Γράφει ο Παναγιώτης Βαραγιάννης...
-Μαθαίνοντας
τους κανόνες της υγιεινής διατροφής και εντάσσοντας τους στην καθημερινότητα σας
διαμορφώνετε μια σωστή διατροφική συμπεριφορά προσφέροντας στον οργανισμό ευεξία
και ευζωία.
-Αν
μάλιστα μοιραστείτε την εμπειρία και παρακινήσετε τους οικείους σας σε
αντίστοιχες διατροφικές συμπεριφορές τα
οφέλη πολλαπλασιάζονται και χαρίζουν μια προστατευτική ασπίδα σε πολλά νοσήματα
φθοράς.
-Ιδιαίτερη
έμφαση μπορείτε να δώσετε στις διατροφικές συνήθειες που μεταφέρετε στα παιδιά
εφόσον λειτουργείτε ως διατροφικά πρότυπα καθώς και στα άτομα τρίτης ηλικίας
στα οποία μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή συμβάλει στη μείωση της
νοσηρότητας και τη μακροζωία.
- Η
τακτική λήψη πρωινού γεύματος σε συνδυασμό με ένα πλούσιο μεσημεριανό (το
μεγαλύτερο θερμιδικά γεύμα της ημέρας) το οποίο αποτελείται από τις
περισσότερες ομάδες τροφίμων προσφέρουν αντίστοιχα ένα δυνατό ξεκίνημα στον
οργανισμό καθώς και την απαραίτητη ενέργεια εν συνεχεία για καλύτερη διάθεση
και απόδοση στην εργασία.
-
Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον ένα γεύμα της ημέρας (πχ πρωινό) όλη η
οικογένεια μαζί. Το οικογενειακό γεύμα έχει συνδεθεί με καλύτερη επίδοση των
παιδιών στο σχολείο και καλύτερη κοινωνική προσαρμογή, με αύξηση της
αυτοεκτίμησής τους, με βελτίωση της ψυχολογικής τους κατάστασης και αποφυγή των
'κακών' συνηθειών πχ κάπνισμα, ποτό.
-
Πολλές μελέτες, έχουν δείξει ότι η
καθημερινή 30λεπτη φυσική δραστηριότητα, (πχ περπάτημα, τρέξιμο, χορός,
κολύμπι) όταν συνυπάρχει με κατάλληλα σχεδιασμένη διατροφή, προσδίδει στον
οργανισμό (εκτός των άλλων σημαντικών ωφελειών) μια αγχολυτική δράση, μια
διάθεση ευφορίας και αρμονία πνεύματος και σώματος.
-
Όσον αφορά την ασφάλεια τροφίμων είναι σημαντικό να: α. διατηρείτε πολύ καθαρό
το χώρο που προετοιμάζεις το φαγητό, β. διατηρείτε σε ξεχωριστά δοχεία τα ωμά
τρόφιμα από τα μαγειρεμένα, γ. χρησιμοποιείτε άλλα μαχαίρια για τα ωμά και άλλα
για τα μαγειρεμένα τρόφιμα, δ. μην αφήνετε μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία
δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ε. βάζετε εγκαίρως στο ψυγείο σε
θερμοκρασία μικρότερη από 50C κάθε μαγειρεμένο ή ευαίσθητο στη ζέστη τρόφιμο και στ. μην
ξεπαγώνετε κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου.
-
Τέλος, προσπαθήστε να μειώσετε την σπατάλη τροφίμων μέσω σωστού προγραμματισμού
αγορών, έξυπνη αξιοποίηση και διαχείριση περισσευούμενων πρώτων υλών και
φαντασία στις συνταγές μαγειρικής.
Παναγιώτης
Α. Βαραγιάννης, M. Med. Sc.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου