Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

CINE+ραβασάκι: "Good Omens"

Γράφει ο Μιχάλης Χαμαργιάς


Καλησπέρα αγαπητοί αναγνώστες. Λένε ότι κάθε πρώτη φορά είναι και δύσκολη αν και ποτέ δεν φανταζόμουν ότι η πρώτη φορά που θα δημοσίευα άρθρο μέσω του διαδικτύου θα ήταν σε τόσο δύσκολους καιρούς. 

Παρόλα αυτά θα προσπαθήσω να ανταπεξέλθω όσο μπορώ στις περιστάσεις. Επίσης είναι η πρώτη φορά που δεν θα σας προτείνω ταινία αλλά σειρά. Η ιδέα βασάνιζε αρκετό καιρό το μυαλό μου και δεδομένο ότι έχετε πολύ χρόνο στο σπίτι έπρεπε να στοχεύσω και στην ποσότητα πέρα της ποιότητας.

Δυστυχώς σήμερα επικρατούν τα άκρα όσον αφορά τις αντιδράσεις των ανθρώπων. Υπάρχουν οι άνθρωποι που σατιρίζουν την όλη κατάσταση από την μια πλευρά και από την άλλη εκείνοι που συμπεριφέρονται σαν να έρχεται το τέλος του κόσμου. 

Κάπου στη μέση βρίσκονται και οι συνωμοσιολόγοι που φτάνουν σε σημείο να μιλάνε μέχρι και για προφητικές ταινίες όπως η ταινία Contagion. Ωραία ταινία με πολύ καλούς ηθοποιούς και αξίζει να την δείτε αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα ζει μια πανδημία με παρόμοια πορεία και συμπτώματα για να ψάχνουμε προφητείες.


Whatever…. Σε όλο αυτό το κλίμα σατιρισμού, τέλος του κόσμου, θεωριών συνωμοσίας αλλά και θέλοντας να περαστεί ένα θετικό μήνυμα μου ήρθε στο μυαλό οι <<Καλοί Οιωνοί>>. Η σειρά που αποτελείται από 6 επεισόδια και προβλήθηκε το 2019 βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο που έγραψαν οι  Neil Gaiman και Terry Pratchett το 1990. Οι συγγραφείς έχοντας ως πρωταγωνιστές ένα άγγελο(Αζίραφελ) και έναν δαίμονα(Κρόουλυ) παρουσιάζουν μια σατιρική έκδοση του Αρμαγεδδών(4 καβαλάρηδές της αποκάλυψης, αντίχριστος και δεν συμμαζεύεται) καθώς και της προσπάθειας να αποτραπεί. Όπως πάντα θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Το χιούμορ της σειράς είναι ιδιαίτερο(για την ακρίβεια αυτό που ονομάζεται ως Classic English Humor) και θα πρέπει να είστε αρκετά ανοιχτόμυαλοι όσον αφορά το θέμα της θρησκείας καθώς κάνει αναδρομή από την δημιουργία του κόσμου μέχρι το παραλίγο τέλος του.

Το αναφέρω αυτό επειδή πριν τη σειρά υπήρξε προσπάθεια το βιβλίο να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με τον ρόλο του δαίμονα να ενσαρκώνεται από τον Johnny Depp. Αλλά όλοι μπορούμε να φανταστούμε που κόλλησε το θέμα. Φυσικά το cast της σειράς είναι πολύ καλό και ακόμα και οι μικρότεροι ρόλοι ενσαρκώνονται από καλούς και γνωστούς ηθοποιούς(ειδικά όσοι είναι πιο πολύ φαν των σειρών από τι των ταινιών). 

Προσωπικά ακόμα και στις πιο <<ακραίες>> σκηνές σάτιρας δεν ένιωσα ότι υπήρξε στιγμή προσβολής ή ύβρης απέναντι στο θρησκευτικό κομμάτι. Αντίθετα είναι το μέσο ώστε να προβληματίσει το κοινό γύρω από κάποια προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας ακόμα και αν τα διακομοδεί. Ελπίζω να περάσετε ένα ωραίο και διασκεδαστικό 6ωρο στις οθόνες όπως εγώ. Δεν σας το συνιστώ βέβαια να το δείτε όλο μαζί όπως έκανα εγώ αλλά να το χαρείτε όλη την εβδομάδα που τρέχει μέχρι να ξαναγράψω το επόμενο άρθρο.

Ναι καλά διαβάσατε, θα σας γράφω κάθε εβδομάδα γιατί και εγώ έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο και θα ήθελα να συνεισφέρω στην όλη προσπάθεια του να μείνουμε στο σπίτι έστω και με αυτό τον τρόπο. Μέχρι τότε φτιάξτε ποπ κορν, αράξτε στον καναπέ, δείτε όλη μαζί την σειρά και αφιερώστε χρόνο στο σχολιασμό του κάθε επεισοδίου μεταξύ σας. Που ξέρετε. Μπορεί αυτός ο αναγκαστικός εγκλεισμός να είναι μια ευκαιρία να μάθουμε καλύτερα τόσο τους δικούς μας ανθρώπους όσο και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου