Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Στην πλατεία Βικτωρίας έγινε θρύψαλα η βιτρίνα Μηταράκη

Κοκορεύεται η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση της Μόριας, αλλά κουβέντα για τους πρόσφυγες που κοιμούνται κατάχαμα στην πλατεία ● 
 
Προχώρησαν σε έξωση από τη δομή στη Λέσβο και οδήγησαν σε συμφόρηση και αποδιοργάνωση άλλες δομές, σε προβλη­ματικές καταστάσεις στο κέντρο των πόλεων και σε επιδείνωση της ζωής των προσφύγων.
Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει μια επιτυχημένη εικόνα διαχείρισης του προσφυγικού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε χτες στοιχεία για την αποσυμφόρηση των νησιών τους τελευταίους μήνες, με ιδιαίτερη έμφαση στη Μόρια.
 
«Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η αποσυμφόρηση στη Μόρια, η οποία σήμερα έχει 13.941 διαμένοντες, έναντι 18.615 στις αρχές του χρόνου. Κατά συνέπεια, καθώς οι ροές στη Λέσβο το 2020 ήταν 3.922, έχει αποσυμφορηθεί κατά 8.596 άτομα, ή ποσοστό 46% των αρχικά διαμενόντων», είπε ο κύριος Πέτσας.
Ωστόσο, πίσω από τη δημιουργική στατιστική και τους αριθμούς της αποσυμφόρησης κρύβονται τεράστια προβλήματα, τραγελαφικοί χειρισμοί και αδιέξοδα. Κι αυτό γιατί η αποσυμφόρηση βασίστηκε κυρίως στην επιμονή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να προχωρήσει σε έξωση των αναγνωρισμένων προσφύγων από τη Μόρια, χωρίς καμία προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, αλλά και χωρίς να έχουν λυθεί βασικά γραφειοκρατικά ζητήματα.

Καταφύγιο

Το αποτέλεσμα είναι να αναγκάζονται να βρουν καταφύγιο και διανυκτέρευση στην πλατεία Βικτωρίας και άλλους δημόσιους χώρους εκατοντάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, σε κατάσταση αστεγίας και πενίας. Είναι αποκαλυπτική η έκθεση που δημοσιοποίησε χτες η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο με τον εύγλωττο τίτλο «Αναγνωρισμένοι αλλά απροστάτευτοι: η κατάσταση των προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας». Γιατί παρά την προσπάθεια του κυρίου Μηταράκη να βγάλει από πάνω του την ευθύνη και να πείσει ότι το πρόβλημα στην πλατεία ήταν προσωρινό, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.
«Επρεπε να είχαν υποβάλει αίτημα στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ και να έχουν προσπαθήσει να βρουν κατοικία. Επέλεξαν μόνοι τους να πάρουν ένα εισιτήριο και να έρθουν στην πλατεία Βικτωρίας, γιατί κάποιος τους είπε να πάνε στην πλατεία Βικτωρίας. [...]. Προσφέραμε προσωρινά καταλύματα σε όλους», δήλωνε στα μέσα Ιουνίου (MEGA) ο κύριος Μηταράκης. Είναι τέτοια η έλλειψη προετοιμασίας του υπουργείου που και αυτά τα προσωρινά καταλύματα αποδεικνύονται αδιέξοδη λύση και επιτείνουν τα προβλήματα.
Ούτε βέβαια επέλεξαν οι πρόσφυγες να έρθουν στην Αθήνα. Αντιθέτως, τους το πρότειναν οι Αρχές και μάλιστα ιδιαιτέρως πιεστικά, ζητώντας τους να φύγουν από τη Μόρια τον Ιούνιο ή σε κάποιες περιπτώσεις τον Ιούλιο, έναν ή δυο μήνες μετά τη θετική απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου, ενώ τους ειδοποίησαν ότι διακόπτεται η χρηματική ενίσχυση που έπαιρναν.
Αν και θα ήταν λύση η ένταξη στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, που επιδοτεί το ενοίκιο για μερικούς μήνες, ωστόσο παραμένουν σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα που εμποδίζουν την αξιοποίηση του προγράμματος. Προϋπόθεση για την επιδότηση του ενοικίου είναι να έχει γίνει η ενοικίαση και να υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός. Αυτά προϋποθέτουν ΑΦΜ. Αλλά για να βγει ΑΦΜ απαιτείται επίσημη διεύθυνση κατοικίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως επισημαίνει η έκθεση, έχει αξιοποιήσει το ΗΛΙΟΣ μόνο το 4% των αναγνωρισμένων προσφύγων από το 2018. Στο τέλος Ιουνίου, το πρόγραμμα το αξιοποιούσαν 2.474 πρόσφυγες, πολύ λιγότεροι από τις 11.000 που έπρεπε να εγκαταλείψουν τις δομές.
Χαρακτηριστικό της προχειρότητας και της έλλειψης σχεδίου είναι το γεγονός ότι το υπουργείο έδωσε σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες πιστοποιητικό αστεγίας προκειμένου να βγάλουν ΑΦΜ. Ωστόσο, το πιστοποιητικό δεν το δέχτηκαν οι ΔΟΥ και το πρόβλημα παρέμεινε.

Εκθεση

Ολες οι οικογένειες με τις οποίες μίλησε η οργάνωση για την έκθεση, συνολικά 42 πρόσφυγες, μεταξύ αυτών 22 παιδιά, κατέληξαν στην πλατεία Βικτωρίας. Ανάμεσά τους τρία νεογέννητα, γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, θύματα βασανιστηρίων, ένα παιδί με σπάνια γενετική διαταραχή και ένα παιδί άρρωστο με καρκίνο.
Περνούν τις μέρες και τις νύχτες κατάχαμα στην πλατεία, πάνω σε μουσαμάδες και κουβέρτες, δίπλα σε πλαστικές σακούλες ή βαλίτσες με τα υπάρχοντά τους, καθώς ο δήμος απομάκρυνε τα παγκάκια της πλατείας. Αναγκάζονται να μετακινούνται διαρκώς για να βρουν σκιά. Οταν γίνεται αστυνομική επιχείρηση, μένουν ώρες στα γύρω στενά.
Τα μεσάνυχτα της 4ης προς 5 Ιουλίου έγινε βίαιη αστυνομική επέμβαση κατά των προσφύγων και των αλληλέγγυων, με σκοπό να εκκενωθεί η πλατεία και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Μια έγκυος αναφέρει στην οργάνωση ότι την κλότσησαν, την έσπρωξαν, έριξαν προς το μέρος της δακρυγόνα και τη χτύπησαν στο κεφάλι με ραβδί. Αλλοι λιποθύμησαν, κάποιοι χωρίστηκαν από τα παιδιά τους.
Περίπου 100 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην Αμυγδαλέζα, όπου τοποθετήθηκαν σε κοντέινερ βρόμικα, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μέσα υγιεινής και χωρίς τη δυνατότητα να μετακινούνται έξω από τη δομή. Υστερα από λίγες ημέρες, γύρισαν στην πλατεία Βικτωρίας.
Την ίδια τύχη είχε ομάδα 30 προσφύγων που μεταφέρθηκε στη δομή στο Κλειδί Σερρών, γνωστή για τις προβληματικές συνθήκες. Αρνήθηκαν να μπουν στη δομή και γύρισαν στην Αθήνα με δικά τους έξοδα.
Εκατοντάδες έχει μεταφέρει η αστυνομία σε άλλες δομές, όπου ζουν σε σκηνές ή σε μεταλλικές κατασκευές, καθώς είναι ήδη υπερπλήρεις οι δομές, αλλά και χωρίς να καταγράφονται ως φιλοξενούμενοι των δομών. Ο μη καταγραμμένος πληθυσμός των αναγνωρισμένων προσφύγων έχει φτάσει στη Μαλακάσα τους 1.052 πρόσφυγες, στον Ελαιώνα τους 433, στον Σκαραμαγκά τους 348 και στη Θήβα τους 109.
Η δομή του Ελαιώνα δέχτηκε να βγάλει πιστοποιητικό διαμονής σε αρκετούς, προκειμένου να μπορέσουν να βγάλουν ΑΦΜ, αλλά δεν δέχτηκε να τους φιλοξενήσει όλους λόγω έλλειψης χώρου. Τις πρώτες ημέρες μάλιστα οι πρόσφυγες της πλατείας αναγκάστηκαν να στρατοπεδεύσουν έξω από τη δομή, όπως σημειώνει η οργάνωση.
Η αποσυμφόρηση της Μόριας έχει οδηγήσει σε συμφόρηση και αποδιοργάνωση άλλων δομών, σε προβληματικές καταστάσεις στο κέντρο των πόλεων και σε επιδείνωση της ζωής των προσφύγων.
Δημήτρης Αγγελίδης
Πηγή:efsyn 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου