλευτής τον Ιούλιο ισχυριζόταν πως δεν αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες για την ανάγκη εμβολιασμού.

«Ποιός παίρνει τις αποφάσεις - Ποιό είναι το σχέδιό σας;»

«Ποιός παίρνει τις αποφάσεις, ποιός επιστημονικά αρμόδιος ρωτήθηκε και συναίνεσε στις αποφάσεις "απελευθέρωσης", ποιός εισηγήθηκε και ποιός ενέκρινε; Ποιός σχεδιάζει και υλοποιεί τη στρατηγική των εμβολιασμών;» αναρωτήθηκε. 

Στη δευτερολογία του ρώτησε επίσης τον πρωθυπουργό εάν έχει επιτέλους κάποιο κάποιο σχέδιο για να ενισχυθεί το χαμηλό ποσοστό του εμβολιασμού εάν έχει γίνει κάποια σοβαρή κοινωνική έρευνα για υστέρηση εμβολιασμών σε περιοχές αποτίμηση, την ώρα που υπάρχουν 6.5 εκατ. δόσεις αδιάθετες δόσεις.

 Ο κ. Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για επιτάχυνση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος προτείνοντας την υιοθέτηση μιας νέας υγειονομικής στρατηγικής που θα ενσωματώνει επιδημιολογική επιτήρηση, γενναίας ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Πρότεινε ακόμα στοχευμένη ενημέρωση από επαγγελματίες υγείας και επιστημονικά τους όργανα, στους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής συναναστροφής, τη λήψη άμεσων μέτρων για αποσυμφόρηση των σχολείων αντί για στριμωγμένους μαθητές, αξιοποίηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων που μπορούν να σώσουν ζωές και προγράμματα ψηφιοποίησης για έγκαιρη διάγνωση από το σπίτι.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόσφατη φονική κακοκαιρία και στις πλημμύρες στην Εύβοια καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι κρύβεται μπροστά στο «μπαλάκι» ευθυνών. «Ο μόνος ο οποίος που δεν ευθύνεται είστε εσείς για όλα» είπε.

Πηγή: efsyn.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου