Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Σχέδιο «αντι-Πισαρίδη» με το βλέμμα (και) στις κάλπες

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Κάπα Research έχει καλά νέα, έχει και άσχημα νέα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δικαιώνει την κριτική του για την διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας από την κυβέρνηση, καταρρίπτει το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» που μπορεί μεν να φοβίζει, αλλά δεν πείθει τους πολίτες, και τον φέρνει σε πλήρη ταύτιση με την κοινωνία σε ό,τι αφορά τις ολιγωρίες και τις αιτίες για την έξαρση της υγειονομικής κρίσης:

Το 77% θεωρεί ότι ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι η βασική αιτία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το 72% το αποδίδει στις ανεπάρκειες και τις ελλείψεις του συστήματος Υγείας και το 70% στο άνοιγμα του τουρισμού.

Και σε ό,τι αφορά την συνολική διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση οι απόψεις είναι απολύτως μοιρασμένες και η εικόνα τελείως διαφορετική από τον περασμένο Μάρτιο: Το σκορ είναι 48% - 48% σε θετική και αρνητική αξιολόγηση της κυβέρνησης, ενώ την άνοιξη οι θετικές γνώμες έφθαναν στο συντριπτικό 91%.

Στα άσχημα νέα για την Κουμουνδούρου, η εικόνα αυτή δεν μεταφράζεται και σε τάση πολιτικής και δημοσκοπικής καμπής.

Η «ψαλίδα» μειώνεται κατά τι (στις 14 μονάδες), η ΝΔ χάνει ένα ποσοστό 1,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει αντίστοιχα ένα 1,1%, αλλά δυναμική ανατροπής δεν διαφαίνεται επί του παρόντος τουλάχιστον.

Επιπλέον, το 64% διατυπώνει αρνητική γνώμη για τον ΣΥΡΙΖΑ και – στον βαθμό που μπορεί να έχει ουσία και αξία μια τέτοια υποθετική ερώτηση – το 44% λέει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα χειριζόταν την κρίση χειρότερα εάν ήταν κυβέρνηση.

Εν ολίγοις, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να πείθει ως αντιπολίτευση, αλλά δεν πείθει ακόμη ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Και η κυβέρνηση  φθείρεται μεν, αλλά διατηρεί ισχυρό μαξιλάρι πολιτικής ασφάλειας.

Κατά την ανάλυση της Κάπα Research παραμένει άγνωστο εάν αυτό συμβαίνει επειδή η βασική αγωνία των πολιτών έχει μετατοπιστεί από την οικονομία στην υγεία –, όπως παραμένει άγνωστος ακόμη και ο βαθμός συσπείρωσης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Το δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση διατηρεί αποθέματα πολιτικής αντοχής όσο τουλάχιστον στην κοινωνία κυριαρχεί ο φόβος.

 

Στην Κουμουνδούρου, το δεδομένο αυτό έχει εντοπιστεί και προσμετρηθεί ανεξαρτήτως της συγκεκριμένης δημοσκόπησης. Kαι ανεξαρτήτως, επίσης, της όποιας απόστασης μεταξύ δημοσκοπικής και πολιτικής πραγματικότητας. Εξ ου και η επιλογή είναι να διατηρηθεί η σκληρή μεν, αλλά στοχευμένη και «όχι ισοπεδωτική» όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, αντιπολίτευση και να δοθεί προγραμματικό βάρος στην επόμενη μέρα της πανδημίας – εκεί, όπου ο Αλέξης Τσίπας θεωρεί δεδομένη την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Ως προς το πρώτο σκέλος, η χθεσινή θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της κυβερνητικής απόφασης ενίσχυσης της Aegean με 120 εκατομμύρια ευρώ, υπό συγκεκριμένες έστω προϋποθέσεις, είναι ενδεικτική για το πώς νοείται στην ηγεσία της Κουμουνδούρου η «μη ισοπεδωτική αντιπολίτευση». ‘Ηταν μια θέση κόντρα στο ρεύμα του κομματκού πυρήνα των social media, αλλά και απέναντι σε εσωκομματικές πλευρές που τάσσονται υπέρ των ολοκληρωτικών και μετωπικών συγκρούσεων.

Ως προς την ανάκτηση της «κυβερνητικής ταυτότητας» του ΣΥΡΙΖΑ, το στίγμα και το πλαίσιο το έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπας στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα: Ο σχεδιασμός προβλέπει παρεμβάσεις και προτάσεις νόμου στην Βουλή με βασικό άξονα την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής όσο διαρκεί η πανδημία, προβλέπει την κατάθεση της ολοκληρωμένης πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ, και προβλέπει ακόμη και «σχέδιο αντι-Πισσαρίδη» για την οικονομία και την ανάπτυξη στην μετά κρίσης εποχή – μια προσαρμοσμένη εκδοχή του περίφημου «προγράμματος Σταθάκη» που χάθηκε αρχικά στην δίνη της εσωστρέφειας και, μετά, στην δίνη της υγειονομικής κρίσης.

Η σύγκρουση θα έχει σκληρά ιδεολογικά χαρακτηριστικά, η πεποίθηση είναι πως η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη νεοφιλελεύθερη και ταξική ατζέντα που δεν θα ακυρωθεί λόγω της πανδημίας, και η πρόθεση είναι η προγραμματική ανασύνταξη να προχωρήσει με ρυθμούς fast track.

Διότι η εκτίμηση και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εάν και μόλις βρει πολιτικό «διάδρομο», δεν θα διστάσει να παίξει το χαρτί των διπλών εκλογών – ακόμη κι εάν χρειαστεί να στήσει κάλπες στο μεταίχμιο μεταξύ των δύο κρίσεων: της υγειονομικής και της οικονομικής…

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου