Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Μετατρέψτε τη Σαλαμίνα σε νησί, έστω και προσωρινά



Θυμάμαι στα μαθητικά μου χρόνια εγώ και οι φίλοι μου, όπως και όλοι άλλωστε, ψάχναμε μια διέξοδο από την καθημερινή μας ρουτίνα. Σχολείο, φροντιστήρια, εξωσχολικές δραστηριότητες, διάβασμα στο σπίτι, ξένες γλώσσες κλπ. Συνήθως αυτό το διέξοδο λεγόταν Σαββατοκύριακο και όλοι μας προσπαθούσαμε να το απολαμβάνουμε στο έπακρο βγαίνοντας έξω και διασκεδάζοντας και κυρίως κάνοντας αυτά που τις υπόλοιπες ημέρες δεν προλαβαίναμε ούτε καν να σκεφτούμε.
Τα μεγάλα όμως διαλείμματα, αν μπορούμε να το πούμε, έτσι ήταν οι περίοδοι των γιορτών, Χριστούγεννα, Απόκριες, Πάσχα και να μην ξεχάσουμε το καλοκαίρι. Με τα χρόνια να περνάνε και την οικονομική κρίση να μας έχει χτυπήσει για τα καλά, όλοι οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι έλληνες αναζητούν στιγμές χαλάρωσης και ευτυχίας. Τέτοιες στιγμές ζήσαμε λοιπόν πριν λίγο καιρό με τις Απόκριες να δίνουν το έναυσμα για μασκαρέματα και πάρτι. Αυτό όμως που έχει αλλάξει στην Σαλαμίνα μας είναι πως το γιορτινό κλίμα το προϊδεάζουν τα μαγαζιά του νησιού και όχι η δημοτική αρχή.
Υποτίθεται πως τέτοιες μέρες τα πάντα πρέπει να λάμπουν όχι μόνο για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού αλλά και για τους επισκέπτες της. Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο έχει χρόνια να γίνει με την δυσαρέσκεια κυρίως από τους επαγγελματίες του τόπου μας να είναι έντονη. Αλήθεια που πήγε το μικρό αλλά απολύτως διασκεδαστικό καρναβάλι που γινόταν κάθε χρόνο στο νησί; Τα τελευταία 5 χρόνια μιας και μιλάμε για τις απόκριες το καρναβάλι δεν γίνεται και ο κόσμος στερείται κάτι που τον έκανε να ξεχνιέται και να του δίνει χαρά. Βέβαια εξήγηση ποτέ δεν δόθηκε και αν’ αυτού φέτος στήθηκε σε έναν χώρο 50τμ. μια ορχήστρα που έπαιζε και χορευτές να χορεύουν από ‘δω και από εκεί με τον εντυπωσιακό αριθμό θεατών να ξεπερνάει τα 150-200 άτομο. Πραγματικά στη διοργάνωση εκδηλώσεων είστε το κάτι άλλο.
Μπορεί για κάποιους οι σωστοί και όχι οι κιτς στολισμοί τα Χριστούγεννα να τους περνούν αδιάφοροι, μπορεί να νομίζουν πως το καρναβάλι τις απόκριες είναι ένα περιττό έξοδο και πως οι κάτοικοι της Σαλαμίνας και κυρίως η νεολαία δεν το αξίζουν, μπορεί αλήθεια να νομίζουν πολλά αλλά αυτό που σίγουρα ξέρουμε εμείς είναι πως η καταπονημένη αγορά της Σαλαμίνας θέλει την μέγιστη βοήθεια, έστω τις γιορτινές ημέρες από τη δημοτική αρχή,  για να καταφέρει να προσελκύσει καταναλωτές κάτι που τις υπόλοιπες ημέρες δεν έχει.
Οπότε καλό θα ήταν αυτές τις ημέρες η Σαλαμίνα έστω και προσωρινά να μετατρέπεται σε ένα πραγματικό νησί που ο άλλος θα θέλει να βγει να ψωνίσει, να γευματίσει, να διασκεδάσει και να κυκλοφορήσει απολαμβάνοντας τον χρόνου του εδώ.
Θα βοηθήσετε; 
Γράφει: Ο Μάριος Θεοχάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου