Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Η απάντηση του Δήμου Σαλαμίνας για τις συνεδριάσεις "δια περιφοράς"


Το τελευταίο διάστημα καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε σε μια πρωτοφανή πανδημία για τα παγκόσμια δεδομένα. Η εξάπλωση και έξαρση του ιού Covid-19 έχει ποικιλοτρόπως αλλάξει τις ζωές όλων μας. Μέσα στις συνθήκες αυτές, οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων δεν θα μπορούσαν φυσικά να μείνουν ανεπηρέαστες.

Για το λόγο αυτό έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικές εγκύκλιοι που καθορίζουν τα των Συνεδριάσεων (18318/13.03.2020, 40/20930/31-03-2020, 33282/29.05.2020, 60249/22.09.2020). Ειδικότερα, καταγράφονται τρεις τρόποι συνεδριάσεων:

1) Μέσω τηλεδιάσκεψης (με τη χρήση ειδικά διαμορφωμένων πλατφορμών, προσαρμοσμένων σε πραγματικό περιβάλλον)

2) Δια περιφοράς (τηλεφωνικά, μέσω γραπτών μηνυμάτων, email, fax)

3) Δια ζώσης κεκλεισμένων των θυρών.

Πρόκειται, λοιπόν, για τρεις απολύτως νόμιμους τρόπους σύγκλησης των Δημοτικών Συμβουλίων.

Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για τα δια περιφοράς συμβούλια τα οποία λαμβάνουν χώρα. Τα δια περιφοράς Συμβούλια αποτελούν νόμο του Κράτους, ακόμα και πριν από την έξαρση του κορωνοϊού (Ν.4635/2019).

Από τον Μάιο του τρέχοντος έτους και το πέρας του γενικού lockdown οι Συνεδριάσεις λαμβάνουν χώρα ανελλιπώς στην Αίθουσα Δημήτρης Μπόγρης κεκλεισμένων των θυρών (πλην κάποιων Συμβουλίων που πραγματοποιήθηκαν δια περιφοράς), μιας και μέχρι πρότινος πληρούσε η εν λόγω αίθουσα τις προϋποθέσεις τήρησης των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων.

Ο Δήμος μας, ήδη έχει ξεκινήσει ενέργειες έτσι ώστε οι Συνεδριάσεις να πραγματοποιούνται και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Καταλήγοντας, επισημαίνουμε το εξής. Η δημοκρατία αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, κεκτημένο ετών και οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα δημοκρατικά ήθη. Ωστόσο, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία τα κρούσματα του Covid-19 όλο και αυξάνονται και τα πρώτα τοπικά lockdowns αποτελούν ήδη γεγονός, το αγαθό της υγείας είναι ανώτερο όλων και δεν μπαίνει σε κανένα ζύγι. Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε την υγεία όλων των συναδέλφων μας επιλέγοντας τους ασφαλέστερους τρόπους συνεδριάσεων.

Ωστόσο, λυπούμαστε και προβληματιζόμαστε βαθύτατα, διαπιστώνοντας ότι ακόμα και στα αυτονόητα, όπως είναι η διατήρηση της υγείας μας, δεν υπάρχει πνεύμα συνεργασίας αλλά στείρας αντιπαράθεσης. Μάλιστα, αντιπαράθεση προς μια δημοτική Αρχή που απέδειξε την βούλησή της για την μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα και διαφάνεια των δημοτικών συμβουλίων, αφού για πρώτη φορά στη Σαλαμίνα με την υπάρχουσα Δημοτική Αρχή πραγματοποιείται ζωντανή αναμετάδοση των Δημοτικών Συμβουλίων.


Εκ του Γραφείου Τύπου



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου