Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Γράφει ο Π. Βελτανισιάν

Το 1828 ο Γάλλος αρχιτέκτονας Abel Blouet ήρθε στη Σαλαμίνα στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών μιας επιστημονικής αποστολής στην Πελοπόννησο, την Αττική και τις Κυκλάδες. 

Πλέοντας αυτός και τα μέλη της ομάδας του με ένα πλοίο εισήλθαν στον λιμένα του Αμπελακίου. 

Προς την ίδια κατεύθυνση έπλεε και μια ρώσικη κορβέτα, στην οποία επέβαινε ο Καποδίστριας. 

Ο λόγος της επίσκεψής του στη Σαλαμίνα ήταν να απαλύνει τους κατοίκους της από τα δεινά που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Blouet βρίσκει την ευκαιρία να μας δώσει πληροφορίες για αυτήν την επίσκεψη.

Ένα άγημα έφιππων στρατιωτών είχε πλησιάσει το λιμάνι και είχε έρθει για να υποδεχτεί τον Καποδίστρια· πενήντα περίπου καβαλάρηδες με ανομοιογενή περιβολή προχωρούσαν κάτω από τους ήχους πολεμικών οργάνων, ενώ προπορευόταν ένα λάβαρο. Χίλιοι περίπου κάτοικοι στέκονταν κατά μήκος του δρόμου που ένωνε το Αμπελάκι με την Κούλουρη. Κανονιοβολισμοί από ένα ατμόπλοιο στο λιμάνι της Κούλουρης ανήγγειλαν την άφιξη του Κυβερνήτου στο νησί. Αυτός κατευθύνθηκε σε μια εκκλησία (Άγιο Δημήτριο;) και έπειτα κατέλυσε σε ένα σπίτι και από εκεί διευθέτησε τα μισθολογικά του στρατεύματος που για έναν περίπου χρόνο ήταν απλήρωτο[1].

     Αργότερα, η δολοφονία του Καποδίστρια στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 συγκλόνισε τους Σαλαμινίους, μιας και στο πρόσωπό του διέβλεπαν εκείνον τον άνθρωπο με το φιλόδοξο όραμα μιας σύγχρονης Ελλάδας και με το οποίο είχαν οι ίδιοι ταυτιστεί. Η  επίσημη ίδρυση του Δήμου Σαλαμίνας το 1835 άνοιξε σταδιακά νέους ορίζοντες για τους κατοίκους του νησιού όχι μόνο στην αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων αλλά και στην επάνοδο της Σαλαμίνας σε μια θέση ισάξια με τις άλλες πόλεις της μετεπαναστατικής Ελλάδας.

Ο Παναγιώτης Βελτανισιάν είναι Φιλόλογος Λαογράφος

 

 



[1] Abel Blouet, Expédition scientifique de Morée, ordonnée par le gouvernement français. Architecture, sculptures, inscriptions et vues du Péloponnése, des Cyclades et de l’Attique, 1831, τόμος 3, Παρίσι, 1838, σελ. 65.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου