Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Από τα χειροκροτήματα… στις κλοτσιές και τις σπρωξιές

Πρόβα τζενεράλε για τον νέο νόμο για τις διαδηλώσεις έκαναν χθες οι αστυνομικοί στις πλάτες των υγειονομικών που ζητούσαν, άκουσον άκουσον, την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα ● 
 
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης χτυπήθηκε ελαφρά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννάκος.
Μετά τα χειροκροτήματα της κυβέρνησης ήρθαν οι σπρωξιές και οι κλοτσιές για τους υγειονομικούς, χθες, στο κέντρο της Αθήνας. Στους ήρωες με τις μπλε μπλούζες επέλεξε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει την πρόβα τζενεράλε του νομοσχεδίου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, που περιορίζει το βασικό δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία.
 
Ετσι, χθες το πρωί, στη διασταύρωση των οδών Νίκης και Ερμού, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν τον δρόμο στο νοσηλευτικό προσωπικό που πραγματοποιούσε εκείνη την ώρα πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών – ενώ διαχρονικά οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται στο κατώφλι του, με τους αστυνομικούς να κλείνουν πάντα την είσοδο. Οταν δε οι υγειονομικοί τούς ζήτησαν να τους αφήσουν να περάσουν, οι αστυνομικοί άρχισαν να σπρώχνουν και να κλοτσούν.
«Επίδειξη ισχύος της κυβέρνησης για να ξέρουμε τι μας περιμένει με τον νέο νόμο της» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Μιχ. Γιαννάκος, που χρειάστηκε να φορέσει κολάρο μετά την επίθεση που δέχτηκε
Επικράτησε ένταση, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο να πέφτει στο έδαφος ελαφρά χτυπημένος. Στο σημείο κλήθηκε ασθενοφόρο, οι άνδρες του ΕΚΑΒ φόρεσαν στον κ. Γιαννάκο κολάρο και παρέμειναν μαζί του στην άκρη του πεζοδρομίου μέχρι να βεβαιωθούν ότι είναι καλά, αφού δεν δέχτηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαμαρτυρία. Οι λειτουργοί της υγείας ζήτησαν τον λόγο για τη βίαιη αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων, με τους άνδρες των ΜΑΤ να υποχωρούν τελικά.
«Ηταν μια απρόκλητη κίνηση των αστυνομικών δυνάμεων. Μια επίδειξη ισχύος της κυβέρνησης για να ξέρουμε τι μας περιμένει με τον νέο νόμο της. Επέλεξαν να ξεκινήσουν από εμάς, που λόγω μη ικανοποίησης των δίκαιων διαχρονικών αιτημάτων μας είμαστε στον δρόμο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Γιαννάκος. «Είχαν κλείσει τον δρόμο από την Ερμού. Τους ζητήσαμε να μας αφήσουν να περάσουμε και αναίτια άρχισαν να σπρώχνουν και να κλοτσούν. Είχαν εντολή να μας σπάσουν το ηθικό», προσθέτει.
Η κινητοποίηση των υγειονομικών στο πλαίσιο τετράωρης παναττικής στάσης εργασίας για την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, που είχε προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ, ξεκίνησε νωρίς το πρωί, στις 8.30, από το υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν να συναντήσουν τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, ο οποίος όμως δεν τους δέχτηκε.

«Μας κοροϊδεύουν»

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες μετέβησαν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συναντήσουν τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα. Μετά την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων ανακοινώθηκε στους διαμαρτυρόμενους ότι ο υπουργός θα δεχόταν αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας. Ωστόσο, τους εκπροσώπους υποδέχτηκε ένας διευθυντής του υπουργείου, γεγονός το οποίο κατήγγειλαν οι νοσηλευτές αποχωρώντας από το κτίριο.
«Μας κοροϊδεύουν. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογούμε πια για την αναγκαιότητα ένταξής μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Ειδικά τώρα, μετά την πανδημία και τα χειροκροτήματα. Το 10% των εργαστηριακά διαπιστωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα είναι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι», εξηγεί ο Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει: «Πέραν του κορονοϊού, όμως, οι υγειονομικοί είναι εκτεθειμένοι συνεχώς σε λοιμώδη νοσήματα, ενώ αδυνατούν να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες στην ηλικία των 67 ετών».
Ντάνι Βέργου
Πηγή:efsyn 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου