Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την περιβαλλοντική επιβάρυνση του Ασπρόπυργου και της ευρύτερης περιοχής.

Τις ευθύνες ΕΕ και κυβερνήσεων για τη διαχρονική περιβαλλοντική επιβάρυνση του Ασπρόπυργου και της ευρύτερης περιοχής σε βάρος της ζωής και της υγείας των εργαζόμενων και των κατοίκων της ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι κάτοικοι στην εργατούπολη του Ασπροπύργου βιώνουν εδώ και χρόνια την υποβάθμιση της περιοχής τους με χημικές βιομηχανίες, δύο μεγάλα διυλιστήρια, βιομηχανία πυρομαχικών, τσιμεντάδικο, τη μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων και με τις μονάδες αποθήκευσης ή/και ανακύκλωσης επικίνδυνων και μη αποβλήτων να είναι διάσπαρτες σε αυτή. 

Για να μη πάμε πιο πίσω, εκατοντάδες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις σε τέτοιες μονάδες δόθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, ενώ δεν λείπουν οι κατά καιρούς πυρκαγιές σε μερικές από αυτές σκορπίζοντας καρκινογόνους ρύπους στην ευρύτερη περιοχή. Και όλα αυτά να κρέμονται στην κυριολεξία πάνω απ’ τα κεφάλια των κατοίκων.

Ακόμη χειρότερα, η ήδη επιβαρυμένη περιοχή απειλείται τώρα να γίνει χώρος ακόμα μεγαλύτερης συγκέντρωσης ρυπογόνων δραστηριοτήτων. Νέοι χώροι προσέλκυσής τους προβλέπονται με την προωθούμενη τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του δήμου, υπό τη σκέπη κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες επικαλούνται οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του συνεχιζόμενου περιβαλλοντικού και υγειονομικού εγκλήματος. Προβάλλει, έτσι, ακόμη πιο απειλητικός ο ήδη προ των πυλών κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης σε συνδυασμό και με την ισχυρή πιθανότητα του «φαινομένου Ντόμινο».

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ενώ η τεχνολογία και η επιστημονική γνώση δίνουν τη δυνατότητα ασφαλούς για την υγεία και φιλικού προς το περιβάλλον χωροταξικό, πολεοδομικό σχεδιασμό, οι στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ αποτελούν άλλοθι και κίνητρο στα κόμματα του κεφαλαίου να θυσιάζουν τα πάντα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

-          Στην απαίτηση των κατοίκων του Ασπροπύργου και των φορέων τους, του Θριάσιου, της Δυτικής Αθήνας να μπει οριστικό τέλος στην αρρώστια και το θάνατο που σκορπά όλο και περισσότερο η ΟΕΔΑ Φυλής με πυρήνα τη φονική χωματερή της;

 

-          Στην ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ολοκληρωμένη εκτίμηση κινδύνου στην περιοχή του Ασπροπύργου, του Θριάσιου γενικότερα, για εργαζόμενους και κατοίκους και να προληφθούν ουσιαστικά οι κίνδυνοι, με πρώτο βήμα την απόρριψη του προωθούμενου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και την ανασύνταξή του στη βάση των αναγκών των κατοίκων της περιοχής;».

 

30/11/2020                           Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου