Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΟΙΑ

Έγινε την Τετάρτη 20/11/19 στον Πειραιά με επιτυχία η ημερίδα της Γερμανικής Περιβαλλοντικής Ένωσης NABU (με διοργάνωση από τη δική μας Ορνιθολογική Εταιρεία) για την αέρια ρύπανση που παράγουν τα πλοία (με πρωταθλητές τα κρουαζιερόπλοια) και τις προσπάθειες για τη δημιουργία στη Μεσόγειο μιας ΖΕΕ-Ζώνης Ελεγχόμενων Εκπομπών καυσαερίων από τα πλοία, κατά το πρότυπο των ΖΕΕ της Βαλτικής, της Βόρειας Θάλασσας και της Μάγχης.
Έλαμψαν δια της απουσίας τους ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που (θα) ήταν από τους κύριους ομιλητές, πρώην Υπουργοί και Γραμματείς Εμπορικής Ναυτιλίας, η Αντιπεριφέρεια Πειραιά (ήρθε ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης), ο Δήμος Πειραιά και ΟΛΕΣ οι Δημοτικές παρατάξεις, καθώς βέβαια και εκπρόσωποι των εφοπλιστών που αντιτίθενται στην επιβολή περιορισμών στις εκπομπές καυσαερίων από τα πλοία και τη δημιουργία της ΖΕΕ Μεσογείου...

Συμμετείχαν ως ομιλητές ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης και ο βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης, γνωστοί για την περιβαλλοντική ευαισθησία και δράση τους, οι οποίοι ζήτησαν διαφάνεια και προσβασιμότητα των πολιτών στα στοιχεία για το περιβάλλον και επιβολή εθνικών και διεθνών ρυθμίσεων για τις εκπομπές από τα πλοία.

Το κίνημα των πολιτών του Πειραιά κατά της επέκτασης του λιμανιού κρουαζιέρας και της ρύπανσης από τα πλοία εκπροσωπήθηκε από τους δύο Κοινοτικούς Συμβούλους της Κίνησης "Ενεργοί Πολίτες Α' Κοινότητας-ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ!" που συμμετείχαν ως ομιλητές. Ο Σωτήρης Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στον πολύ βρόμικο ρόλο της ανεξέλεγκτης βιομηχανίας της μαζικής κρουαζιέρας, που αναπτύσσεται ραγδαία καταστρέφοντας την υγεία των ανθρώπων, το κλίμα και το περιβάλλον και στην ανάγκη να επιβληθούν τοπικοί και διεθνείς περιορισμοί στη λειτουργία της. Η Δήμητρα Βήνη παρουσίασε στοιχεία για την επίδραση των τοξικών καυσαερίων από τα κρουαζιερόπλοια στην υγεία και τη ζωή των κατοίκων του Πειραιά και στον αγώνα μας για να αποτρέψουμε την εγκληματική επέκταση του λιμανιού κρουαζιέρας.
 Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που αγωνίζονται σε λιμάνια της Μεσογείου κατά της αέριας ρύπανσης από τα πλοία. Εκπροσωπήθηκαν οι οργανώσεις Cittadini per l'Aria από την Ιταλία, Ecologistas en Accion από την Ισπανία, France Nature Environment από τη Γαλλία, Zero Emissions από την Πορτογαλία και BirdLife από τη Μάλτα. Με τις οργανώσεις αυτές βρισκόμαστε σε επαφή για την ανταλλαγή καλών αγωνιστικών πρακτικών στον κοινό αγώνα για καθαρό αέρα, για το δικαίωμα των ανθρώπων στην αναπνοή, την υγεία, τη ζωή.  
Από την ημερίδα προέκυψαν και τα εξής συμπεράσματα: 
1. Στα λιμάνια της Βαλτικής, της Βόρειας Θάλασσας και της Μάγχης έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό ο έλεγχος της αέριας ρύπανσης με την εφαρμογή μέτρων περιορισμού του εκπεμπόμενου θείου και αζώτου. Στα λιμάνια της Μεσογείου αυτό προβλέπεται να ισχύσει από το 2024 αλλά μόνο για τα νεοναυπηγούμενα πλοία.
2.Οι μετρήσεις αερίων ρύπων που διενεργούνται καθημερινά στο λιμάνι από το ΕΜΠ για λογαριασμό του ΟΛΠ δεν δίνονται στη δημοσιότητα. Αυτό είναι παράνομο γιατί σύμφωνα με τη συνθήκη του Aarhus κάθε πολίτης έχει δικαίωμα πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία.
3.Ούτε ο ΟΛΠ ούτε το υπουργείο Περιβάλλοντος μετράνε τα καρκινογόνα αιωρούμενα σωματίδια 2.5 τα οποία λόγω της πολύ μικρής διαμέτρου τους περνάνε στο αναπνευστικό σύστημα και σε όλη την κυκλοφορία και αποδεδειγμένα ευθύνονται για νοσηρότητα και θνησιμότητα.
Πότε, επιτέλους, θα εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και στην πόλη μας, όπου επικρατεί αδιαφάνεια σε βαθμό ομερτά για τον αέρα που αναπνέουμε;
Για την ανεξάρτητη αγωνιστική Κοινοτική Κίνηση Πειραιά  "Ενεργοί Πολίτες Α' Κοινότητας-ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΊΚΗ!"
Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Δήμητρα Βήνη & Σωτήρης Αλεξόπουλος  
Τηλ. επικοινωνίας 6906408586                                                                                                                                                     



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου