Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Πολλές αδυναμίες μας ανέδειξε και ο σεισμός

Με έναν σεισμό 5,3 ρίχτερ κόπηκαν όλες οι επικοινωνίες της κινητής τηλεφωνίας. Ακόμη και για τους ελάχιστους δήμους που είχαν αναρτήσει τα σημεία συγκέντρωσης των πολιτών, ήταν αδύνατο για τους πολίτες να πληροφορηθούν αφού δεν υπήρχε πρόσβαση στο internet μέσω κινητού και βέβαια δεν ήταν δυνατόν να κάτσει κάποιος στο σπίτι να ανοίξει υπολογιστή.
Δεν υπήρξε κανένας μηχανισμός πληροφόρησης μέσω sms.
Παρά τις συνεχείς ερωτήσεις στο διαδίκτυο επί μία εβδομάδα δεν υπήρξε καμία πληροφόρηση αν και πώς χρησιμοποιείται το 112 που διαφημίστηκε.


Η πληροφόρηση των ραδιοφώνων τα πρώτα κρίσιμα λεπτά ήταν ανύπαρκτη και δεν μπόρεσαν να δώσουν τις κρίσιμες οδηγίες κυρίως όσον αφορά το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργήθηκε.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα σύστημα άμεσου περάσματος ραδιοφωνικών μηνυμάτων από της πολιτική προστασία σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι των σταθμών εγκαταλείψουν το κτίριο.
Οι δήμοι δεν είχαν κάνει καμπάνια ενημέρωσης με προωθητικές ενέργειες για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Ενημερώνουν κατόπιν εορτής.
Οπως διαπιστώθηκε δεν υπήρχαν εναλλακτικά δίκτυα επικοινωνίας για τους πολίτες.
Στα επισφαλή κτίρια δεν υπήρχε κάποιου είδους σήμανση.
Το σχέδιο Ξενοκράτης δεν είναι γνωστό στους πολίτες.
Δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη στο σχέδιο Ξενοκράτης για την υποστήριξη των πολιτών που θα συγκεντρωθούν στις πλατείες και στα γήπεδα, ούτε οδηγίες για το πώς θα συγκεντρωθούν και πως να συμπεριφερθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου