Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Νηστίσιμη Διατροφή



Λίγο πριν τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα, είναι πολλοί εκείνοι που ακολουθούν τους εκκλησιαστικούς κανόνες και εφαρμόζουν τη 40ήμερη νηστεία. Παρόλα αυτά η ορθόδοξη χριστιανική νηστεία, με την έννοια της εγκράτειας στην κατανάλωση φαγητού, της λιτής διατροφής, της αποχής από τις ζωικές τροφές, της περιοδικής χορτοφαγίας δεν έχει ως στόχο την ‘αποτοξίνωση’ ή το γρήγορο αδυνάτισμα, ούτε πρέπει να χρησιμοποιείται ως προληπτική θεραπεία για καμία νόσο, χωρίς επίβλεψη από ειδικό. Όταν γίνεται σωστά, τότε μόνο προάγει την υγεία και τονώνει τη θρησκευτική πίστη.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της νηστίσιμης διατροφής είναι η πλήρης αποφυγή ζωικών προϊόντων (με εξαίρεση τα θαλασσινά) και η μεγάλη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών, οσπρίων, ζυμαρικών, ξηρών καρπών, σπόρων και λαδερών φαγητών.
Να σημειωθεί ότι η μέση προβλεπόμενη απώλεια στο σωματικό βάρος, κατά τη διάρκεια των 40 ημερών νηστείας είναι 2-3 κιλά, (μόνο όταν υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο θερμιδικής πρόσληψης με ενεργειακή δαπάνη).
Στη συνέχεια παρουσιάζουμε ένα ενδεικτικό πρόγραμμα νηστίσιμης διατροφής το οποίο σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις προσωπικές συστάσεις-οδηγίες του γιατρού ή του διαιτολόγου.
Πρωινό: γάλα φυτικής προέλευσης ή χυμός ή καφέ ή τσάι με φρυγανιές ολ.αλ. με μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι
Σνακ: ξηροί καρποί, κουλούρι Θεσσαλ., φρούτα, αποξηραμένα φρούτα, κράκερ ολ.αλ., παστέλι
Μεσημεριανό: Σαλάτα ή λαχανικά με θαλασσινά, Ζυμαρικά με σάλτσα, Όσπρια, Λαδερά, Σούπες λαχανικών, Γεμιστά κ.ά.
Βραδινό: Σαλάτες ή ψητά λαχανικά, τόστ ή ντάκος (με νηστίσιμο τυρί), σούπες λαχανικών, φρουτοσαλάτα, πατατόσαλάτα κ.ά.


Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης, M. Med. Sc.
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Υποψ. Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου