Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Διπλωματικές κινήσεις με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Παραμένει το σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με την Άγκυρα να επιλέγει τη διεξαγωγή πολέμου νεύρων και την Αθήνα να αναζητά τη διπλωματική οδό. 
 
Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από χθες το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς.
 
Σκηνικό έντασης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στήνει ξανά η Τουρκία δοκιμάζοντας τις αντοχές και τις ανοχές της διεθνούς κοινότητας. 
Η γειτονική μας χώρας επέλεξε να στείλει νότια του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, συνοδεία άλλων δύο ερευνητικών πλοίων αλλά και πολεμικών σκαφών που απέπλευσαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ θέτοντας σε συναγερμό τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

 
Χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι το τουρκικό σκάφος είχε εισέλθει στο ανατολικότερο άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είχε ρίξει τα καλώδιά του στον βυθό, ωστόσο -σύμφωνα με ελληνικές πηγές- δεν πραγματοποιούσε έρευνες στην περιοχή. Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές αυτό συνέβαινε λόγω του... θορύβου που παράγουν τα παραπλέοντα πλοία.
AP Photo/Burhan Ozbilici
Απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς και αφού προηγήθηκε σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έδωσε οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. επανέλαβε την έκκληση στην γειτονική χώρα, να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Προηγήθηκε η επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Τουρκικός χάρτης αμφισβητεί την επιρροή του Καστελλόριζου

Με την ελληνική διπλωματία να ρίχνεται στη μάχη με σκοπό την αποτροπή τετελεσμένων η τουρκική προπαγάνδα καλά κρατεί, θέτοντας εκ νέου θέμα Καστελόριζου και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις, με τους «μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς»,
Το «σύνθημα» έδωσε ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που δημοσίευσε χάρτη που δείχνει τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. Ο χάρτης φανερώνει τις προθέσεις της Άγκυρας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με τις ορέξεις της Τουρκίας να φτάνουν μέχρι και τα ανατολικά της Κρήτης.
Ο Τούρκος διπλωμάτης (Cagatay Erciyes), προαναγγέλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο (ΑΟΖ) ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο εν μέσω θέρους.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε νέες απειλητικές δηλώσεις, ύστερα από τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, καλώντας παράλληλα τις χώρες του Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας αποδεκτής φόρμουλας που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων.
Επιμέλεια: Στράτος Ιωακείμ
Πηγή:efsyn 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου