Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό από τους 7 δημάρχους των νησιών του Αργοσαρωνικού

 

Κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στους αρμόδιους υπουργούς και στον ΕΟΔΥ έστειλαν 7 δήμαρχοι των νησιών του Αργοσαρωνικού, καταγράφοντας τις ενστάσεις τους για την κατηγοριοποίηση στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορονοϊό της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής.

Οι δήμαρχοι Αγκιστρίου Ιωάννης Αθανασίου, Αίγινας Ιωάννης Ζορμπάς, Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, Πόρου Ιωάννης Δημητριάδης, Σαλαμίνας Γεώργιος Παναγόπουλος, Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης και Υδρας Γεώργιος Κουκουδάκης επισημαίνουν ότι ο Χάρτης που παρουσιάστηκε και ισχύει από τις 9.10.2020 διαιρείται όχι σε Περιφέρειες, αλλά σε Περιφερειακές Ενότητες, με αποτέλεσμα η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής να μη διαφοροποιείται από το επίπεδο υγειονομικής κατάστασης (3 - Αυξημένης Επιτήρησης) της ηπειρωτικής επικράτειας της Περιφέρειας Αττικής.

Αυτό τούς προκαλεί σοβαρά ερωτήματα, καθώς η εικόνα που έχουν για την επιδημιολογική κατάσταση στις περιοχές τους δεν δικαιολογεί τη σχετική κατηγοριοποίηση. Εάν, όμως, η κατάσταση στις περιοχές τους είναι τόσο ανησυχητική όσο μαρτυρά ο Χάρτης, τότε ζητούν άμεση ενημέρωση για τα δεδομένα που αγνοούν, καθώς, όπως υποστηρίζουν, «η άγνοιά μας αυτή μετά βεβαιότητας συμβάλλει σε έκθεση κινδύνου ημών και των κατοίκων μας».

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι αν κάποιο από τα νησιά τους παρουσιάζει αισθητά διαφορετική επιδημιολογική εικόνα από τις άλλες (θετική ή αρνητική), θα πρέπει προφανώς να διαφοροποιηθεί στον Χάρτη σε σχέση με την υπόλοιπη Περιφερειακή Ενότητα. Ωστόσο, αν η επιδημιολογική κατάσταση δεν το δικαιολογεί και δεν το επιβάλλει, είναι άδικο να υποστούν περισσότερα μέτρα. Το θέμα έφερε στη Βουλή με αναφορά του ο βουλευτής Α΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου