Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Φόβους για επιβαρύνσεις στην πόλη από το Επιχειρησιακό Σχέδιο ΟΛΠ εκφράζει ο Γ. Γαβρίλης - Συνάντηση με Φ. Κουβέλη

Τις θέσεις της αυτοδιοίκησης για τη σχέση της πόλης του Πειραιά με το λιμάνι και την αναπτυξιακή πρόταση για την ευρύτερη περιοχή, παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτη Κουβέλη, σε συνάντηση που είχαν σήμερα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κατά τη συνάντηση, αναφέρθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, η οποία, όπως είπε, «αναπτύχθηκε διαχρονικά γύρω από το λιμάνι χωρίς σχέδιο και κανόνες με αποτέλεσμα να συναθροίζει κατοικίες, βιομηχανικές και άλλες συναφείς οχληρές δραστηριότητες που εκτείνονται από τη θάλασσα και τις διαδοχικά επιχωματωμένες περιοχές έως την κορυφή του βουνού με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζει κανένας τα όρια του αιγιαλού, της βιομηχανικής ζώνης, της ζώνης κατοικίας ή ό,τι απέμεινε απ' το δάσος.»


Ο κ. Γαβρίλης υποστήριξε ότι «η επίσημη Πολιτεία ουδέποτε άσκησε το θεσμικό ρόλο και τις αρμοδιότητές της, επιλέγοντας να κλείνει το μάτι προς όλες τις πλευρές, δημιουργώντας μια περιοχή χωρίς υποδομές και προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης», όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η υλοποίηση του υπό έγκριση «Επιχειρησιακού Σχεδίου ΟΛΠ» (Cosco), χωρίς αυτή (η υλοποίηση) να δημιουργεί νέες, πρόσθετες επιβαρύνσεις για την πόλη και τους κατοίκους.
«Το λιμάνι πρέπει να είναι ανοικτό στην πόλη και στις ανάγκες της και να μη λειτουργεί ανταγωνιστικά προς αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν την περιβαλλοντική ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή, που θα αίρουν χρόνια προβλήματα και κινδύνους με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εκατοντάδες δεξαμενές καυσίμων στο Πέραμα», ανέφερε ο Γιώργος Γαβρίλης.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από την πλευρά του, ζήτησε τα δύο μέρη να συνεργαστούν στενά και συστηματικά για το σύνολο των θεμάτων. Επιπλέον, ο κ. Κουβέλης ενημερώθηκε για τα τρία ερευνητικά περιβαλλοντικά προγράμματα που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ενώ συζητήθηκε και η ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων, όπως είναι η ηλεκτροδότηση των πλοίων απ' την ξηρά, η ποιότητα και οι συστηματικοί έλεγχοι των καυσίμων, η αναβάθμιση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος, η επανάχρηση των υδάτων του βιολογικού καθαρισμού της Ψυτάλλειας κ.α.
Τέλος, τέθηκε το ζήτημα της εξασφάλισης της εύκολης, ασφαλούς και αξιοπρεπούς πρόσβασης των ΑΜΕΑ στα πλοία της ακτοπλοΐας, θέμα για το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει προβεί στην έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου