Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Συνέντευξη με την δημοσιογράφο Πόπη Παπαμιχαήλ.

«Formula1 η κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού»

     1)

Με τον Μαξ Φερστάπεν


Τι σας ώθησε στο να γίνετε δημοσιογράφος και να ασχοληθείτε με την Formula1?

Οι περισσότεροι στον μηχανοκίνητο αθλητισμό της δικής μου εποχής είχαμε τότε το παγκόσμιο πρωτάθλημα Ράλλυ Ακρόπολις όπου ήταν από τους καλύτερους αγώνες, οπότε ουσιαστικά από εκεί ξεκίνησα στην ηλικία των 15 χρόνων. Λάτρευα να βλέπω αγώνες στο βουνό οπότε όταν μπαίνεις στον χώρο του μηχανοκίνητου απλώνεσαι σε όλο το φάσμα, θα πας να δεις και ασφάλτινο, θα

δεις και αναβάσεις και εν τέλει θα πας και στην κορωνίδα του σπορ που λέγεται Formula1.

2)    Πως μια γυναίκα παρουσιάστρια εισέρχεται στον χώρο της Formula1 όπου θεωρείται ένα ανδρικό άθλημα;


Υπάρχει τρομερό bullying κυρίως στην Ελλάδα και δεν ανέχονται μια γυναίκα να έχει τέτοιες γνώσεις. Ωστόσο υπάρχει και μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που είναι και η πλειοψηφία που το αγαπά, τους αρέσει και το θαυμάζει. Όταν είσαι γυναίκα υπάρχουν δύο περιπτώσεις, πολλές πόρτες να ανοίξουν και πολλές να κλείσουν. Από εσένα εξαρτάται το πώς θα το χειριστείς. Το σπορ θέλει σεβασμό. Πάντα να σκέφτεσαι ότι υπάρχει ένας καλύτερος από εσένα και να προσπαθείς να τον φτάσεις. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, αν πας σε έναν οδηγό της F1 να το παίξεις έξυπνος το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να σε απορρίψει, θα σου απαντήσει μεν αλλά θα σε απορρίψει και έχεις χάσει πλέον το τρένο που λέγεται χώρος του μηχανοκίνητου.

3)    Πιστεύετε πως η Ελλάδα έχει το κοινό που απαιτείται ώστε κάποια στιγμή στο μέλλον να δημιουργείθεί μια πίστα στην χώρα μας;

Το κοινό υπάρχει, η θέληση δεν υπάρχει. Να θυμίσω ότι στο Ακρόπολις όταν έγινε στο ΟΑΚΑ το 2005, γέμισε ασφυκτικά με 70.000 κόσμο και άλλοι τόσοι έμειναν απ’ έξω χωρίς εισητήριο που σημαίνει ότι τον λατρεύουν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Πιστέψτε με είναι πολύ δυνατό στην Ελλάδα αυτό το κοινό και του αρέσει του κόσμου οι ωραίες και μεγάλες διοργανώσεις. Βεβαίως και θα γέμιζε μια πίστα. Η θέληση όπως είπα δεν υπάρχει για το ποιος θα αναλάβει όλο αυτό το κόστος και το πακέτο και να το δει μακροχρόνια ώστε να έχει κέρδος.

4)    Για τις χώρες που φιλοξενούν το πρωτάθλημα της F1 τα οικονομικά οφέλη υπερκαλύπτουν τα έξοδα και τις υποχρεώσεις τους;

Υπάρχουν χώρε που καλύπτουν και άλλες που δεν τα καταφέρνουν. Αν το δουν οργανωμένα όπως το είδε για παράδειγμα η Ισπανία στην Βακελώνη και άλλες χώρες που πίστεψαν σε μία πίστα και στο σπορ τότε ναι. Από την άλλη όμως αν δούμε την Τουρκία θα δούμε πως δεν τα κατάφερε διότι δεν οργανώθηκε σωστά και αντί να έχει έσοδα έχει έξοδα. Όλα εξαρτιόνται με το να είναι αγκαλιά το μηχανοκίνητο σπορ με την βαριά βιομηχανία που λέγεται τουρισμός. Μπορεί ένα Γκραν Πρι σε μια χώρα να την προβάλει προς τα έξω με τεράστια επιτυχία όπως για παράδειγμα το Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν.

5)    Ποιον οδηγό ξεχωρίζετε τα τελευταία χρόνια και ποιος είναι ο δικός σας αγαπημένος;

Εμένα ο αγαπημένος μου οδηγός το οποίο υποστηρίζω και θα υποστηρίζω είναι ο Carlos Sainz. Είναι ο γιος ενός από τους καλύτερους μου φίλους, τον ξέρω από τότε που γεννήθηκε, ξέρω πως με τα βήματα που κάνει μόνο ανοδική πορεία θα έχει και φαίνεται μιας και φέτος θα οδηγεί με τα χρώματα της Ferrari.

Ωστόσο αυτός που πιστεύω από τα νέα παιδιά ότι είναι το κάτι άλλο και μάλιστα όταν τον είχα δει στην Βαρκελώνη είχα πει το τρομερό πως «Η F1 φτιάχτηκε γι’ αυτόν και όχι το ανάποδο» είναι ο George Russel. Είναι ένα τεράστιο ταλέντο και θα το δείτε στο μέλλον. 

6)    Τι κάνει ένα μονοθέσιο καλύτερο από ένα άλλο στην F1 όταν όλα τηρούν τους ίδιους κανόνες και προδιαγραφές;

Όλα εξαρτώνται Μάριε από το μπάτζετ της εκάστοτε ομάδας. Για παράδειγμα η Μερσέντες που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια έχει και λέει. Ποιος είναι ο καλύτερος οδηγός που υπάρχει; Αυτός, τον παίρνουμε. Ποιος είναι ο καλύτερος εξελιχτής; Αυτός, τον παίρνουμε. Όταν λοιπόν μαζεύεις τους καλύτερους και επενδύεις πολλά χρήματα στην ομάδα της F1 αποδίδεις τα μέγιστα.

Τρανό παράδειγμα είναι οι μεσαίες ομάδες που πάνω κάτω έχουν τα ίδια μπάτζετ και που κάθε χρόνο παλεύουν για τις θέσεις με νύχια και με δόντια.

7)    Τι ποσοστά της νίκης ανήκουν στον οδηγό, στην ομάδα και στο μονοθέσιο;

Όλα πιστεύω πως είναι σχεδόν ισάξια. Ένας οδηγός σαν τον Χάμιλτον να πάρουμε για παράδειγμα τον πολυπρωταθλητή μας, αν δεν είχε την ομάδα της Mercedes δεν θα είχε καταφέρει επουδενί αυτά που έχει καταφέρει έως τώρα. Όταν η ομάδα αποφάσισε να δώσει ίδιες ευκαιρίες στον Ρόσμπεργκ ο Χάμιλτον έχασε το πρωτάθλημα. Γιατί; Διότι ο ένας είχε καλύτερη ομάδα από τον άλλον. Ο Χάμιλτον είχε πει χαρακτηριστικά πως κάποτε θα γράψω ένα βιβλίο και θα πω πως πήραν τους μηχανικούς μου και τους δώσανε στον Ρόσμπεργκ. Αυτή η ατάκα ήταν που τα είπε όλα. Μόλις ο Ρόσμπεργκ είχε τους καλύτερους μηχανικούς και το καλύτερο μονοθέσιο κατάφερε και πήρε το πρωτάθλημα. Επομένως ένας καλός οδηγός πιστεύω πως δίνει κυρίως στις μικρότερες ομάδες και πως στις μεγάλες το ποσοστό είναι το ίδιο.

 

8)    Θα καταφέρει ο Χάμιλτον να σπάσει το ρεκόρ πρωταθλημάτων του Miki?

Ναι, δεν πιστεύω πως θα καταφέρει ούτε και φέτος κάποιος να τον κοντράρει ουσιαστικά όποτε το ρεκόρ είναι στα χέρια του.

9)    Τι να περιμένουν την νέα χρονιά οι φίλοι του αθλήματος μιας και όπως φαίνεται η πανδημία μάλλον φτάνει προς το τέλος της; Θα υπάρξουν Γκραν Πρι με κόσμο;

Ναι όπως φαίνεται θα υπάρξουν Γκραν Πρι με κόσμο την νέα χρονιά και όλοι αυτό θέλουν και όλοι για αυτό δουλεύουν. Να τονίσω πως αυτό που έκανε πέρυσι η F1 ήταν άξιο θαυμασμού, δηλαδή ότι δημιούργησε ένα πρωτάθλημα μέσα σε μία φούσκα όπου μέσα εκεί τα θύματα του ιού ήταν πραγματικά ελάχιστα.

Κάπου εδώ θα σας ευχαριστήσω για την υπέροχη συνέντευξη που είχαμε και εύχομαι σύντομα να τα ξαναπούμε με νέα θέματα προς συζήτηση αναφορικά με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και την F1.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου