Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Πόλεμος ή ειρήνη;

 Κώστας Ήσυχος* Δημήτρης Καλτσώνης**

Στους ταραγμένους καιρούς μας, ενώσαμε τις γραφές, τις δυνάμεις μας, τις διαφορετικές εμπειρίες μας. Στόχος μας ήταν να σκεφτούμε από κοινού πάνω σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα των ημερών μας και όχι μόνο: το ζήτημα της ειρήνης, της εθνικής κυριαρχίας, των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία.

Καρπός αυτής της συνεργασίας μας είναι το βιβλίο αυτό που κυκλοφορεί την επόμενη βδομάδα από τις εκδόσεις «Τόπος». 

Επιχειρούμε να ανιχνεύσουμε τις βασικές απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός λαός και με τρόπο ευσύνοπτο και εκλαϊκευτικό να διατυπώσουμε, σε έξι μόλις σημεία, καίριες και αποτελεσματικές προτάσεις. 

Τις καταθέτουμε στον δημόσιο διάλογο με τη σημείωση ότι είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους, όχι μόνο σε εκείνους που ασχολούνται συστηματικά με τα θέματα αυτά.

Η ανάλυσή μας ξεκινά μελετώντας το διεθνές περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα. Το δεύτερο σημείο που χρειάζεται για να κατανοήσει κανείς την κατάσταση, τους κινδύνους και τις δυνατότητες είναι να γίνει αντιληπτό ποια είναι η Τουρκία σήμερα και τι πραγματικά επιδιώκει. Στη συνέχεια με τρόπο εκλαϊκευτικό παρουσιάζουμε τα θεμελιώδη ζητήματα όπως τι είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ, οι «γκρίζες ζώνες». Εχει δίκιο η Ελλάδα;

Μας απασχολεί ιδιαίτερα ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει βασιστεί στη λογική του ΝΑΤΟϊκού μονόδρομου και στην πεποίθηση ότι η Ελλάδα κρατά το κλειδί των ευρωτουρκικών σχέσεων παρότι η θεωρία αυτή έχει παταγωδώς διαψευστεί ήδη από τη δεκαετία του 1990.

Μπορούν όμως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. να βοηθήσουν τη χώρα μας; Τι δείχνει η ιστορική πείρα; Ποια μπορεί να είναι η συμβολή των διεθνών οργανισμών, άλλων δυνάμεων όπως η Ρωσία ή η Κίνα; Ποια αμυντική πολιτική χρειάζεται η χώρα μας; Πώς πρέπει να χειριστεί τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής; Τι πρέπει τελικά να γίνει;

Στο βιβλίο προσπαθούμε να τεκμηριώσουμε ότι είναι δυνατή μια άλλη εξωτερική πολιτική. Διατυπώνουμε γι’ αυτό συγκεκριμένες προτάσεις που βασίζονται στις εξής αρχές:

  1. Η Ελλάδα δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά δικαιώματα – η ειρήνη στην περιοχή είναι ύψιστη προτεραιότητα.
  2. Λαμβάνει μέτρα για διεθνοποίηση του προβλήματος και τη δημιουργία διπλωματικού μετώπου, έξω και πέρα από την ασφυκτική θηλιά των «συμμάχων». Αξιοποιεί όσο είναι δυνατό τη στάση της Ρωσίας και της Κίνας.
  3. Δεν εμπλέκεται σε συγκρούσεις και δεν διακινδυνεύει για τα συμφέροντα τρίτων (ιδίως των πολυεθνικών του πετρελαίου).
  4. Αξιοποιεί τη διπλωματία των λαών, προωθεί ενεργητικά τη φιλία με τον λαό της Τουρκίας και όλων των γειτονικών χωρών.

* Διετέλεσε αναπλ. υπ. Εθνικής Αμυνας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είναι πρώην βουλευτής

** Αν. καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο

 Πηγή:efsyn.gr

 

Πόλεμος ή ειρήνη;

Το βιβλίο που κυκλοφορεί την επόμενη βδομάδα από τις εκδόσεις «Τόπος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου