Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Έλλειψη διαφάνειας σε τεστ και κρούσματα καταγγέλλει και η Αθ. Λινού

Την επείγουσα ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα με τη θολή εικόνα της πορείας της πανδημίας στη χώρα, λόγω και της επικράτησης των rapid - τα οποία ο ΠΟΥ δεν θεωρεί έγκυρα για διαγνωστικούς σκοπούς- τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, την ώρα που αναπάντητα παραμένουν από την κυβέρνηση τα ερωτήματα για το αλαλούμ στην καταγραφή των στοιχείων.

«Υπάρχει έλλειψη επαρκούς διαφάνειας τόσο για τα τεστ όσο και για τα κρούσματα σε κάθε περιοχή, ώστε να βλέπουμε τον δείκτη θετικότητας ανά περιοχή» δήλωσε η κ. Λινού στον Αlpha εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση πως ούτε τα μέλη της επιτροπής του υπουργείο Υγείας έχουν αυτή την πληροφορία, ούτε τη δυνατότητα να πουν πού να γίνουν τεστ.

«Είναι δύσκολο να αναγνώσεις την τωρινή κατάσταση της πανδημίας. Έχουμε αλλαγή στον τρόπο που γίνονται τα τεστ. Ενώ τον Δεκέμβριο είχαμε αυξανόμενα τα μοριακά, τώρα έχουν μειωθεί δραματικά και είναι πολύ αυξημένα τα rapid. Ειναι πιο εύκολα μεν αλλά με πολύ μικρότερη αξιοπιστία», υπογράμμισε και ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στο πού γίνονται τα τεστ και πού βγαίνουν θετικά.

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία για ανεπάρκεια στην ενημέρωση, με αποτέλεσμα «να μην μπορούμε να πάρουμε ή ή να άρουμε μέτρα. Θα ήταν σημαντικό να είχαμε όλη αυτή την πληροφορία».

Αναφερόμενη στα περιοριστικά μέτρα στον Ασπρόπυργο, η καθηγήτρια εξήγησε το εξής: «Για παράδειγμα, μια πληροφορία για τον Ασπρόπυργο αναφέρει ότι τα κρούσματα δεν προήλθαν από τους κατοίκους, αλλά από τους εργαζόμενους στη περιοχή. Δηλαδή, ο τρόπος που μετέβαιναν στην περιοχή ήταν επικίνδυνος, άρα θα έπρεπε ο εργοδότης να βρει τρόπο μεταφοράς τους».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου