Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Αντιδράσεις στην επίσκεψη Γιόχανσον και Μηταράκη

Σε συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης προχωρούν οι κάτοικοι της Χίου και της Λέσβου

Μόνο ανοιξιάτικο δεν θα είναι το κλίμα στη Λέσβο και στη Χίο για την Ευρωπαία επίτροπο Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής της στο Βόρειο Αιγαίο.

Μπορεί η ίδια, αναφερόμενη στο προσφυγικό, να θεωρεί ότι «η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για προετοιμασία ενόψει του χειμώνα», όπως δήλωσε σε πρόσφατο άρθρο της, ωστόσο στη Λέσβο την περιμένουν καταιγίδες από τους μαζικούς φορείς που οργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια δημιουργίας υπερ-δομών στα δύο νησιά.

Τα πρώτα αστραπόβροντα άλλωστε έκαναν εδώ και μέρες την εμφάνισή τους, με τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα σε Χίο και Λέσβο να υπογράφουν κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια Γιόχανσον-Μηταράκη και να στέλνουν το μήνυμα ότι οι κάτοικοι των νησιών δεν θα δεχτούν τη μετατροπή τους σε φυλακές της Ευρώπης, με τους ίδιους σε ρόλο ανθρωποφύλακα.

«Οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου και της Λέσβου θεωρούν την ίδια και την πολιτική που εκφράζει ανεπιθύμητη στα νησιά μας» αναφέρουν και δηλώνουν: «Δεν αναγνωρίζουμε και δεν αποδεχόμαστε το καταστροφικό μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν μεταξύ τους τον Δεκέμβριο του 2020 και δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο να εφαρμοστεί ούτε στη Λέσβο ούτε σε κανένα άλλο νησί του Β. Αιγαίου!». Παράλληλα καλούν τους αιρετούς της Τ.Α. να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους. Κάτι που ήδη έχουν κάνει ο κ. Μουτζούρης και ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

Βολές συνολικά εναντίον του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης εξαπολύουν και οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Χίου και Σάμου.

«Η λύση παρουσιάζεται ως ένα “ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης του μεταναστευτικού”. Τι πραγματικά είναι όμως για τη χώρα και τα νησιά μας;» σημειώνουν και τονίζουν ότι όλα συγκλίνουν στον εγκλωβισμό των προσφύγων στις χώρες πρώτης υποδοχής και κατά συνέπεια στα νησιά, σε κλειστά-ελεγχόμενα κέντρα.

Στην ανακοίνωση τονίζονται η έλλειψη ενός δεσμευτικού πλασίου μετεγκατάστασης αλλά και η ανεφάρμοστη εθελοντική αλληλεγγύη, η συνέχεια του γεωγραφικού αποκλεισμού των προσφύγων, οι αντιθέσεις με τη Σύμβαση της Γενεύης, ακόμα και οι εξαιρέσεις για τα παιδιά με ρευστές και ασαφείς προϋποθέσεις («όταν δύνανται να παρουσιάσουν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη»).

«Στην πρόταση κανονισμού αναφέρεται ρητά ότι το σημείο στο οποίο το κράτος-μέλος θα διενεργεί τη διαδικασία διαλογής δεν θα θεωρείται ως εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας και ότι συγκεκριμένες προβλέψεις της Οδηγίας για τις Συνθήκες Υποδοχής και του Κανονισμού για τις Διαδικασίες Ασύλου δεν θα ισχύουν. H ρύθμιση αυτή εγκυμονεί κινδύνους επιπλοκών όπως το να μη θεωρείται ελληνικός χώρος ως έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας ή της ίδιας της Ελλάδας.

Με κίνδυνο όχι μόνο την καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων» αναφέρουν χαρακτηριστικά για το σημείο που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις ακόμα και στους κόλπους της κυβέρνησης. Σήμερα καλούν σε πορεία διαμαρτυρίας στη Μυτιλήνη το Εργατικό Κέντρου Λέσβου και άλλοι φορείς.

efsyn.gr

Γιώργος Παγούδης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου