Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Νέο θλιβερό ρεκόρ σε θύματα και κρούσματα Covid-19 στις ΗΠΑ

Άλλο ένα θλιβερό ρεκόρ έσπασαν το τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ στο μέτωπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.100 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ επιβεβαιώθηκαν άλλα 60.000 κρούσματα.
Με αυτά τα δεδομένα το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιστατικών στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια και των θυμάτων έφτασε σε 131.362.

Μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ιδίως στη Νέα Υόρκη, που αποτελούσε αρχικά το επίκεντρο της πανδημίας, η χώρα γνωρίζει τις τελευταίες εβδομάδες εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης στο νότιο και στο δυτικό της τμήμα.

 
Οι υγειονομικές αρχές της Καλιφόρνιας ανακοίνωσαν χθες ότι κατέγραψαν πάνω από 10.000 κρούσματα σε 24 ώρες, αριθμό που αποτελεί νέο ρεκόρ.
Η Καλιφόρνια έγινε η δεύτερη αμερικανική πολιτεία, μετά το Τέξας, όπου σημειώθηκε ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Είναι ανάμεσα στις πολιτείες όπου η εξάπλωση της πανδημίας με ταχύ ρυθμό εγείρει ερωτήματα για τον τρόπο που η κυβέρνηση του Τραμπ χειρίζεται την κρίση, ενώ βάζει στον πάγο τα σχέδια για την άρση των μέτρων περιορισμού.
Με 10.201 κρούσματα σε 24 ώρες να ανακοινώνονται χθες, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί στην πολιτεία πλησιάζουν τους 284.000, εκ των οποίων 117.000 μόνο στον Ιούνιο.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Γκάβιν Νιούσομ, έκανε βήματα πίσω στη διαδικασία άρσης των μέτρων περιορισμού την περασμένη εβδομάδα.
Μόλις άλλες τρεις αμερικανικές πολιτείες έχουν καταγράψει ως σήμερα πάνω από 10.000 κρούσματα σε μία ημέρα: η Φλόριντα (11.458 την 4η Ιουλίου), το Τέξας (10.028, χθες) και η Νέα Υόρκη (12.847 τη 10η Απριλίου).
Το Τέξας των 30 εκατομμυρίων κατοίκων εντόπισε περισσότερα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες από όσα είχαν καταγραφεί σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν η πανδημία έφθανε στην κορύφωση στη δική της επικράτεια, κατά υπολογισμούς του Reuters.
Τον Ιούνιο, τα κρούσματα μόλυνσης στο Τέξας αυξήθηκαν κατά 154% και ξεπέρασαν τα 100.000. Το ποσοστό των τεστ που επιβεβαιώνουν τη μόλυνση αυξήθηκε ραγδαία τον τρέχοντα μήνα, στο 13%, από 5% τον Μάιο.
Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών με συμπτώματα της COVID-19 που εισήχθησαν σε νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 588 για να φθάσει τους 9.286 χθες Τρίτη, αριθμό ρεκόρ για ένατη συνεχόμενη ημέρα.
Για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, οι αρχές του Τέξας διέταξαν να κλείσουν τα μπαρ και περιόρισαν τον αριθμό των πελατών που μπορούν να υποδέχονται σε κλειστές αίθουσες τα εστιατόρια. Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης έχει δηλώσει ότι η επιβολή καραντίνας στην πολιτεία είναι μέτρο της υστάτης προσφυγής και αντιστέκεται στις προτροπές να συστήσει στους πολίτες να φορούν μάσκες όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.
 

«Άδειασε» τον Φάουτσι ο Τραμπ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποβαθμίζει τα αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων, τα οποία αποδίδει στο ότι γίνονται πολλά τεστ, όμως πολλοί υγειονομικοί αξιωματούχοι σε ομοσπονδιακό και πάνω απ’ όλα σε τοπικό επίπεδο χαρακτηρίζουν την κατάσταση πολύ σοβαρή.
Κατηγορώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι αντέδρασε με μεγάλη βραδύτητα στην πανδημία του κορονοϊού, ο ένοικος του Λευκού Οίκου άρχισε χθες Τρίτη επίσημα τη διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ ήταν ως εδώ ο κυριότερος χρηματοδότης του ΠΟΥ.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι «δεν συμφωνεί» με την ανάλυση του ανοσιολόγου και συμβούλου του Δόκτορα Άντονι Φάουτσι για την κατάσταση στη χώρα.
«Η τρέχουσα κατάσταση αληθινά δεν είναι καλή (...). Βρισκόμαστε ακόμα στο μέσον του πρώτου κύματος», είπε, τη Δευτέρα, ο διευθυντής του αμερικανικού ινστιτούτου λοιμωδών ασθενειών, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε αισθητά καλύτερη θέση.
Ερωτηθείς σχετικά ο ένοικος του Λευκού Οίκου αντέδρασε έντονα. «Εγώ νομίζω ότι είμαστε σε καλή θέση. Δεν συμφωνώ μαζί του», απάντησε και άρχισε να ειρωνεύεται. «Ο Δρ. Φάουτσι είχε πει να μη φοράμε μάσκες και τώρα λέει ότι πρέπει να φοράμε. Έχει πει πολλά», συνέχισε ο Τραμπ.
«Έχουμε κάνει καλή δουλειά. Θεωρώ ότι σε δύο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες, θα είμαστε σε εξαιρετική θέση», συμπλήρωσε.
Πηγή:efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου