Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ: Το Κίνημα Αλλαγής αναζητά τις ρίζες του

Όλο και συχνότερα θα βλέπουμε πλέον τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ. 

Το brand ΠΑΣΟΚ πουλάει ακόμη και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στα social media, όπου ο,τιδήποτε έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και με τον Ανδρέα Παπανδρέου, έχει μεγαλύτερη απήχηση από όσα αναφέρονται αυστηρά στο Κίνημα Αλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά έχει συνδεθεί με τη δημιουργία του ΚΙΝΑΛ και δεν θα ήθελε να κάνει πίσω από το όνομα που επέβαλε η ίδια στο χώρο της κεντροαριστεράς. Ούτε, φυσικά, θα ήθελε να υιοθετήσει παλαιότερη πρόταση του πρώην υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων και ενδεχομένως υποψήφιου για την ηγεσία Παύλου Γερουλάνου.

Ασφαλώς και θα έχει συγκρατήσει την αναφορά που κάνει ο βασικός εσωκομματικός της αντίπαλος Ανδρέας Λοβέρδος σε ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κάτι που προφανώς θα γίνει στοιχείο της καμπάνιας του για την ηγεσία.

Επομένως, το ΠΑΣΟΚ έρχεται από παντού και, όπως όλα δείχνουν, η Χαριλάου Τρικούπη θα προσαρμοστεί στη δυναμική που αναπτύσσεται για επιστροφή στις ρίζες.

Άλλωστε, η εκλογή ηγεσίας από τη βάση,προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο 2021, αυτή τη φορά θα είναι αναμέτρηση ΠΑΣΟΚ: Η Φ. Γεννηματά, ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Α. Λοβέρδος είναι μόνο ΠΑΣΟΚ και αν εκδηλωθεί κάποια υποψηφιότητα από κινήσεις όπως η ΕΔΕΜ του Α. Πόντα θα είναι αδύναμη και δεν θα επηρεάσει τους συσχετισμούς.

 

Στην προηγούμενη αναμέτρηση, οι υποψηφιότητες του Γιώργου Καμίνη και του Σταύρου Θεοδωράκη, παρόλο που δεν έφτασαν στον δεύτερο γύρο, έδωσαν αέρα διεύρυνσης. Αλλά ότι η τελική μάχη δόθηκε ανάμεσα στην Φ. Γεννηματά και το Ν. Ανδρουλάκη ήταν η πιο μεγάλη απόδειξη ότι το ΚΙΝΑΛ είναι ΠΑΣΟΚ, όπως λένε συνεργάτες της Φ. Γεννηματά που ενθαρρύνουν την επαναφορά του αρχικού ονόματος, έστω με έμμεσο τρόπο.

Όλη αυτή η συζήτηση συνδέεται με τη δημοσκοπική καθήλωση του ΚΙΝΑΛ σε ποσοστό μικρότερο από το εκλογικό (8%) η οποία είναι το πραγματικό εμπόδιο στη στρατηγική της Φ. Γεννηματά να ενισχύσει την επιρροή της στον προοδευτικό χώρο.

Το ενδεχόμενο πραγματοποίησης πρόωρων εθνικών εκλογών πριν από τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ συζητείται πολύ στο παρασκήνιο, με δεδομένο ότι η ηγεσία Γεννηματά μπορεί να κριθεί στην εθνική κάλπη. Είναι σαφές ότι αν δεν πάει καλά, το ίδιο βράδυ θα παραιτηθεί.

Αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν ο πήχης της επιτυχίας ή της αποτυχίας θα είναι ίδιος για την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και για τους διεκδικητές του «θρόνου». Ο Α. Λοβέρδος μιλά ήδη για την ανάγκη υπερδιπλασιασμού του εκλογικού ποσοστού του ΚΙΝΑΛ. 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου