Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Γράφει ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης, Med.Sc

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Υπ. Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ευτυχώς...ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά!!! Ήρθαν μαζί και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, τα τσουρέκια, οι δίπλες, και ότι άλλο περιλαμβάνει και απαιτεί η παράδοση μας για τις μέρες αυτές. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε όσο αφορά τη διατροφή μας ώστε το νεό έτος να μας βρει ανανεωμένους ψυχικά αλλά και σωματικά?

Τι πρέπει να προσέξουμε;

1. Κουραμπιέδες- Μελομακάρονα : αποτελούν τα κατεξοχήν παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων. Ένας μέτριος κουραμπιές αποδίδει περίπου 180-200 θερμίδες ενώ περιέχει 8-10 γραμμάρια λίπους, κυρίως κορεσμένου (βουτύρο). Αντίστοιχα ένα μέτριο μελομακάρονο, αποδίδει περίπου 220 θερμίδες με 10 γραμμάρια λίπους. Έτσι, βλέπουμε ότι και τα δύο αυτά παραδοσιακά γλυκά μας δίνουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Η διαφορά τους είναι ότι η ζάχαρη και το κορεσμένο λίπος του κουραμπιέ αντιστοιχεί σε μέλι και ελαιόλαδο για το μελομακάρονο, που αποτελεί σίγουρα πιο υγιεινή λύση. Μελομακάρονο εναντίον κουραμπιέ σημειώσατε 1!

2. Γαλοπούλα: τα τελευταία χράνια κερδίζει την θέση που της αξίζει και αποτελεί το βασικό έδεσμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος,  καθώς ένα μέτριο κομμάτι αποδίδει 175 θερμίδες με 7 γραμμάρια ζωικού λίπους. 

Αν θελήσετε να την κάνετε ακόμη πιο ‘λαιτ’, αποφύγετε να την αλείψετε με βούτυρο ή λάδι, αφαιρέστε το δέρμα (πέτσα) και ψήστε την μέσα σε ειδική σακούλα ή αλουμινόχαρτο για να κρατήσει την υγρασία της και τους φυσικούς χυμούς της. Μια άλλη πρόταση θα ήταν να την βράσετε πριν την ψήσετε. Όσον αφορά τη γέμιση, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του χριστουγεννιάτικου γεύματος δεν είναι ανάγκη να την αποφύγετε. Μπορείτε όμως να κάνετε μικρές διορθωτικές αλλαγές ώστε να μειώσετε το θερμιδικό της φορτίο. Έτσι, αποφύγετε να βάλετε κιμά ή αλλαντικά και προσθέστε ρύζι, κάστανα, ξηρούς καρπούς και σταφίδες για να δώσετε γεύση και άρωμα.

3. Αλκοόλ: αναπόσπαστο κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού και υπεύθυνο για την καλή μας διάθεση και ευεξία.. Μέτρια κατανάλωση, 1-2 ποτηράκια την ημέρα, από υγιή άτομα, επιδρά προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα.. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως τις θερμίδες που περιέχει (1 γραμμάριο αλκοόλ δίνει 9 θερμίδες, συνεπώς ένα ποτηράκι κρασί 150 ml αποδίδει περίπου 80 θερμίδες) καθώς ο συνδυασμός του με την υπερφαγία των ημερών συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους  (1-2 κιλά), δρώντας λοιπόν κάθε άλλο παρά προστατευτικά για την υγεία μας. Μόνο η κατανάλωση με μέτρο αποφέρει θεμιτά αποτελέσματα..

4. Βασιλόπιτα: ‘Δεν χρειάζεται να την φάμε όλη για να βρούμε το φλουρί!’. Ένα μικρό κομμάτι αρκεί, (αν και δίνει 380 θερμίδες, ποσό που αυξάνεται όταν είναι βασιλόπιτα τύπου κέικ.) για να πάει καλά  η νέα χρονιά....

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ με υγεία και τύχη!!!

 


 

 

 

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου